Röfög, pukizik és hihetetlenül makacs, mégis imádjuk -10 tény a francia bulldogról

Évekkel ezelőtt kerültem kapcsolatba egy kis francia fiúval, és már akkor megfogadtam, egyszer én is büszke bulldog tulajdonos leszek. Bár a fajta nem sokkal ezután hihetetlenül népszerű lett, és számtalan hír keringett a beteges, nehezen lélegző, allergiás, méregdrága kutyusokról, én kitartottam – 3 éve boldog tulajdonosa vagyok egy szőrmalacnak. Cooper tényleg röfög, brutálisan makacs, és folyton pukizik, mégsem bántam meg egyetlen pillanatra sem, hogy ezt a fajtát választottam.

2022-ben a világ legnépszerűbb kutyafajtájának választották a francia bulldogot, ami ezzel letaszította a trónról a labrador retrievert, amely 31 éve birtokolta a címet.

A fajta népszerűsége nem véletlen:

A francia bulldog kölykök ellenállhatatlanok


Minden kölyökkutya eredendően aranyos, de egy francia bulldog kölyökkutya felettébb imádnivaló. Nagy szemek, vaskos tappancsok, kifejező pofi, mindig kíváncsi fülek… Ki ne szeretne megszeretgetni egy ilyen kis fickót?

A francia bulldogok csodálatos családi társak

A franciák megnyerő személyisége, bohókássága, végtelen ragaszkodása alkalmassá teszi őket gyermekek és felnőttek mellé egyaránt. Gyengédek, szeretőek és hűségesek. 

Kicsik? Szerintük nem!


Lehet, hogy a franciák kicsi kutyák, de próbáld ezt megmagyarázni nekik. Ezek a kutyák háromszor nagyobbnak hiszik magukat, mint amilyenek! Minden náluk sokkal nagyobb kutyával is bátran (vagy bután?) szembeállnak, és erősködnek, hogy ők a Janik. Meg kell őket zabálni!

Hízásra hajlamosak

Bár energikusabbak angol unokatestvéreiknél, a francia bulldogok még mindig hajlamosak a hízásra. Ez más egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért a gazdáknak nem árt figyelemmel kísérni a súlyukat. Az étkezés amúgy is sarkalatos kérdés a buciknál, mivel szinte kivétel nélkül mindegyik allergiás.

Úszók, nem! Süllyedők? Inkább!


Tény, hogy a franciák többnyire nem túl nagy úszók. Masszív testüknek és izmos felépítésüknek hála hajlamosak elsüllyedni, bármennyire is kapálóznak. Rövid orruk is megnehezíti a lélegzést a vízben. 

A túl nagy meleg nem a kedvencük

A franciák rövid, nyomott orrúak. Ez a tulajdonság hajlamossá teszi őket a hőgutára, ezért nyáron nagyon vigyázni kell, hogy ne vigyük ki őket hőségben.

A francia bulldogok imádnak bulizni! Ja, nem!


A francia bulldogok remek társak, de köztudott, hogy az életet egyféle módon szeretik ünnepelni – egy jó, kiadós alvással. Persze szívesen sétálnak, ha nincs se túl hideg, se túl meleg, ha nem esik az eső és nem kell túl messzire menni. A kedvenc elfoglaltságuk azonban egyértelműen a szunyókálás.

Folyton jár a szájuk

Bár nem kimondottan ugatós fajta a bulldog (az enyém szökőévben egyszer vakkant), ennek ellenére folyamatosan hallani őket. A hang leginkább röfögésre hasonlít, amit többféleképpen is tudnak cifrázni. Más a kereső röfögés, más az üdvözlő, de még kunyeráló hang is van. A bucik szívesen beszélgetnek, ha győzöd hallgatni.

Büdi szeretetgombócok


Nincs mit szépíteni, a bulldogok meglehetősen gázosak, rettentő sokat pukiznak. Bár szigorú, nekik való étrenddel a gázok minimálisra csökkenthetők, jaj, ha egy-egy kunyifalat az asztalról a szájukban landol…

Furcsa pózban tudnak a legjobban pihenni

A franciák furcsa alvók. Hajlamosak hason feküdni, lábukat kinyújtva maguk mögött. Mint egy szőnyeg. De ezen kívül szinte bármilyen pózban elnyomja őket az álom.

nyitókép: Gaston Cooper, a szerző bulldogja

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET: