Stresszes vagy? Aludj egy jót!

Manapság a jó alvás nagy luxus. Mi vagyunk az a társadalom, akik egész éjjel ébren maradunk, hogy dolgozzunk, tanuljunk vagy szórakozzunk. A megfelelő alvás nélkül azonban számolnunk kell következményekkel – hosszú és rövid távon is. Az alváshiány befolyásolhatja a hangulatunk, az információk megtanulásának képességét, de növelheti a súlyos betegségek és balesetek kockázatát is. 

A jó éjszakai alvás rendkívül fontos az agy működéséhez. Ezenkívül az alvás befolyásolhatja a megfelelő hormon egyensúlyt is. Fontos hatással van a stresszre, a feszültségre is, hiszen minél kevesebbet alszunk, minél fáradtabbak vagyunk, annál idegesebbek leszünk.

Az alvás tehát fontos, a jó alvás pedig még fontosabb. És mi tehetünk is érte:

1. Csökkenthetjük a koffeinbevitelt
A koffein hatása mindenkire más, ám a legtöbb esetben segít ébren maradni. A koffein stimuláló hatása órákig él, így hatással van arra, mikor alszunk el. Ha csökkentjük a bevitt koffein mennyiségét, azonnal tapasztalni fogjuk az alvásunk minőségének javulását.

2. Relaxáljunk
Az esti órákban elengedhetetlen a pihenés. Sok orvos azt javasolja, hogy a jobb alvás érdekében legyen a hálóhelyünk számunkra kialakítva úgy, hogy felkészítse a testet az alvásra. A meleg hőmérséklet például nagyban befolyásolhatja az alvás minőségét. Nyissuk ki az ablakot a helyiség szellőztetéséhez és töltsük fel oxigénnel. Remek módszer a test és a lélek megnyugtatására a relaxáció, a jóga is.

Ezek a pihentető tevékenységek elősegíthetik a jobb alvást azáltal, hogy megkönnyítik az ébrenlét és az álom közötti átmenetet.

3. Ne együnk sokat vacsorára
Ha jól akarunk aludni, oda kell figyelni arra, hogy ne terheljük túl a hasunkat lefekvés előtt. A lefekvés előtt ivott víz mennyiségét is érdemes korlátozni, hogy elkerüljük az éjszakai WC-t. Sok olyan étel van, amely elősegíti az alvást, ezek közül fogyaszthatunk, hogy jobban aludjunk. A kamilla tea vagy meleg tej mézzel gyakorlatilag altató. Desszertként kipróbálhatunk néhány banánt. A nyugtató melatonin és a szerotonin mellett a banán magnéziumot is tartalmaz, amely jó izomlazító.

4. Forró fürdő jó megoldás
A stressz ellen és a jó alvásért vehetünk lefekvés előtt egy órával egy jó forró fürdőt. Ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy tökéletesen ellazuljunk.

5. Tartsunk relax-szüneteket nap közben
Próbálkozzunk a nap folyamán 10 perces szünetekkel megszakítani a tennivalók sorát, és ezekben a szünetekben mozogjunk. Tornásszunk, sétáljunk egy kicsit, ez segít a testünknek és a lelkünknek egyensúlyban maradni. Sőt, hazaérkezéskor energikusabbak leszünk, ha nap közben tartunk több szünetet, amit magunkra fordítunk.

6. Legyen sötét
Alvás előtt jó, ha jelezzük a testnek, hogy ideje pihenő-üzemmódba kapcsolni. Ehhez érdemes megszabadulnunk minden erős fénytől. A ragyogó fény ugyanis megállítja a melatonin termelődését az agyban. A fényt tompítással, nehéz függönyökkel vagy szemmaszkkal is blokkolhatjuk. Az se árt, ha kikapcsoljuk a tv-t és az internetet már lefekvés előtt bizonyos idővel. Ha valamilyen idegesítő zaj miatt nem tudunk megnyugodni, használhatunk füldugót.

Az alvás fontos, a jó alvás még fontosabb, és sokszor nehezebb is elérni, mint azt gondolnánk. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk azért, hogy pihentető legyen az éjszakánk.

EZ IS ÉRDEKELHET:



Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.