Hogyan javíthatja mentális egészségedet a séta?

A gyaloglás az egyik legkönnyebben elérhető és legsokoldalúbb fitnesztevékenység, mentális és érzelmi jólétünk szempontjából is jótékony hatású. Van valami abban, hogy az egyik lábat a másik elé helyezzük, ami segít megnyugodni. Ha valaki rendszeresen sétál, biztosan javulni fog az erőnléte és a hangulata.

Felhúztad magad valamin?
A háztömb körüli séta segíthet megszabadulni az aktuális stresszortól, és csökkentheti érzelmi reaktivitását. Tegyél egy lassú sétát, hogy kitisztítsd a fejed, és hagyj időt magadnak a gondolkodásra. Ha kivonod magad egy olyan helyzetből, ami feldühített, megakadályozhatod, hogy olyasmit mondj vagy tegyél, amit később megbánhatsz. Még egy rövid sétával is nyerhetsz magadnak egy kis időt, hogy új perspektívát nyerj, és kitaláld, mit is szeretnél valójában tenni vagy mondani.

Lassan sétálj, ha megnyugodnál, gyorsan ha levezetnéd a feszültséget
A lassabb séta meditatívabb és megnyugtatóbb lehet. Gyorsítsd fel a tempót, ha ideges vagy. Ez megemelheti a pulzusodat, és serkentheti a jó közérzetet okozó vegyi anyagokat az agyadban. Így növekedhet az energiaszint, valamint csökkenhet a stressz és a szorongás érzése. A séta így is-úgy is nagyon jó szolgálatot fog tenni neked.

A gyaloglás élesíti az elmét
A Harvard Medical School kutatása szerint már 30 perc tempós séta is javíthatja az agy egészségét és a gondolkodási készségeket, valamint lassítja a kognitív hanyatlást és csökkenti a demencia kockázatát. 

Növeli a kreativitást is
A Stanford Egyetem tanulmánya szerint a gyaloglás akár 60%-kal is növelheti az ember kreatív inspirációját. Ez a felemelkedés séta közben és után is megtörténhet – akár bent állsz a futópadon, és egy unalmas falat nézel, akár a természetben túrázol, gyönyörű kilátással. A kreatív hatás addig tart, amíg újra le nem ülsz az asztalhoz.

Erősebb ellenállóképességed lesz, ha sokat gyalogolsz
A rendszeres séta segíthet abban, hogy kevésbé zavarjanak a mindennapi bosszúságok, és könnyebben megbirkózz azzal, amit az élet rád sújt. A sétával távolságot teremthetsz az eseményektől, és segíthet eloszlatni a rossz hangulatot is.

Tehát vegyél fel sétacipőt, és menj ki az ajtón, ki a szabadba. Egy pár pillanat nyugalom, perspektíva és remény vár odakint.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.