Az érem két oldala, avagy lehet élni stresszmentesen?

Ki ne ismerné azt a bizonyos állandó belső feszültséget, azt a tartós idegességet, ami belemászik az ember bőre alá, a gyomrába, a lényébe? Igen, a stresszről beszélek!

Alapjáraton nem rossz dolog. Ősi ösztön, ami segít akár túlélni is. A stresszhormonok minden energiát és idegsejtet munkába állítanak, hogy azonnali reakciót igénylő esetekben hárítsanak.

A túl sok stressz viszont, na az már káros! Állandóan betegeskedünk a legyengült immunrendszer miatt, szorongunk és teljesen kimerülünk mentálisan.

Gyanítom, hogy mindenkinek a munka jut eszébe, mint stresszfaktor. Pedig sokszor észre sem vesszük, hogy éppen stresszhelyzetben van a szervezetünk. Ha nincsenek kielégítve az alapvető szükségleteink (pl. az evés vagy az ivás), az szintén emelkedett stresszhormonszintet okoz.

Jöhet a nyilvánvaló kérdés: de akkor hogyan éljünk? A legegyszerűbb dolgokat hoztuk nektek, mert a kis lépések visznek tartósan előre, vagyis az elefántot is darabolni kell, egészben nem lehet megenni.

EZ IS ÉRDEKELHET: HA KÖNNYEDÉN AKAROD VENNI AZ AKADÁLYOKAT – SPORTOLJ!

Nevess többet!

Dobd fel a napot sok-sok mosollyal! Igen, erőlködjünk hétfő reggelente is!

Vigyél be megfelelő mennyiségű folyadékot

Ha nem tudunk koncentrálni és teljesen szétcsúsztunk, akkor fogjunk egy nagy pohár vizet és nyugalomban igyuk meg. Ha eleget iszunk, akkor pedig kis odafigyeléssel el sem jutunk idáig. Motiváljuk magunkat pl. színes üvegekkel. Az íróasztalodon elhelyezve szemet fog szúrni, hogy telik a munkaidő, viszont a folyadék mennyisége nem fogy.

Egyél gyümölcsöket

A vércukorszint ingadozása is megterheli a szervezetet, termelődnek a stresszhormonok. Tízóraira és/vagy uzsonnára fogyasszunk vidám és színes gyümölcssalátát. Pár falat erejéig álljunk meg a munkában, majd a félbehagyott munka sokkal gördülékenyebben fog folytatódni.

Kerüld a menedzserbetegséget

Amikor a reggeli fogalma ismeretlen, ebédszünetre nincs idő és a maró éhségtől vacsorára befaljuk a fél hűtőt. Ez így nem fog működni hosszú távon. Pedig egy finom reggelivel indított nap csodákra képes!

Ha napközben nem jut elég tápanyaghoz a szervezeted, akkor hamar elfáradsz, kimerülsz és koffeinnel próbálod pótolni az energiát. Még egy kávé, és még egy, na meg még egy. Ez nem a helyes út.

Mondanám, hogy állítsd az ébresztődet előrébb, hogy beleférjen a reggeledbe az otthoni reggeli. Az emberek többségének már az ébredés, az ágyból való kikászálódás is kész rémálom, nemhogy ezt még korábban tegye. Tehát stresszt jelent. És meg is érkeztünk az érem másik oldalához.

A stresszmentesség megoldása is már kész stressz! Azért még van pár ötlet a tarsolyunkban:

Tevékenységek, amik kikapcsolnak

Ha neked segít, akkor hajrá jóga és mély szuszogások! Másoknak pedig az ellenkezője a tuti. Boxzsákot ütni, kettlebellt lengetni vagy egy súlyzós-kardio kombó az edzőteremben.

A bútorok átrendezése, a rendrakás vagy csak egy kis szobasarok kialakítása egy kényelmes fotellel, egy lábtartóval, egy meleg takaróval és egy állólámpával is oldhatja a stresszt. Egy kis aromaterápiával fokozható. Vagy egy kádas fürdő illatgyertya tuninggal.

Sütés és a főzés

 Ez is lehet amolyan terápiás kikapcsolódás.

Légy spontán!

A stresszt egy olyan rutin okozza, ahova bezárjuk magunkat. Ma azt válaszd, ami máskor eszedbe se jutna!

Érje a bőrödet napfény is!

Ne csak az elektromos kütyük kékes fénye. Menjetek levegőre, fordítsátok arcotok a napfénybe – amikor csak tehetitek!

A végszó pedig mi más lenne, mint az írás. Firkálhatsz, papírra vetheted a gondolataid. Kifejezheted, ami igazán stresszt okoz neked és csatornát nyit meg, hogy a belső szorongásod valami produktívba fordítsd át.

Most azt kérded, kinek van erre ideje? Erről beszélek! Ne stresszeld túl! Tegyél valamit magadért! Darabold fel az elefántot!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.