Óvakodj a szerelembombázótól!

Az új kapcsolat maga a csoda, ilyenkor a partner ajándékokkal, bókokkal, szeretettel és a közös jövő ígéretével áraszt el. Aztán hirtelen minden megváltozik. Az egykor figyelmes és gondoskodó társ távoli, rideg, sőt akár gonosz lesz. Te pedig már nem tudod, hogy egyáltalán szeretett valaha egy percig is?

Mi az a szerelembombázás?

A kifejezés egy érzelmi manipulációs módszerre utal, amely gyakran mérgező vagy bántalmazó kapcsolat kezdetét jelenti. Aki ezt a taktikát alkalmazza, általában azért teszi, hogy gyorsan elnyerje a potenciális partner tetszését, csodálatát és figyelmét azért, hogy később könnyen irányíthassa. Az ilyen típusú emberek sokszor nárcisztikus vonásokat mutatnak.

A nárcisztikus személy főbb jellemzői:
elsősorban a saját szükségleteikkel vannak elfoglalva,
jellemző rájuk a gőgösség és a felsőbbrendűség,
türelmetlenek az általuk lényegtelennek tartott emberekkel és helyzetekkel szemben,
manipulatívak, valamint a másik fél elbizonytalanítása is céljuk, azért, hogy megszerezzék, amit akarnak.

Melyek a szerelembombázás jelei?

Általában a környezetnek előbb feltűnik, ha valakinek ilyen partnere van. Ennek oka az is, hogy  a kezdeti szakaszban az, kit kipécéztek, még különlegesnek érzi magát, azt hiszi, kivételes szerencsével megtalálta a tökéletes társat. Eközben a barátok és a családtagok sokszor már aggódnak, mert észrevették, hogy az új partner túlságosan szenvedélyes, birtokló, vagy, hogy némileg megszállottan viselkedik.

Amire érdemes felfigyelni és komolyan venni, ha észreveszed

  • Ha a partner viselkedése és az, amit feléd mutat, túl szépnek tűnik.
    Lehet, hogy azt mondja, egész életében rád várt, hogy lelki társak vagytok, vagy, hogy röviddel a találkozás után, azonnal beléd szeretett.
  • Ha úgy tűnik, hogy a másikat minden érdekli, ami téged, ha mindig egyetért a véleményeddel, a meglátásaiddal.
  • Ha állandóan kapcsolatban akar lenni veled – online ír, folyamatosan üzenget, felhív naponta többször.
  • Ha érthetetlenül féltékeny, amikor másokkal (akár családtagokkal) is szeretnél időt tölteni.
  • Ha túlzásokba esik – túl nagy szívességeket tesz vagy már a kapcsolat elején drága ajándékokkal halmoz el.
Image by yanalya on Freepik

A folyamat következő, nem annyira feltűnő, de felismerhető jele az, ami ezután következik: a leértékelés és a viselkedés megváltozása. A korábbi kedves partner ingerült és rosszkedvű lesz. Sértegethet, lekicsinylően beszélhet rólad, sőt, szélsőséges esetben akár fizikailag is bántalmazhat. És ha úgy döntesz, ebből elég, befejezed a kapcsolatot, ő újra előveszi a bűbájos felét, bocsánatot kér, akár ostorozza is magát – és elkezdi a „szerelmi bombázást”, hogy visszakapjon.

Nevezhetjük bántalmazásnak ezt a viselkedést?

Az érzelmi zsarolás, a megalázás, az elbizonytalanítás, ami ilyenkor mindig jelen van, bizony, bántalmazás. Éppen ezért jó, ha még idejében meglátod a valódi szeretet kimutatása és a szerelembombázás (amelynek célja az irányítás átvétele) közti különbséget.
Persze, ne ijedj meg azonnal, ha valaki a kapcsolat elején kicsit jobban ragaszkodik, vagy sűrűn szeretne találkozni – ezek még nem azok a jelek, amelyek egyértelműen mérgező kapcsolathoz vezetnek.

