Hogyan írjunk AI-barát önéletrajzot? Ezekre figyeljünk, hogy ne essünk ki az első rostán

AI-önéletrajz

Az AI ma már mindenhol jelen van. Sok szakember használja a mesterséges intelligenciát saját munkája, élete megkönnyítésére, és ez alól a HR-esek sem kivételek. Általános gyakorlattá vált, hogy a toborzók AI-alapú rendszereket használnak az önéletrajzok és alkalmazások szűrésére. Ez nagyszerű a toborzóknak, de problémát jelenthet azoknak a jelentkezőknek, akik az önéletrajzukat nem igazították ahhoz, hogy átjussanak az AI-szűrés első fordulóján.

Szerencsére vannak dolgok, amiket megtehetünk önéletrajzunk elkészítésekor, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az átmegy a szűrőn.

Íme néhány tipp:

Image by rawpixel.com on Freepik

Használjunk szabványos betűtípust 

Bármennyire is csábító, hogy szokatlanabb betűtípust használjunk az önéletrajzunkban, különösen, ha kreatív munkára jelentkezünk, a legjobb, ha ragaszkodunk a szabványos betűtípushoz. A legjobb az Arial, a Calibri vagy a Times New Roman. A szokatlanabb betűtípusokat nehezebben értelmezi az AI, ezért nem éri meg a kockázatot.

Használjunk strukturált formázást 

A formázásra is érdemes nagyon odafigyelni. Ügyeljünk arra, hogy a címsorok és a felsoroláspontok világosak legyenek, és mindig következetes formázást használjunk. Ha az önéletrajzunk formátuma jól strukturált, azzal segítjük az AI-algoritmusokat, hogy megértsék az információ hierarchiáját és szerkezetét.

Használjunk kulcsszavakat 

A következő lépés a kulcsszavak beépítése. Olvassuk el figyelmesen a munkaköri leírást, és szánjunk egy kis időt arra, hogy kitaláljuk, mely szavak a legfontosabbak. Ha megvan ezeknek a kulcsszavaknak a listája, feltétlenül szerepeltessük őket az önéletrajzban. Sok alkalmazáskövető rendszer kulcsszavakat használ a megfelelő jelöltek azonosítására, így ez mindenképp hasznos.

Image by katemangostar on Freepik

Kerüljük a képeket 

Olykor elcsábulnánk, hogy grafikákat vagy képeket építsünk be önéletrajzunkba, különösen azért, mert egyes országokban szokás fényképet mellékelni, azonban a legjobb ezt elkerülni, mivel a grafika és a képek összezavarhatják az AI-algoritmusokat. Ragaszkodjunk az egyszerű szöveghez, és használjunk szabványos alcímeket.

Legyen egyszerű a nyelvezet 

Ne essünk bele abba a hibába, hogy túlságosan kacifántosan fogalmazunk; az egyszerű szavak sokkal tovább visznek, még az embereknél is, hát még a mesterséges intelligencia-követő rendszerek esetében. Győződjünk meg róla, hogy szavaink pontosak és rövidek. Ne használjunk hosszú mondatokat vagy összetett szakzsargont, mert az algoritmus számára azt nehéz értelmezni.

Metaadatok hozzáadása 

Mindig jó ötlet metaadatokat feltüntetni az önéletrajzban, például születési dátumot, elérhetőséget és tartózkodási helyet (még akkor is, ha a jelentkezést emberek olvassák). A metaadatok felvétele különösen hasznos az AI olvashatóságában, mivel ez segít a szoftvernek az adatok legpontosabb kategorizálásában és rendszerezésében.

Használjunk szabványos alcímeket 

Az egyéb információk bemutatásakor a legjobb, ha szabványos alcímeket használunk, például Munkatapasztalat, Oktatás és Készségek. Ha ezeket a gyakori címeket használjuk, nem pedig valami szűkebb kategóriát, az segít az AI-rendszernek felismerni és kategorizálni az önéletrajz különböző részeit.

Kerüljük a szokatlan karaktereket 

Próbáljuk kerülni a szokatlan karaktereket, például szimbólumok vagy speciális karakterek használatát, mivel ezek zavaróak lehetnek az algoritmus számára az alkalmazáskövető rendszerekben. Ehelyett ragaszkodjunk a szabványos karakterekhez, és kerüljük a szokatlan formázást, ami megzavarhatja az AI-szűrőeszközöket.

Kerüljük a mozaikszavakat 

Érdemes elkerülni a mozaikszavak használatát is, mivel számos iparág-specifikus betűszó létezik, amelyeket egy AI-algoritmus nem érthet. Ha valóban szükség van egy-két mozaikszó használatára, feltétlenül írjuk le őket legalább egyszer teljes egészében. Ezáltal az AI nagyobb valószínűséggel megérti.

Használjunk szabványos fájltípust 

Végül mindenképpen mentsük el önéletrajzot egyszerű szöveges formátumban vagy szabványos fájlformátumban. Ezeket a fájltípusokat az AI olvashatóbbnak tartja.

nyitókép: Image by pressfoto on Freepik

forrás

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.