A menstruációnak nem kell fájni – ez legyen a te igazságod is!

Az elsőre mindenki emlékszik.

Vasárnap volt, otthon voltam, fájni kezdett a hasam, és nem értettem, hogy mi történik velem. Nem készített fel anyukám, csak kínlódtam, fájtam, majd nagyon megijedtem, mikor a vécén ülve vérezni kezdtem. Ekkor mondta el édesanyám, hogy most lettem nagylány. Nem értettem, hogy ez mit jelent, és nagyon sokáig nem tudtam örülni neki. A havonta megérkező áldást inkább hátránynak éltem meg. Az edzéseken zavart, hogy nem tudok maximálisan teljesíteni, és mindig észben kellett tartani, hogy cserélni kell a betétet. Bár soha többet nem fájt a menstruációm, majdnem 20 év kellett ahhoz, hogy megszeressem a ciklusomat, és megértsem, hogyan tudom a testemet támogatni ebben a folyamatban. A menstruációs megszégyenülés sem került el, volt átázott világos nadrágom, amit pulcsival takartam el, nehogy meglássák, miért kell idő előtt hazamennem az osztálybuliból, általános iskolásként, 13 évesen. Azóta eltelt negyven év, és újabb változást tanulok együtt a testemmel, a változó kort. Ami az örök változásban támogatóm lett, az Aviva Módszer.

Edukáció és prevenció

Létezik egy torna, amivel csökkenthető, sőt ha rendszeresen – legalább heti kétszer – végezzük, akkor akár meg is szüntethető a menstruációs fájdalom, a változókori hőhullám, a ciszta, a polip, a mióma stb. Ez a tudás 25 éve itt van Magyarországon, a neve összefoglalóan Aviva Módszer.

A módszerben több mozgásos gyakorlati sor és a helyes, hormonharmóniát hozó életmódra vonatkozó praktikus tanácsok, támogató technikák vannak összegyűjtve.

Szeretnénk átadni a tudást a tiniknek, a tinis anyukáknak, nőknek, lányoknak, és a férfiaknak is, hogy a menstruációnak nem kell fájni. A menstruáció ne legyen tabu, mert nem betegség, nem szégyen, a havi ciklusunk az életünk természetes és szerves része, a termékenység első jele, a női virágzás része.

Nemcsak a menstruációs ciklust tudjuk szabályozni a rendszeres gyakorlással, és a fájdalmat eltüntetni a tornával. Mivel serkenti és aktiválja a kismedencei szerveket, a genitális zónát, így megelőzhetünk vagy épp megoldhatunk vele hormonproblémákat, és remekül felkészíti a testet a babatervezésre is.

Image by DCStudio on Freepik


Mire jó még a rendszeres, heti két Aviva torna a NŐKNEK ?

  • menstruációs fájdalmak, görcsök megszüntetésére
  • a menstruációs ciklus rendezésére, az ovuláció támogatására
  • polip, ciszta, mióma megszüntetésére
  • termékenység fokozására, petesejtek aktiválására
  • pajzsmirigy problémák helyrehozására
  • PCOS/ Inzulin rezisztencia esetére
  • nőgyógyászati/hormonális gondok megszüntetésére
  • korai klimax problémák visszafordítására
  • változókori tünetek enyhítésére és megoldására

Hormontorna

Az Aviva Torna során az alhas, a belső hasi és gátizmok, a farizmok megmozgatásával érjük el a pozitív élettani hatást, mivel a mozgás fokozza az adott terület artériás és vénás vérkeringését, sőt nyirokkeringését is, így több oxigén, vitamin, hormon és más életfontosságú anyag jut a genitális zóna és alhasi területre. A rendszeres torna a belső nemi szervek működését támogatja meg a test saját tempójában, ezért tud regeneráló, öngyógyító és aktiváló lenni férfiaknak és nőknek egyaránt.

