Megszabadulnál egy nárcisztikustól? Segíthet a szürke szikla módszer

A nárcisztikusok a csodálat iránti kielégíthetetlen igényükről, a jogosultság érzésükről és a másokkal szembeni empátia hiányáról híresek. Akár a munkahelyen, akár családi összejöveteleken, akár kapcsolatokon belül találkozunk velük, hamar bebizonyítják, hogy nem hazudtolják meg energiavámpír hírnevüket. 

Mit lehet tenni ha nárcisztikus a munkatárs, akit nem lehet kikerülni a mindennapokban? Ha az édesanya vagy az édesapa nárcisztikus? Esetleg valamelyik rokon rendelkezik ilyen vonásokkal?

Az elszakadásra a leghatékonyabb módszer a teljes kapcsolatmegszakítás, mivel megszünteti a további manipuláció és érzelmi ártalmak lehetőségét – ám épp a fenti példák mutatnak rá arra, hogy ez nem mindig kivitelezhető. A nárcisztikussal való folyamatos interakció viszont hihetetlenül káros.

Létezik azonban egy rövid távú megoldás azok számára, akik kénytelenek valamilyen formában, de folyamatosan érintkezni nárcisztikussal: a szürke szikla módszer. 

Bár lehet, hogy nem oldja meg teljesen a helyzetet, a szürke szikla módszer hasznos taktika lehet a nárcisztikus viselkedés hatásának minimalizálására.

Image by Drazen Zigic on Freepik


Mi az a szürke szikla módszer?

A módszer a nárcisztikus nyomás leküzdésének egyik módja azáltal, hogy érzelmileg nem reagálunk a nárcisztikusra. Lényegében a manipulatív, sértő vagy más módon mérgező beszélgetésektől úgy maradunk távol, hogy teljesen érdektelenek maradunk. A trükk az, hogy a szó szoros értelmében vett szürke sziklához hasonlóan annyira unalmassá és nem reagálóvá válunk, hogy a nárcisztikus figyelme elterelődik rólunk, így elkerülhetők a további konfliktusok és manipulációk.

A szürke szikla módszer szerint legjobb, ha elkerüljük a vitákat, nem reagálunk a provokálásra és általában véve a lehető legrövidebb és legsemlegesebb interakciót folytatjuk, ami csak lehetséges. Ezzel megtagadjuk a manipulátortól az érzelmi reakciót és a figyelmet, amit keres, ezáltal megvédhetjük magunk.

A szürke szikla módszer használata

A nárcisztikus minden esetben beszélgetést kezdeményez, aminek célja érzelmi reakció kiváltása, manipuláció, kritika vagy bármilyen érzelmi aláaknázás ezzel egy időben pedig önmaga fényezése. Az általános első reakció legtöbbször a védekezés vagy az ellentámadás, ezek a reakciók azonban csak táplálják a nárcisztikus reakcióvágyát.

Ilyen helyzetben válhat be a szürke szikla módszer, amikor se nem védekezünk, se nem támadunk – egész egyszerűen semlegesek maradunk és nem reagálunk. Ha nyugodtan fogadjuk a kritikát anélkül, hogy érzelmeket mutatnánk, azzal kifújjuk a szelet a nárcisztikus vitorláiból.

Érdektelen viselkedésünk egyértelműen megmutatja, hogy nem vagyunk hajlandók részt venni a nárcisztikus játékban. A kívánt érzelmi reakció vagy elköteleződés nélkül pedig a nárcisztikus hatalma és kontrollja a helyzet felett csökken. Ha látja, hogy a provokációs kísérlete eredménytelen volt elveszíti érdeklődését, vagy máshol keres megerősítést.

Néha a legerősebb reakció az, ha egyáltalán nincs reakció. Ha nem vagyunk hajlandóak kapcsolatba lépni egy nárcisztikussal, elvonjuk tőle a drámát és a figyelmet, amiből táplálkozik. Így védhetjük meg leghatékonyabban önmagunk.

nyitókép: Image by freepik

forrás

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.