Fogadom, hogy kevesebbet stresszelek – De hogyan csináljam?

Ha fogadalmat teszünk, általában a súlyunkkal, táplálkozásunkkal, szokásainkkal kapcsolatban tesszük, aztán vagy sikerül őket betartani, vagy nem. Ám érdekes módon, azzal, hogy kevesebb stresszt engedjünk be az életünkbe, hogy javítsunk a stresszkezelésünkön, és ezzel boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet teremtsünk magunknak, legtöbbször nem foglalkozunk. Pedig kellene. Hiszen egy apró mentális változás mindenre hatással lehet, és megkönnyítheti a többi elhatározás betartását.

Ha jobban belegondolunk, a stresszkezelésnek az elsők között kellene szerepelnie, mikor megfogadunk valamit, annál is inkább, mivel felmérések kimutatták, hogy a felnőttek csaknem fele úgy érzi, a stressz túlterheli, sőt meg is bénítja. Az emberek közel 30%-a számol be arról, hogy annyira stresszesnek érzi magát, hogy lassan a mindennapi feladatait sem tudja ellátni, nem tud működniEz a zsibbadás a kiégés jele, és a kiégést nagyon nehéz és lassú folyamat visszafordítani. 

A stressz befolyásolja a koncentrálóképességet, a döntéshozatalt és a dolgok elvégzését. A krónikus stressz súlyos mentális egészségi rendellenességek, köztük a depresszió, a szorongás és a neurológiai rendellenességek, például a demencia kockázatának tesz ki bennünket .

A napi stressz rontja társas kapcsolatainkat, rontja az intimitást, és csökkenti az öröm finom érzéseit – így mindenképpen fontos, hogy ne uralkodjon el az életünkben!

Image by creativeart on Freepik

Íme három módszer, aminek segítségével csökkenthetjük a stresszt:

Végezzünk kevesebb munkát gyakrabban

Egyszerűsítsük a napirendünket. Szükséges, hogy maradjon idő a munka mellett a pihenésre, kikapcsolódásra is. A legjobb, ha munka közben is be tudunk iktatni rövid pihenőket. Gyakran annyira rohanunk, olyan sokat dolgozunk, hogy pont a regenerálódásra nem jut idő.

A rendszeres légzésszünet gyakori és fontos tanács volta járvány idején is azoknak, akik a ,,tűzvonalban” dolgoztak.

A nap folyamán beiktatott rövid szünetek ma már nem luxusnak, hanem szükségszerű cselekvésnek számítanak. A szervezetnek időről-időre szünetre van szüksége a helyreállításhoz. És ha megkapja, a szervezet jól fogja hasznosítani.

Igazán pihenjünk

Sokan vannak, akik ha egy kis szünethez jutnak, azonnal a közösségi médiát kezdik böngészni. Ám ez nem igazi pihenés. Ha csak egy kis időnk van munka közben, érdemes arra törekedni, hogy tudatosabban használjuk ki az időt. Jobb, ha ezeket a rövid szüneteket kis testmozgással, lassú légzéssel töltjük. A hosszú kilégzés, rövid belégzés hihetetlenül eredményesen és gyorsan helyre tudja állítani az idegrendszert, valamint a szervezetben lévő stresszhormonok mennyiségét is csökkenti. 

Fordítsunk több energiát az öröm felerősítésére

Ha a mindennapokban megpróbálunk mindent irányítani, az óriási stresszhez vezethet. Jobb, ha olykor eltöprengünk azon, mit irányíthatunk igazán, és mi az, amit nem.

Életünknek vannak nehéz helyzetei, amelyeknek nincs egyértelmű megoldása – mint például a munkahelyi problémák vagy a szeretteinkkel kapcsolatos problémák – és amelyek nem kontrollálhatók. Csak feleslegesen idegeskedünk, és közben rengeteg mentális és fizikai energiát használunk el, ha mégis megpróbálunk árral szemben úszni.

Olykor egyszerűen el kell tudni engedni az irányítást, és az energiát a pozitív dolgokra, az örömre kell fordítani. Bár azt nem mindig tudjuk irányítani, hogy mi történjen velünk, azt tudjuk, hogyan reagálunk. A krónikus stresszt kezelhető stresszre bonthatjuk, sőt pozitív stresszt is létrehozhatunk egy kis odafigyeléssel.

Akárhogy is, a mentális egészség fontos, és nekünk meg kell tanulnunk csökkenteni a stresszt az életünkben, mielőtt mindenen eluralkodik, és kiűzi a szép dolgokat, boldog pillanatokat az életünkből.

„A legjobb gyógyszer a belső béke.” 

nyitókép: Image by yanalya on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.