Hogyan hozd magad gyorsan formába?

Tavasszal sokan küzdenek azzal, hogy a téli finomságok és kényelmes otthonülés után újra fittek legyenek, és mielőbb megszabaduljanak a plusz kilóktól. Sajnos ezek a kilók felfelé sokkal könnyebben jönnek, mint ahogy megszabadulhatnánk tőlük, de azért nem lehetetlen vállalkozás. Néhány dologra oda kell figyelni és tudatosnak, elszántnak kell lenni, akkor egész biztosan siker koronázza majd a próbálkozásunkat. Nézzük, hogyan érdemes belekezdeni!

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

Maradjunk a realitások talaján

Sajnos el kell fogadnunk, hogy nincs csodaszer és nem létezik villámdiéta. Az a plusz súly, amit fél vagy egy év alatt szedtünk magunkra, nem fog öt nap alatt egy csapásra leolvadni rólunk. A táplálkozással foglalkozó szakemberek szerint is, a heti max. 0,5 kg fogyás az, ami hosszú távon is eredményes, vagyis nem vezet a már jól ismert jojó effektushoz.

Mindenképpen iktassuk be a sportot a hétköznapokba. Lehet intenzív vagy lassabb mozgásforma is, a hangsúly a rendszerességen van. A mozgás ugyanis nagyban segíti a stressz levezetést és támogatja a pihentető alvást. Kezdetben az is elég, ha minden nap sétálunk legalább egy órát. A séta még az ókori nagy filozófusok mint Arisztotelész és Platón szerint is segíti a gondolkodást és felfrissíti az elmét. Később pedig jöhetnek az aerob edzések, amelyek elengedhetetlenek a fogyáshoz.

Hogyan érdemes elkezdeni?

Étkezés

Fontos a napi kalóriamennyiséget is beállítani. Az ideális kalóriamennyiség életkortól, egészségi állapottól, testsúlytól és még sok egyéb tényezőtől is függhet, ezért érdemes lehet dietetikus tanácsát is kikérni. Az azonban biztos, hogy ha túl kevés kalóriát viszünk be, akkor nem hogy fogyunk, hanem épp ellenkezőleg, a testünk pánikszerűen elkezdi raktározni a bevitt mennyiséget, hiszen nem tudhatja, mi történik, mikor jut legközelebb megfelelő mennyiségű energiához.

Fotó: fittsport.com

Talán nem is gondolnánk, de az étkezés sokkal inkább befolyásolja a súlyvesztést, mint a mozgás.

Nagyjából a fogyás 70%-át az étkezés befolyásolja, míg a maradék 30%-ra az edzés és annak intenzitása van hatással. Néhány étkezési alapszabály betartásával, már rövid időn belül láthatjuk az eredményeket. Igyekezzünk kerülni a szélsőségeket, mint például a teljes szénhidrát vagy zsír megvonáson alapú táplálkozást. Próbáljunk minél változatosabban étkezni, ügyeljünk az összetételre. Együnk több zöldséget, gyümölcsöt, ha lehet, akkor válasszunk az évszaknak megfelelőt. Amit mindenképp érdemes kerülni azok a mesterséges cukrok, édességek és az üres kalóriák, mint az ízesített vizek, üdítők.

Mozgás

A fokozatosság elve igaz a mozgásra is. Ha eddig nem mozogtunk túl sokat, akkor ne az legyen az első, hogy maratoni távokat próbálunk teljesíteni. Nem csak a lelkesedésünk hagyhat alá hamar, de óriási megterhelést is jelent a szervezetünknek. Ne tegyük tönkre idő előtt a szívünket és az ízületeinket.

Edzettségi szinttől függ, hogy kinek milyen mozgásformával érdemes kezdeni, de a fokozatos terhelés legyen az elsődleges szempont. Eleinte 2-3 edzés hetente bőven elegendő, főleg úgy, hogy még a szokásos napi teendőinket is el kell látnunk, hiszen ott a munkahelyünk, a családunk, a háztartás és a baráti programok.

Fotó: Image by katemangostar on Freepik

A szobabiciklizés kifejezetten ajánlott a térdfájással küzdőknek, ugyanis kevésbé terheli az ízületeket, mint például a futás vagy az ugrálás. Az elliptikus tréneren végzett intervall edzés pedig lehet legalább olyan hatékony, mint a futás.

Alvás

Figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, ez ugyanis nagyban befolyásolja a fogyást is. Sok természetes (glicin, magnézium) vagy gyógynövény alapú (citromfű, rózsagyökér, kamilla) táplálék kiegészítőt, teát lehet kapni, amelyek jótékonyan hatnak ránk, segítik a szervezet stresszel való megküzdését és támogatják a pihentető alvást.

Már az is rengeteget számít, ha lefekvés előtt legalább fél órával nem nézünk TV-t, telefon vagy laptop kijelzőt, sőt e-book olvasót sem használunk.

Fotó: fittsport.hu

Az általuk kibocsátott kék fény ugyanis megzavarja a szervezet cirkadián ritmusát és a pihenés helyett, aktivitásra serkenti a szervezetet.

Az sem mindegy, mikor alszunk. A kutatók szerint az éjfél előtti alvással töltött órák sokkal pihentetőbbek, ezért igyekezzünk mielőbb ágyba kerülni.

Víz

A folyadék, azon belül is a vízfogyasztás kiemelkedő szerepet játszik a fogyásban. Azon túl, hogy telítettség érzetét kelti, segít kiüríteni a szervezetből a mozgás és étkezés hatására beindult méreganyagokat és zsírokat. A szervezet hidratálásában is kiemelkedő szerepe van. Szó szerint a bőrünkön is megtapasztalhatjuk, ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot, viszont óriási szerepe van az ízületek, kötőszövetek rugalmasságának megőrzésében is.

Fotó: Image by Drazen Zigic on Freepik

Legalább 2-3 liter folyadékot szükséges lenne elfogyasztanunk naponta. Ez lehet tiszta víz, természetes módon ízesített víz (például citrom, mentalevél, uborka, gyömbér) vagy tea. A levesek is beleszámítanak a napi folyadékmennyiségbe. A kávé viszont felgyorsítja a folyadék kiürülését a szervezetből, így ha sok kávét fogyasztunk, igyunk a napi ajánlásnál több folyadékot.

A kiemelt kép a fittsport.com tulajdona.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.