3 sport, amit ma már a nők is meghódítottak

Futás, kerékpár, lovaglás, aerobik: mindegyik olyan sportág, amit előszeretettel végeznek nők is. Sőt, ma már a testépítés sem idegen terep számunkra, számos nő található ezen a pályán is. Van azonban néhány „mozgásforma”, amit valamiért kimondottan férfias sportágnak tartanak, ahol sokáig csak a férfiak domináltak. Ez mára a múlté. A nők is egyre nagyobb teret hódítanak és bizonyítanak azokban a sportokban is, ahol a fizikai állóképesség mellett a mentális jelenlétnek is kulcsszerepe van.

Alább szponzorált cikket olvashattok.

Hegy- és sziklamászás

A sziklamászás kifejezetten az a sport, ahol a nők ki tudják egyenlíteni a játékteret a férfiakkal szemben. A nők kimagasló erő-súly aránya segít ellensúlyozni azt a tévhitet, hogy a mászáshoz férfierő kell. A könnyebb női alkat előny a gravitáció elleni küzdelemben. Továbbá a hangsúly nem a hatalmas izmokon van, hanem sokkal inkább a core izmokon és a mozgékonyságon.

Mint minden más sporthoz, ehhez is a ,,minden fejben dől el” bölcselet illeszthető, hiszen a sziklamászás erős mentális jelenlétet követel. Itt aztán igazán ki lehet lépni a komfortzónából és érezni a dübörgő adrenalint. Talán egy kis őrültség is vegyül a mászásba, de az vitathatatlan, hogy semmihez sem fogható katarzist okoz.

A sziklamászás lényege a harc önmagunkkal. Centiméterről centiméterre küzdeni, és a kitartásban még jobban megismerni önmagunkat. Egyfajta lázadás és szabadulás a tipikus női szerepből. Az álmok és a vágyak követése a társadalmi elvárásoktól függetlenül. A csúcson pedig a szabadság mámorító érzése.

Előnye még, hogy a sziklamászás csapatjáték, de minimum páros tevékenység. Ez segíti a társasági életet; a tagok remekül tudják motiválni egymást, és az azonos érdeklődési kör is garantált.

Bár érdemes ezt a sportot teremben, mesterséges mászópályákon kezdeni, később a természetben nyújthat testi és lelki feltöltődést egyaránt. Ehhez persze nem árt speciális felszereléseket és emellett megfelelő aláöltözetet vagy meleg ruhát is beszerezni, például itt.

Szörfözés

Senkinek nem kell kaliforniai lánynak lennie a szörfözéshez. Tökéletes extrém sport nyaraláskor, vagy akár kikapcsolódás az olyan szerencséseknek, akik közel élnek a tengerparthoz.

A hullámok szerelmeseinek a mottója talán ez lehetne: közel lenni a tűzhöz, de nem annyira, hogy megégessük magunkat.

Természetesen ez sem az a sport, ahol elsőre felpattanunk a deszkára és már szeljük is a hullámokat. Egyfajta türelemjáték, ahol rengeteg múlik a kitartáson, az egyensúlyon és a jó időzítésen. A hullámokat a megfelelő időben kell elkapni, ami sok gyakorlást igényel. Utána viszont magával ragad a szabadság érzése, mintha az egész világot meg tudnánk hódítani.

Kell a fokozatosság és egy cseppnyi bátorság is a szörfözéshez, hiszen a természet ereje vitathatatlan. Ugyanakkor erős kapocs is a természettel. Semmi nem indokolja, hogy férfi sportnak kiáltsák ki, hiszen a fizikai erő mellett rengeteg egyéb tulajdonságot is igényel, ami a női jelenlétet erősíti. Talán azért gondolják férfias időtöltésnek, mert a nőkről alkotott sztereotípia szerint mi bikiniben fekszünk a tengerparton és napozgatunk.

Mégis: a szörf kapcsán harcolták ki elsőként a nők, hogy megfelelő úszóöltözékre van szükségük. Egy újabb lépés a női egyenjogúság felé!

Horgászat

A horgászat határozottan férfiak által dominált szabadidős tevékenység, és sokak szerint még csak nem is sport. Mert hogy lehetne sport, ha valaki naphosszat egy fűzfa alatt ül és egy vízen úszó dugót bámul? Inkább ürügy a tétlenségre, nemde?! Pedig ez egyáltalán nem igaz, csupán az életkörülményeink változtak meg.

Az őskorban a halászat az életben maradás “sportja” volt a vadászat mellett, a természettel való győztes egyenrangúság élménye. A mai ember erre már nincsen rákényszerülve, inkább önként vállalt “hobbi”. Ez a hobbi azonban óriási küzdelmeket rejt magában, hisz a természet igazi küzdőtárs.

A modern sportágakat mesterséges környezetben játszák. Például egy igazi úszóverseny az ember és a folyó között lehetne, ahol a mélység és a sodrás az igazi ellenfél, nem a versenytársak a betonmedencében. Ezért tekinthető ebből a szempontból inkább sportembernek a horgásszá vedlett családapa hátizsákot cipelve, mint az olimpiai bajnokok. A kilométerben mérhető teljesítményük nem hasonlítható össze, és bármilyen szerény a folyópartról hazavitt trófea, mégis ősi képességeket elevenít fel.

Fotó: pixy.org

Igen! A horgászat sport, hobbi és szenvedély.

Semmiképpen sem hordoz olyan (csakis maszkulin) tulajdonságokat, amik kizárnák a nők jelenlétét. A horgászathoz finomság, időzítés, szenvedély, izgalom, türelem és elhivatottság szükséges. Ezek olyan jellemzők, amelyek nem kizárólagos tulajdonságai egyik nemnek sem. Arra buzdítjuk azokat a nőket, akik nem próbálták ki még a pecázást, hogy hagyják ki a következő jóga- vagy aerobic órájukat. Legyen az nyugalom vagy izgalom, amit keresel, miért nem követed az anyatermészetet a vízig, hogy megtaláld?

Valóban, a horgászat időjárásfüggő is, de az igazi szenvedélyes sportembert az extrémebb körülmények sem tántorítják el. Elmenekülhetünk a hétköznapokból, lenyugodhatunk, hallgathatjuk a természet hangjait. A horgászat szertartása nyugalommal tölthet el minket. Erre pedig nők is ugyanúgy vágyhatnak.

A női jelenlét a horgászatban talán azért nem épült még bele a köztudatba, mivel a horgászat egyfajta családi hagyománynak tekinthető, ahol a tudás és a technika apáról fiúra száll. Azonban – akár családi programként – az anyuka is részese lehet ennek. Láthatjuk, hogy a női érdeklődés csírája már ott van, és innen már csak egy lépés az aktív horgászat a nők körében is. Erre már a horgászfelszerelés gyártók is felfigyeltek, így már számos női horgászfelszerelés is elérhető a horgász webshopokban.

Fotó: halcatraz.hu

A férfiak pedig csak irigykednek, ha egy női horgász a szenvedélyének hódol, és titokban azt gondolják: Bárcsak az én feleségem is…

Most már csak egy kérdés marad, ha férfi és nő egy időben horgásznak: ki pucolja meg a halat?

Kiemelt kép: freepik.es

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.