Amikor az érzéseidet semmibe veszik – A hallgatásba csomagolt érzelmi bántalmazás

Szinte mindenki került már olyan konfliktushelyzetbe, ahol a vitapartner figyelmen kívül hagyta mondanivalóját, hallgatással, közönnyel fogadta a másik érzelmi megnyilvánulásait. Van, aki látszólag hatalmas önuralommal rendelkezik, jobbára racionális, nem annyira emocionális típus.

Ám, ha valaki rendszeresen elutasítóan reagál másokra egy vitás helyzetben, akkor valójában passzívan bántalmazó. 

Párkapcsolatban, munkahelyen, szülő-gyermek kapcsolatban egyaránt előfordulhat. Mindig egy konfliktus előzi meg, amire megoldási stratégiaként az illető a passzívitást választja. Mentségére legyen mondva, többnyire fogalma sincs mekkora károkat okoz ezzel a másik félnek. 

"A legnagyobb bűn, amit elkövethetünk egy másik emberrel szemben nem az utálat, hanem a közöny. A közöny az embertelenség eszenciája. "

George Bernard Shaw.


Elutasító magatartás

Elutasító magatartásnak számít, ha valaki megtagadja a válaszadást, nem vállalja azt, amit előzőleg mondott, úgy csinál, mintha nem hallotta volna a másikat, távolságot tart vagy egyenesen kerüli a másik társaságát. Vagyis minden olyan cselekedet, amellyel a másik láthatatlannak és figyelemre méltatlannak érzi magát. Az ilyen viselkedés nem csak érzelmi éretlenségről és gyerekességről árulkodik, hanem arról is, hogy az elutasító fél így próbálja kontrollálni és megfélemlíteni a másikat. 

Stressz és érzelmi trauma 

Ha valakit hallgatással büntetnek annak nagyon komoly negatív következményei lehetnek. Ebben az esetben ugyanis az elutasító fél azt a hitet táplálja a másikba, hogy értéktelen és jelentéktelen. A rideg közöny egy idő után azt eredményezi, hogy a szenvedő fél már nem akarja kifejezni magát. Ez azonban mély szomorúsághoz, majd keserűséghez vezet, ami depresszióba torkollhat. Hiszen a harag, a szorongás és a bűntudat érzése egyszerre van jelen benne. 

Valakit elutasítani olyan, mintha ujjal mutogatnánk rá, hogy valami nincs rendben vele.

Akit elutasítanak mély szomorúságot élhet át, mert nem tudja, mit csinált rosszul, hogy a másik így viselkedik vele. Mivel olyan, mintha elvesztette volna a kontrollt önmaga felett, megemelkedik a stresszszintje. Ezért beszélünk passzív érzelmi bántalmazásról ilyen esetben. 

Az érzelmi bántalmazásnak is vannak fizikai következményei 

Több tanulmány bizonyította már, hogy az elutasítás károsítja elménket. Gyakorlatilag fizikai fájdalmat érzünk, mintha valaki belénk rúgott volna. Gyakori a fejfájás és az emésztési probléma, a fáradékonyság, az álmatlanság. Ha az ilyen helyzet sokáig fenn áll valaki életében az magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, sőt rákhoz is vezethet. 

Megküzdési módok: 

Van, hogy két ember, aki szereti egymást, a hallgatást választja megoldásként egy konfliktushelyzetben, máskor a nevelő célzat az ok. Van, hogy azért választják ezt a módszert, mert így akarják elérni, hogy a másik változtasson viselkedésén. De súlyosan tévednek, mikor azt hiszik ezzel tudnak valaki más felett pozitív hatást gyakorolni. Hiszen az elutasítás érzelmi bántalmazás, ami egy kapcsolatot ( legyen az romantikus, szülő-gyermek, baráti vagy munkahelyi) elpusztíthatat. 

Aki hallgatással "operál " valójában bizonytalanságát, gyenge kommunikációs képességét igyekszik elrejteni.


A hallgatás akkor lehet egészséges, ha valakit bátorítani akarunk. Ha szükség van egy kis szünetre, mielőtt a tettek mezejére lépnénk. De a hallgatást büntetésképpen, vagy mások feletti kontrollként használni, bántalmazás.

Ha két ember között vitás helyzet van, az egyetlen egészséges megoldási forma a konstruktív párbeszéd. A hallgatás távolságot teremt, és csak még több problémát okoz. 

Az érzelmi bántalmazás a lelket sebzi. Olyan módszer, amelyben egy ember egy másik ember érzelmi erejét próbálja elpusztítani. Nincs ugyan testi, látványos sérülés senkin, de a lélekben, az önértékelésben károkat okoz.

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.