Amikor az ünnepek alatt magányos vagy

Statisztikák szerint négy emberből egy magányos. Teher számára a családdal ünnepelni, és úgy tenni, mintha öröme telne az együtt töltött időben. Nagy a nyomás rajta, főleg, hogy a csapból is az folyik, hogy ünnepek alatt mindenkinek boldog, szerető közegben kellene lennie. Ehhez képest számára a családdal ünnepelni azt jelenti: kimondott vagy kimondatlan elvárásoknak kell megfelelnie. Ráadásul tettetnie kell, hogy jól érzi magát, hogy a többiek kedvét ne rontsa el.

Magányosnak lenni nem ugyanazt jelenti, mint egyedül lenni

Magányosnak érezheti bárki attól magát, hogy egy nagy családi rendezvényen van, ha nem érez lelki kötődést az őt körül vevők közül senkivel. Ez általában együtt jár a keserűséggel, a bosszankodással, a kirekesztettséggel, ami a magány érzését erősíti meg benne. Ugyanakkor, egymaga is érezheti tökéletesen jól magát valaki az ünnepek alatt, ha az a szíve vágya, és/vagy el tudja engedni az elvárásait.

Albert Sonnevelt pszichológus szerint ugyanis az elvárásokban keresendő a magányosság érzete. A csillogó reklámok, filmek, zenék, amelyek szeretetteljes békés, boldog közeget vetítenek az emberek elé azt eredményezik, hogy mindent tökéletesen akarnak csinálni, és ebbe beletartozik, hogy szeretteiktől is azt várják, mutassák a legszebb arcukat és legyenek nagyon boldogok az ajándékokkal és egymás társaságával. Persze mindenki tudja, hogy ez csak a látszat, de mégis sokan kergetik az ilyen vágyképeket. Ezzel nyomás alá helyezik magukat, mert úgy érzik mindenáron boldognak kell lenniük, és ha nem azok, akkor azt kudarcnak, katasztrófának élik meg.

Az elvárásokkal az a baj, hogy előkészítik a csalódást és a dühöt.

Kiknek okozhat ez gondot:

Akik nagyobb fizikai távolságra vannak szeretteiktől

Vannak, akik a hazájuktól és családjuktól távol vannak, és a munka vagy pénzhiány miatt nem tudnak hazamenni.

Akik érzelmi távolságot tartanak családtagjaiktól bizonyos okok miatt

Vannak, akik nem állnak közel a családjuk egy-egy tagjához, nem értenek szót, elfojtott vagy kimondott konfliktusok mérgezik a kapcsolatot.

Akik sokat görgeti a közösségi médiát

A boldog családi képek az interneten, ahol még a kiskedvenc is kap ajándékot, azt eredményezi, hogy sokan azt hiszik, nekik ehhez képest szörnyű ünnep jut, vagy valamiről lemaradnak (FOMO).

Akiket anyagi gondok gyötörnek

Ha az ember a megélhetését veszélyben érzi, nem tud önfeledten ünnepelni.

Akik már elvesztettek egy családtagot

A szeretett ember hiánya ünnepek alatt erősebben jelentkezik.

Akiknek hiányzik egy társ az életéből

– Az ünnepek alatt a társ hiánya a sok boldog családot látva elemi erővel törhet fel.

Mit lehet tenni?

Ünnepelni lehet egyedül is

Ha valaki szó szerint egyedül van ünnepek alatt az nem jelenti azt, hogy nem ünnepelhet. Igenis ünnepeljen – ha akar persze. Készítsen vagy rendeljen magának ünnepi fogásokat, díszítse fel önmagát és a lakást, ha ahhoz van kedve. Ki mondja, hogy csak nagy családban lehet boldog a karácsony? Na ugye! Fel lehet ezt fogni úgy is, mint egy nagyon értékes lehetőséget arra, hogy önmagát jobban megismerje és eltervezze a jövő évét.

Barátokkal is lehet ünnepelni

Ha az ember nem akar egyedül lenni, hívhat barátokat is magához. Elvégre a barátaink a választott családunk. Aki fél a magánytól, vagy nincs barátja, mehet jótékonysági konyhára. Az önkéntes munka, mások segítése, jótékonyan hat a lelki egészségre.

El kell engedni a tökéletesség iránti igényt

Mindenki tudja, hogy nem lehet parancsszóra boldognak lenni, és nem lehet tökéletes minden. Így,
ha az ember azon kapja magát, hogy ő a karácsonyi zsaroló, jobb, ha lead elvárásaiból. Nem baj, ha nem ragyog a lakás, ha nem mindenki örül úgy egymásnak, mint azt ő elképzelte. Minél inkább el tudja engedni elvárásait, annál inkább csökken a magányosság érzete.

Meg kell élni az érzéseket

Ha az ember távol van szeretteitől, vagy valaki már véglegesen hiányzik az asztal mellől, nem kell úgy tenni, mintha ez rendben lenne. A hamis mosoly átlátszó, főleg ha könnyeket rejtene. Igenis beszélni kell arról, mit érez ilyenkor az ember. Meg kell osztani érzéseit a család többi tagjával, vagy egy baráttal, de az se szégyen, ha felhívja a lelki segély szolgálatot. A lényeg, hogy megélje, elmondja mit érez, mert csak így enyhül a rossz közérzete, a magányossága.

Mozogni kell

Az ünnepek az evésről, ivásról, pihenésről is szólnak. De a túl sok étel elnehezít, az ital sok ostoba vitát generálhat, és a pihenés is fordulhat visszájára. Ilyenkor is lehet kimenni a szabadba, sétálni, futni, biciklizni. Ha rossz az idő, tornázni lehet otthon is, egy kellemes fürdőt is lehet venni, na meg lehet hallgatni (nem karácsonyi) zenét is! A lényeg, hogy az ember szánjon magára énidőt és olyan dolgot csináljon, ami feltölti testét és lelkét.

2 hozzászólás
  1. A magány pokol. Ha teljesen egyedül vagy, nincs senkid.
    Ezek az írások rendkívül idegesítőek.
    Aki ezeket írja, fogalma sincs a magányról.
    A magány halál.
    De felesleges ezt leírni, mert nem értik és nem érdekel senkit.

    1. Tisztelt Mária!

      Ha szívesen írna róla, mi szívesen elolvassuk. Másnak is hasznára válhat. Üdvözlettel: Mirage

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.