Stresszkezelés inaktív nőknek

Szétmegy a fejem. Becsukom a szemem, hogy ne is lássak, ne is halljak, hogy teljesen kizárjam a külvilágot. Nem sokat segít.

Érzem, a feszültség kúszik fel a mellkasomból, fel a torkomig. Sikítani tudnék.

Ugye, neked is ismerős? 

Túlpörgő, folyton rohanó világunk egyik méregfoga lett a stressz, ami befészkeli magát az emberbe és nem lehet onnan kihúzni. Legfeljebb kordában tartani s ha időről-időre elhatalmasodik, erővel visszaszorítani.

Talán ez az oka annak, hogy egyre több nő kezdi el tudatosan azokat a mozgásformákat bevezetni a mindennapi életébe, amik segítenek a kiegyensúlyozottabb élet megteremtésében. Ilyen a jóga, a futás, a pilátesz, ám ezekre nincs minden nap lehetőség, vagy nem éppen akkor, amikor szükség lenne rá.

Mit csináljon hát az ember lánya, ha az ideg majd szétveti?

Számoljon 10-ig? Nos, nekem ez sosem jött be, de ha van, akinek igen, az nosza. Számoljon 10-ig.
Esetleg sírjon? Ó, igen. A sírás jó! A sírás tisztít, nyugtat, felszabadít. Szóval, ha nem épp egy olyan helyen vagy, ahol nem lehet (van olyan hely, ahol egy nő nem sírhat?) akkor én nagyon javaslom.
A stresszt oldja a sikítás is. Ha van rá lehetőség… mondjuk bele a párnába, ez sem rossz megoldás.

Na jó. Ha nem lehet sírni és nem lehet üvölteni, mi jöhet szóba?

Énekelj, vagy hallgass zenét! A zene jótékony hatását mindenki ismeri. Bizonyítottan erősíti a boldogságérzetet, szóval hajrá.

Nyomkodd a füled! A fülakupunktúra egyre jobban elterjedő, bizonyítottan hatásos módszer stressz ellen. Ha felidegesít a környezeted, akár észrevétlenül is megdörzsölheted a füled és máris enyhül a feszültség.

Igyál! Vizet, gyógyteát- például citromfüvest, pohárka bort. Bármit, ami jól esik.

Írd ki magadból! Én, mint író, ezt hihetetlenül hasznos módszernek tartom, mindig ajánlom és rendszeresen alkalmazom. Akár papírra, akár számítógépre, blogba vagy levélbe, vagy csak rövid üzenetbe a barátnődnek, tökmindegy. Írj!

Fuss helyben, fejts rejtvényt, olvass, merülj el egy kád forró, illatos vízben, vagy feküdj le és meditálj! Mindegy! Csak találd meg azt az állapotot, ami segít megnyugodni!

Stresszes az életünk. Egyszerre ezer dologra kell figyelnünk, koncentrálnunk: nyúz a gyerek, kesereg a barátnő, csesztet a főnök, követel a házastárs, csörömpöl az anyós… Kell, hogy legyen a tarsolyban valami apró trükk, ami minden körülmény között segít ellazulni. Találd meg, hogy neked mi az ami segít, ha nincs lehetőséged a feszültséget lemozogni, és vesd be, mikor szükséged van rá.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.