Moonwalking – Amikor kritizálnak, és még te érzel bűntudatot

érzelmi kritika

Emlékszel Michael Jackson híres táncára a moonwalkra? A kifejezés két éve már nem csak egy táncstílust jelent. Egy pszichológiai újságíró, Vicky Stark kezdte használni a moonwalking (holdjárás) kifejezést az érzelmi bántalmazás egy formájára. Megállapításait egy pszichológus házaspár Dr. John és Julie Gottsman kutatásaira alapozta, akik azt tanulmányozták, miként hat a kritizálás az érzelmi kapcsolatokra. 

A Gottsman pár munkájából kiderül, hogy azok akik visszakoznak egy-egy erős kritika megfogalmazása után, érzelmi bántalmazók. Hogy megmeneküljenek a kritizált fél haragjától, sértettségétől, összezavarják azt. A megvetésüket gyakran rejtik szarkazmus mögé. Egy ilyen emberrel való kapcsolat hosszú évekre lerombolja a másik fél önértékelését.

A módszer 

Ha még emlékszel Jackson moonwalkja a következőképpen nézett ki: a táncos úgy tesz mintha hátra húzná valaki, miközben előre szeretne menni. Ez egy bántalmazó kapcsolatban így néz ki: partnered kritizál (előre lép), megvárja a reakciódat, aztán elbagatellizálja, nevetségessé tesz, hogy bűntudatot érezz (visszalép). 

De nézzünk egy példát: 

Azt mondja olyan ügyetlen vagy, mint egy hatéves, sőt, olyan mintha egy óvodással élne. S mikor erre reagálsz – érthetően sértve érezve magad, – közli, hogy csak viccelt. Így tesz alsóbbrendűvé, megalázottá, értéktelenné. Te pedig bűntudatot érzel, mert olyanért haragudtál rá, amit nem is gondolt komolyan. 

Egy kapcsolatban teljesen normális, ha vannak nézeteltérések, de vannak destruktív formák is, mint például a moonwalking, ahol a kritizáló fél célja az, hogy felülkerekedhessen partnerén. Érzelmileg kimeríti, legyengíti , hogy kontrollálni tudja. Tulajdonképpen így érvényesíti az akaratát.

Moonwalk GIF by _edgartpan - Find & Share on GIPHY


Eszközei: 

– Olyan kritikát fogalmaz meg, amiről tudja, hogy fájni fog. Valami olyanba köt bele, amivel a másik már régóta küzd. 

– Megvárja a reakciót, aztán visszalép, és azt mondja csak viccelt. Túlérzékenynek állítja be a másikat, vagy egyenesen azt állítja, a másik teljesen félreértette a mondanivalóját.

Miután ezzel megvan, kegyelemdöfésként azt mondja, a másiknak üldözési mániája van. 

Következményei

Azok, akiket a párjuk folyamatosan a moonwalking technikával tesz értéktelenné, kisebbrendűségi komplexusban, krónikus döntésképtelenségben szenvedhetnek. A Pennsylvaniai Egyetem kutatásai szerint, akiket folyamatosan kritizálnak pánik rohamokkal, krónikus depresszióval küzdenek.

A bántalmazásnak sok formája létezik. Nemcsak az ordítozás, a pofonok hagyhatnak maradandó sérülést egy ember lelkében. Azok, akik bántanak másokat, azért teszik, hogy erősebbnek tűnjenek. Az ilyen emberektől távolságot kell tartani, ha mégis az utadba akadnak, gyorsan el kell tőlük köszönni.

A lelki nyugalom egyre nehezebben tartható meg a mindennapokban, ne engedd, hogy bárki elvegye tőled azt!

kiemelt kép forrása: Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.