Nevelési hibák, amik károsíthatják a gyermek mentális egészségét

A gyerek olyan, mint egy puha agyagedény, formát ölt, ahogy formázzák. 

Egy szülő sem akar mást, mint a legjobbat a gyermekének. Azt akarja, hogy boldog, egészséges és sikeres legyen az életben. Néha azonban, akaratlanul, még a legjobb szándékú szülő is követhet el olyan hibákat, amelyek károsíthatják gyermekük lelki egészségét. Ezek a hibák lehetnek kisebbek, nagyobbak, és akadhatnak köztük olyanok is, amik tartós hatással lehetnek a gyermek érzelmi jólétére, és arra, hogy a későbbi életében egészséges kapcsolatokat tudjon kialakítani.

A szülők fontos szerepet játszanak gyermekük mentális egészségének kialakításában. Ők felelősek a biztonságos és tápláló környezet megteremtéséért, amely elősegíti a pozitív érzelmi és kognitív fejlődést. Egy jó szülő szeretet, támogat és bátorít, miközben megfelelő határokat és elvárásokat szab. Ha egy szülő mérgező magatartást tanúsít, például elhanyagolja, bántalmazza vagy túlzott kontrollal korlátozza a gyermekét, az tartós hatással lehet a mentális egészségére, és olyan problémákhoz vezethet, mint a szorongás, a depresszió és a rossz önbecsülés.

A szülői nevelés rosszul sülhet el, ha a szülők nem helyezik előtérbe gyermekük jólétét, és nem biztosítják a boldoguláshoz szükséges szeretetet, támogatást és útmutatást.

Íme néhány szülői hiba, amik negatív hatással lehetnek a gyermekre:

Image by Freepik

Érzelmi elhanyagolás

Az érzelmi elhanyagolás akkor fordul elő, ha egy szülő nem nyújt megfelelő érzelmi támogatást, elég figyelmet gyermeke számára. Egy gyereknek éreznie kell, hogy szeretik és értékelik, hogy egészséges önbecsülés és érzelmi egyensúly alakuljon ki nála. Az érzelmi elhanyagolás az értéktelenség érzéséhez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Manapság a személyes szülői nevelést felváltja a technológia, ami – ha a szülő nem figyel – akár lassú méreg is lehet, ami megöli a kapcsolatot a szülő és a gyermek között. 

Túlvédelem 

Bár elengedhetetlen a gyermekek biztonságának és egészségének megőrzése, a túlzottan védő szülő akadályozhatja a gyermek érzelmi és szociális fejlődését. A túlzott védelem szorongáshoz, alacsony önbecsüléshez és a függetlenség hiányához vezethet.

Mikromenedzsment 

A mikromenedzser szülők irányítóak és túl kritikusak lehetnek. Ennek a nevelési stílusnak következményeként a gyermek folyamatosan tehetetlennek, bizonytalannak érezheti magát, olyannak, aki sosem tud semmiben elég jó lenni. A mikromenedzselés akadályozhatja a gyermek döntéshozatali készségeit és autonómiáját is.

Szóbeli bántalmazás 

A verbális bántalmazásnál a szülő kiabál a gyermekkel, lekicsinyli és megalázza. Az ilyen típusú visszaélések alacsony önbecsüléshez, depresszióhoz és szorongáshoz vezethetnek, és befolyásolhatják a gyermek azon képességét, hogy a jövőben egészséges kapcsolatokat alakítson ki.

Image by Freepik


Fizikai bántalmazás 

A fizikai bántalmazás esetén a szülő üt vagy más formában okoz fizikai sérülést a gyermeknek. A bántalmazás a sérülésen túl érzelmi traumát okozhat, és negatívan befolyásolhatja a gyermek fejlődését.

Érzelmi manipuláció 

Érzelmi manipulációról akkor beszélünk, amikor a szülő bűntudatot, szégyent vagy más érzelmi taktikát alkalmaz arra, hogy irányítsa gyermekét. Ez a viselkedés rossz önértékeléshez és határok felállításának nehézségéhez vezethet, valamint ahhoz, hogy a gyermek felnőtt korában sem tud megbízni az emberi kapcsolataiban.

Kivételezés 

A favoritizmus akkor fordul elő, amikor a szülő előnyben részesíti egyik gyermekét a másikkal szemben. Ez a viselkedés az elutasítás érzéséhez, féltékenységhez és alacsony önbecsüléshez vezethet abban a gyermekben, aki nem részesül előnyben.

Image by Freepik


Összefonódás (túlzott bevonódás) 

Az összefonódás akkor következik be, amikor a szülő túlságosan szoros kapcsolatot ápol a gyermekével, túlságosan rátelepszik. Ez a viselkedés akadályozhatja a gyermek önállóságának, személyes identitásának és szociális készségeinek fejlődését. Például a szülő megsérti gyermeke magánéletét, ami végül a bizalom és az őszinteség hiányához vezet.

Következetlen szülői nevelés

A következetlen szülői nevelés esetén a gyermek életéből hiányzik a stabilitás, a határok és a struktúra, ami zavart, szorongást és az érzelmi szabályozás hiányát okozhatja a gyermekben. Következetlen például az a szülő, aki megkéri gyermekét, hogy kerülje a mobiltelefont, majd egy bizonyos ponton ő maga szólítja fel a használatára, hogy kaphasson egy kis személyes időt.  

A határok és korlátok fel nem állítása is káros lehet gyermek fejlődésére. A gyerekeknek struktúrára és következetességre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, és megértsék határaikat. Fontos, hogy a szülő világos szabályokat és következményeket állítson fel, és következetesen érvényesítse őket.

Image by Freepik


A gyereknevelés nehéz munka, és senki sem tökéletes. Ám az a szülő, aki tudja, mely hibákra kell odafigyelni, és lehetőleg elkerülni, az hatékonyabban segítheti a gyermeke egészséges fejlődését. 

A mai világban, ahol a technológia és a közösségi média mindenütt jelen van, alapvető fontosságú, hogy minden szülő észben tartsa, milyen hatással lehet az okos eszközök túlzott használata a gyermek elméjére. Az egyik legnagyobb hiba, amit a szülők elkövetnek, hogy nincsenek jelen, és nem foglalkoznak gyermekeikkel. Az a szülő, aki minőségi időt tölt gyermekével, meghallgatja és érdeklődést mutat tevékenységei és érzései iránt, pozitív hatással lehet érzelmi és mentális jólétére.

Összefoglalva, a szülői nevelés kihívásokkal és tanulási lehetőségekkel teli utazás. Azáltal, hogy a szülő tudatában van a gyakori hibáknak, és törekszik azok elkerülésére, olyan nevelő és egészséges környezetet teremthet, amely elősegíti gyermeke jólétét és fejlődését.

forrás

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.