Ünnepi szorongás – 9 jel, amiből gyaníthatod, hogy téged sem került el

A közelgő karácsony különösen, de általában maguk az ünnepek, az öröm, a készülődés, a várakozás izgalma mellett sokszor terhet is jelentenek. És nem csak azoknak, akik az ünnepi menüt készítik, az ajándékokat szerzik be, a dekorációt igazgatják el a házon vagy a lakásban.

Vannak, akik akár a környezet, akár a saját elvárásaik, a családi dinamika, a feltörő múltbeli emlékek, az esetlegesen közelgő utazás okozta stressz miatt már az aktuális dátum előtt elkezdenek komolyan szorongani, idegeskedni – még akkor is, ha „csak” passzív résztvevői az ünnepi időszaknak.

A szorongásra hajlamos embereknél különösen, de sokszor az „átlagember” számára is kiemelt stresszfaktor a nagyobb ünnep. Ezért, az azt megelőző napok, hetek, sokaknak akár elviselhetetlenné is válhatnak.

Mikor figyelj fel rá?

Fontos különbséget tenni az ünnepek közeledtével járó izgalom, a felfokozott érzelmi hangulat, a kisebb ingerlékenység és az ünnepi szorongás között.

A készülődés izgalma, minden velejárójával, normális. Ez olyasmi, amire számítani lehet. Némi stressz sem ritka, például karácsony előtt. Azonban, ha bármilyen ünnep előtt olyan szorongást tapasztalsz, ami elhatalmasodik és már-már felemészti az energiádat, arra oda kell figyelni.

Az ünnepi szorongás valószínűsíthető jelei

Akár a saját mentális egészséged, akár valaki más miatt aggódsz, érdemes elolvasnod az alábbi jeleket, amelyek az ünnepi szorongásra utalhatnak. Ha úgy gondolod, több állítás is illik rád, vagy másra a környezetedben, ne bagatellizáld el; lehetőleg keress olyan szakembert, akivel tudsz, tudtok beszélni erről.

Image by azerbaijan_stockers on Freepik


1. Túlzott aggodalom, ami nem szűnik meg, vagy, ha mégis megoldódik az adott helyzet, akkor másik aggodalommá változik. Ide tartozik a már elmúlt vagy még csak a jövőben esedékes eseményekkel való görcsös foglalkozás is.

2. Az ünnep(ek) közeledtével fizikai szorongásos tünetek jelennek meg, például szapora szívverés, légszomj, remegés, szédülés, izzadás, gyomorrontás, szájszárazság és nyugtalanság.

3. Pánikroham. Ide tartozhat az ájulásérzés, a légzési nehézség, a heves szívverés, hányinger vagy egyéb intenzív tünet.

4. Bezárkózás, elszigeteltség – ami megküzdési mechanizmus vagy már a súlyos szorongás eredménye is lehet. Ezzel az illető általában megpróbálja elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekről tudja, hogy szorongást vagy pánikot váltanak ki. De az is lehet, hogy már annyira elhatalmasodott rajta a szorongás, hogy képtelen fenntartani az emberi kapcsolatait – ebből pedig az is következik, hogy elveszíti az érdeklődését a korábban élvezett tevékenységek iránt.

Image by Freepik

5. Az étvágy és a testsúly változásai mindkét irányba, jelezhet szorongásos zavarokat.

6. Az álmatlanság és más alvászavarok is gyakran jelentkezhetnek ilyenkor. A szorongó, nyugtalan ember nem tud pihenni, kikapcsolni, ellazulni. A kialvatlanságból fakadó kimerültség pedig újabb nehezítő tényező a szorongás megszüntetésében.

7. Pszichotikus tünetek, akár hallucinációk, téveszmés gondolatok vagy paranoia is megjelenhet. Ha ilyet tapasztalsz, feltétlenül kérj segítséget.

8. Tehetetlenség, reménytelenség érzése a szorongás miatt. Ez is az az állapot, amikor fontos, hogy ne őrlődj egyedül, beszélj róla annak, akiben megbízol. És, ha úgy jobb, vagy biztonságosabb, akár a bizalmas kísérővel együtt fordulj szakemberhez.

9. A külső megjelenés megváltozása, az otthon elhanyagolása is jel lehet – a szorongó ember sokkal kevesebb figyelmet fordít önmagára vagy a környezetére, mint általában.

A szorongás – évszaktól, alkalomtól  függetlenül is – olyan probléma, amely figyelmet igényel. Éppen ezért, ha úgy érzed, mostanában nem vagy jól, vagy tudod, hogy az ünnep – legyen az bármelyik – a fentiekhez hasonló hatásokat vált ki, foglalkozz vele, ne hagyd, hogy a negatív érzések magukkal rántsanak.

Image by pressfoto on Freepik

Van, aki számára az ünnep nem a társadalmilag idealizált könnyed, vidám vagy békés összejövetel. De ezt nem kell szégyellni! És ilyenkor nyugodtan lehet, sőt, kell is, segítséget kérni.
Amikor ezt megérti és elfogadja maga a szorongó ember és a környezete is, onnantól mindenki sokkal könnyebben átvészelheti ezt az időszakot, hogy – például a karácsony után – reményteljesen kezdjen neki  az új évnek.

Forrás
Nyitókép: Image by gpointstudio on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.