Serena Williams – az inspiráló nő, aki bebizonyította, hogy az álmok igenis valóra válthatóak

Már születése előtt elhatározta az apja, hogy belőle és nővéréből profi teniszezőt farag. Mindketten beteljesítették „mestertervét”, sőt, Serena minden elképzelést túl is szárnyalt. Nemcsak megdöntött minden létező rekordot, de meg is reformálta a profi teniszről alkotott elképzelésünk. Kétszer visszatért a halál árnyékából is, hogy aztán még erősebb, még legyőzhetlenebb legyen, mint valaha. Mert ha az álmairól van szó, az 1981. szeptember 26-án született Serena Williamsnek senki nem szabhat gátat. 

„A szerencsének semmi köze a teljesítményemhez. Számtalan órát gyakoroltam a pályán anélkül, hogy tudtam volna, mikor jön el az én nagy pillanatom, az én időm.”

Az elszántság és a kitartás minden álom hajtóereje. Serena apja könyvből tanult meg teniszezni, és a feleségét is ő tanította meg játszani. Serenát és Venust ők edzették, míg a lányok be nem jutottak a profik közé. Serenát nővére, és a tenisz iránti szenvedély hajtotta előre. Nem egyszer úgy edzett, hogy bandaháború zajlott az utcán – apja szándékosan Comptonba, Los Angeles hírhedt gengszternegyedébe költözötte családját, hogy a lányok a legszélsőségesebb körülmények között is megtanuljanak csak a teniszre koncentrálni. Terve bevált, Serenát sok atrocitás érte pályája során, de mindez nem hatott negatívan rá.

Teljesen rendben van erős és szexi nőnek lenni, akit nem lehet megtörni.

Comptonban a fehérek játékát űző lányok enyhén szólva is kilógtak a miliőből. Serena sok mindent látott az utcán, s ezek mind arra ösztönözték, hogy kitörjön a színes bőrűeket érő előítéletekből. Szülei megtanították neki, hogyan kezelje az őt érő bántásokat. Apja állítólag odáig ment, hogy lefizetett néhány környékbeli srácot, arra kérte őket, cikizzék lányait. Ezzel is csak azt a célt akarta szolgálni, hogy lányai önbizalma minél erősebb alapokon nyugodjon.

Akárhogy is, Serena a karrierje kezdetén bőrszínével már eleve kilógott az addig fehér sportágból, ahol a Williams nővérek előtt mindössze egyetlen színes bőrű teniszezőnő játszott még 1958-ban.

Serena ennek ellenére nem próbálta meghúzni magát, büszkén vállalta és hordta az afroamerikai hajviseletet a pályán is, ezzel is kifejezve, hogy büszke származására. Nem törődött azzal sem, mikor 17 évesen megnyerte első profi bajnoki címét, és nem hívták meg profi teniszezőknek tartott rendezvényekre. S bár fájt neki mikor megvádolták azzal, hogy férfiból lett nővé átoperálva, mégsem hagyta, hogy ez megtépázza önbecsülését. 

,,Őszintén hiszem, hogy egy bajnokot nem a győzelmei határozzák meg, hanem az, hogyan tud felépülni egy-egy bukás után.” 

Serena hosszú pályafutásában voltak hullámvölgyek. Bár tartja a rekordot, – övé a leghosszabb veretlen széria -, de mint mindennek, ennek is megvolt az ára. 2012-ben tüdőembóliát kapott, kis híján ott maradt a műtőasztalon, és pár hónapot ki kellett hagynia, mielőtt visszatérhetett a teniszpályára. Természetesen nem tudott azonnal 100 százalékosan teljesíteni, párszor kikapott, mire a profi tenisz világa azonnal le is írta. Rendre születtek a cikkek arról, miért is nem lesz már több bajnoki címe. Ő azonban minderre rácáfolt, és a következő évben ismét Grand Slam győztes lett ( 12. ). S még 10 évig játszott sikerrel. 

A család az első, ők számítanak a legtöbbet. Az egymás iránti szeretetünk mélyebb, mint a tenisz iránti rajongásunk.

Lehet bárkinek bármekkora álma és sikere az életben, ha nincs kivel megosztania örömét és bánatát, mindig boldogtalan marad. Serena nővére Venus talán még nagyobb tehetségnek indult, vérre menően mégsem váltak soha egymás riválisaivá. Sőt, több alkalommal párosban lettek bajnokok együtt. Mikor mindkettőjüket leszerződtettek a profi ligában, és elkezdték nyerni a meccseket, nem távolodtak el egymástól. Egy házba költöztek, továbbra is egymás támaszai és segítői maradtak, és azok ma is. 

2017-ben Serena férjhez ment, majd megszületett lánya Olympia. Az anyaság által egy új oldalát ismerte meg, és ha lehet, még szorosabbak lettek családi kötelékei. Élete párja, aki a Reddit alapítója, a támasza volt, amikor a szülés után embólia miatt megint élet és halál között lebegett. S bár aggódott érte, hagyta, hogy Serena újra pályára álljon, és újra nyerjen. Mert tudta, Serena minden nehézség után még eltökéltebben lép újra pályára, és ha valamit a fejében vesz, abból egy tapodtat sem enged

„Semmi sem tökéletes bennem. De tökéletes Serena vagyok.”

Az önazonosság minden álom alapfeltétele. Ebbe pedig beletartozik, hogy ismerjük erősségeinket és gyengeségeinket is. Serena apja, Richard hiába akart volna a lányából teniszcsillagot nevelni, ha ő ezt nem veszi komolyan. Serena azonban mindent megtett, hogy álmuk valóra váljon, sőt, a tenisz utáni életre is gondolt.

Williams az első bajnoki címei után divattervezőnek kezdett tanulni. Ma már van saját ruhamárkája, sőt, ékszer márkája is. Nemrégiben kiadta első mesekönyvét, amely mi másról szólna, ha nem arról, hogyan csepegtessünk egy kisgyermek szívébe önbizalmat. Serena 2023 augusztusában megszülte második lányát is. S bár egy éve visszavonult a tenisztől, ikon marad, példakép több ezer lánynak, nőnek asszonynak. Neki elhisszük, hogy ha valamit igazán akarunk az életben azt igenis meg tudjuk valósítani. 

Mindenki álma valóra válhat. Csak ragaszkodni kell hozzá és keményen dolgozni érte.

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.