Folyamat és flow

Terápiás hatása csak akkor van a gyakorlatoknak, ha az alapsort legalább 3- 4 hónapon keresztül heti 2-3 alkalommal letornázzuk. A gyakorlatsor intenzív végzése 30 percet vesz igénybe egy alkalommal.

A folyamatos, heti két- három alkalmas tornázás segítségével közvetett módon aktiváljuk az endokrin szerveinket is, így támogatólag hatunk a teljes hormonrendszerre. Már kialakult pajzsmirigy problémák (hashimoto, pajzsmirigy alul és túlműködés, Basedow kór) kiegészítő terápiája is tud lenni az Aviva torna.

A rendszeres avivázás tölt, aktivál és frissít, a tornázók többsége arról számol be, hogy fáradtan kezdi el a gyakorlást, majd mintha aksira töltötték volna magukat, úgy felpezsdít ez a félórás mozgás. Vannak akik évek óta a flow kedvéért gyakorolják az Avivát.

Kik vagyunk?

Az Aviva Alapítványt 2002-ben Tóth Lívia hozta létre, hogy az általa honosított Aviva Módszer Magyarországon is ismertté váljon. A módszer névadója a magyarországi születésű Aviva Gabriella Steiner, aki a gyakorlati sorokat és a módszer eszmei hátterét kitalálta és összeállította.

Az Aviva Alapítvány és az oktatói közösség ( avivamodszer.hu) egyik missziója, hogy támogassa a nőket és a férfiakat is a bennük történő hormonális folyamatok megértésében és irányításában, hogy valóban minden életkorban élvezzük a termékeny energiáinkat és természetes módokon tudjuk megtámogatni ebben saját magunkat.

Az alapítvány szakmai bizottságában jelenleg négy hivatalos Aviva Módszer oktató dolgozik önkéntesen: Hajzer Erzsébet, Sarkadi Edit, Voith Rita és Zana Mária, akik a módszer népszerűsítésén túl az új oktatók képzését és a meglévő aktív oktatók szakmai továbbképzését is tartják és koordinálják 2014 óta. Az oktatóképzés egy közel egy évig tartó képzési folyamat, amire meghatározott jelentkezési feltételeknek kell megfelelnie a pályázóknak. A 8 hónapos képzés alatt nemcsak a módszer gyakorlatsorait és a módszertani sajátosságait tanulják meg a képzésben lévő gyakornokok, orvosi, testhasználati, sportélettani és életmód tanácsokat is, s mindazt amik a torna hatékonyságát segítik és kiegészítik.

Hol érdemes elkezdeni az Aviva tornát?

Csak olyan okleveles oktatónál javasoljuk az Aviva Módszer gyakorlatait megtanulni, aki ezt a képzést nemcsak elvégezte, hanem azóta is az oktatói közösség részeként folyamatosan jár továbbképzésekre és workshopokra, tanulja és bővíti tudását az Aviva Módszer területén, aktuális referenciákkal rendelkezik az eredmények és visszajelzések területén, és az oktatói közösség tapasztalatokon alapuló (empírikus) adatbankját is használja. Az Aviva Módszer hivatalos okleveles oktatóinak aktuális listája itt található: https://avivamodszer.hu/aviva-modszer-oktatok


A hivatalos oktatók egységes AVIVA tankönyveket is ajánlanak a résztvevők számára a bevezető 4 órás tanfolyamokon, ezzel segítve a folyamatos gyakorlást. Már háromféle tankönyv is elérhető magyarul, amiben tematika szerint külön találhatók az alapsorok, a női és férfi és a kifejezetten gátizmot erősítő mozdulatsorok.

Ha szeretnéd jobban megismerni, vagy támogatni az Aviva Alapítvány oldalát, kérlek keresd fel weboldalukat.
Aviva Alapítvány
https://avivamodszer.hu/

Sarkadi Edit

Nyitókép: Image by karlyukav on Freepik

Fotók: Aviva Alapítvány

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.