Ha jól akarsz lenni, csendesülj el!

Mikor voltál csendben utoljára? Mikor volt a telefonod egy méternél messzebb tőled? Ugye tudod, hogyha a mobilod mindig a kezed ügyében van, nem tudsz csendben elmélyülni? A digitális forradalom és főként az okostelefonok elterjedése óta mi emberek sokkal stresszesebbek vagyunk.

Úgy tűnik a csend ma, mikor az információk áradata folyamatosan zúdul ránk, luxusszámba megy.

Persze vannak, akiket a csend hiánya már annyira zavar, hogy hajlandókak fizetni is érte. A németek például évek óta járnak Hollandiába tengerparti kempingekbe, hogy telefonjukat eldobva biciklire pattanjanak, és az ingerszegény környezetben elcsendesüljenek. Mások befizetnek az úgynevezett csendes Spa élményre, hogy megnyugtassák idegeiket. És persze van egy réteg, aki Thaiföldre és Balira utazik, hogy kilépjen a digitális világ forgásából.

Akárhogy is, árulkodó, hogy vannak, akik fizetnek is azért, hogy csendben lehessenek.

Mert hát a csend nemcsak a zajok hiányát jelenti. Az csak a kezdet. Ha csendben maradunk az egy fajta dominó hatást fejt ki, ami jótékonyan hat mentalitás egészségünkre. A csend csökkenti a stresszt, növeli a boldogságérzetet. Koleszterinszintünk és vérnyomásunk is csökken általa. Ez utóbbiakat egyébként a rendszeres mobiltelefon és számítógéphasználat folyamatosan magasan tartja. Ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak.

Ha szeretnénk sokáig élni, és vigyázni mentális egészségünkre, jobb, ha rendszeresen tartunk digitális detox kúrát.

Sajnos nem mind tudunk Thaiföldre utazni, vagy egy hétre csendes Spaba vonulni, de azért kis lépéseket tehetünk magunkért. Például étkezések alatt kikapcsolhatjuk a tévét és a mobiltelefonunkat. Filmezés helyett olvashatunk (és meglátjuk könnyebben és jobban fogunk aludni).

Mehetünk vízpartra, erdőbe, hosszú sétákat tehetünk. Ha találunk egy nyugodt kis helyet útközben, megállhatunk és meditálhatunk kicsit. Ideje újra felfedezni a természet szépségét, már csak azért is, mert a természetes környezet lecsendesíti az elménket.

Ha rendszeres időközönként keressük az elcsendesedés lehetőséget, azt testünk és lelkünk is meghálálja. Mert a csend nem luxus, hanem az ember természetes igénye.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.