Egy valódi kapcsolatba is belefér, hogy az elején sokat bókol a másik, vagy apróbb ajándékokkal lep meg. Szintén nem kell megijedni, ha dicsér, ha elismeri a tehetségedet és támogat.
Azonban az már figyelmeztető jel, ha a másik elvárja, hogy beszámolj arról, hogy mikor, mit csinálsz és kivel vagy.

Image by stefamerpik on Freepik

Szintén elgondolkodtató, ha a friss ismeretség kijelenteni, hogy biztos benne, hogy a lelki társad és az a legjobb, ha csak együtt vagytok, ha csak vele vagy – hiszen ő, tulajdonképpen jobban ismer, mint te magadat.

Ha már bekerültél az örvénybe

Amikor azon kapod magad, hogy olyan kapcsolatba kerültél, amelyben ezek a bántalmazási ciklusok már megjelentek, általában nagyon nehéz a kilépés. Mert amikor úgy döntesz, elég volt és összecsomagolsz, vagy ha nem laktok együtt, szakítani próbálsz, a másik azonnal visszavonulót fúj. Elkezd hízelegni, bocsánatot kér, akár sírva is fakad. Elmondja minden rossznak magát, téged újra felmagasztal, te leszel ismét az igazi, a legjobb, a legszebb, az egyetlen. És ha ezen meghatódsz és maradsz, újra kezdődik elölről minden.

Image by drobotdean on Freepik

Persze, minden kapcsolatban vannak nehezebb időszakok – de az nem egyenlő azzal, amit ez a fajta viselkedésű ember csinál. Az egészséges kapcsolat bizalomra, tiszteletre és szeretetre épül. A manipulatív viszony azonban nem szerelem.

Milyen stratégiák vannak szerelembombázás esetére?

Megteheted, hogy bár már látod, miben élsz, mégsem változtatsz. Ebben az esetben valószínűleg tovább fog folytatódni a körforgás: dicséret, bókolás, majd leértékelés, elhanyagolás. Ha pedig kilépnél a kapcsolatból, jönnek az ígéretek, fogadkozások, hogy megváltozik, csak a maradj. És ha így teszel, bizonyos ideig tart a kellemes hangulat, majd újra indul az elejéről az egész.

Dönthetsz úgy, hogy elég volt és otthagyod. Mivel csakis te érzed, hogy számodra mennyire bántó ez a kapcsolat, ebben higgy magadnak. És hogy még tisztábban láss, beszélj egy közeli baráttal, megbízható családtaggal, vagy szakemberrel, akinek van tapasztalata az ilyen viselkedésű emberekkel. A párkapcsolati tanácsadás viszont nem igazán jó ötlet olyankor, ha a partner érzelmileg bántalmazó.

Ülj le a partnereddel és határozz meg egy dátumot, hogyha addig nem változik a viselkedése, kilépsz a kapcsolatból. Lehet, hogy a mérgező viselkedése egyfajta minta, amit otthon látott, esetleg olyan környezetben nőtt fel, ahol gyakori volt az érzelmi manipuláció, a személyes határok semmibe vétele. Ha így is van, ne hagyd, hogy ürügyként használja a nehéz gyerekkort. Beszéljetek őszintén, és ha ez megvan, közös döntés legyen, hogy változásra van szükség. Ennek egyik első lépése, amiben támogasd, hogy kérjen segítséget.

Image by HelloDavidPradoPerucha on Freepik

A szerelembombázás jelensége mögött általában valamilyen komolyabb probléma is áll. Ezért, ha ezeket a jeleket, ezt a folyamatot tapasztalod, kérdezd, meg magadtól, hogy ez a kapcsolat jobbá teszi az életed, ad annyit, hogy elviseld a bántó időszakokat? A válasz általában nem, és a legkevesebb, hogy lelki, érzelmi sérüléssel kerül ki belőle az, akit bántalmaztak. Ezért, ha úgy érzed, te is ilyen kapcsolatban élsz, lehet, hogy ideje befejezni és áttérni egy egészségesebb, kielégítőbb párkapcsolatra, ahol mindkét fél manipuláció nélkül kommunikál.

Nyitókép: Image by halayalex on Freepik

Forrás

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.