Miért nem szabad bűntudatot érezned, ha pihenésre van szükséged?

Nem bírsz lazítani? Folyton a fejedben zakatol az a rengeteg tennivaló, amit el kéne végezned? Időpocsékolásnak érzed az olvasással töltött fél órát?

Hidd el, a mentális egészség fontos! Ha nem pihensz, ha nem szánsz magadra időt, a rendszered egy idő után mindenképpen hibát jelez, és összeomlik. A kiégésnek, mentális összeomlásnak pedig se te, se a családod, se a főnököd nem veszi hasznát.

Tehát ne érezz bűntudatot, ha minden napba beiktatsz olyan időt, amit kikapcsolódással töltesz. Akár mentális egészségnapot is bevezethetsz a mindennapjaidba, a lényeg, hogy pihenj!

És ha nem tudnád, erre miért van MINDENKÉPPEN szükséged, most pontokba szedtük neked!

A mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai

A mentális egészség káros hatásait évszázadok óta alábecsülik , főként azért, mert általában láthatatlanok. Ha valaki eltöri a karját, a tünetek láthatóak – valószínűleg gipszet visel. De egy mentális betegségben szenvedő személy csendben szenved, bármilyen heves is a fájdalma. Pedig rossz mentális egészséggel éppoly nehéz együtt élni, mint rossz fizikai állapotban. És mi lesz, ha nem veszel tudomást róla?

Ha nem pihensz lelki beteg leszel!

El sem hinnéd mennyien küzdenek lelki betegséggel a túlhajszoltság miatt. Az érzelmi kimerültség manapság igen gyakori jelenség, a folyamatos stressz, a rohanás, a rengeteg probléma ugyanis megbosszulja magát. Ennek ellenére kevesen foglalkoznak vele, a fáradtságot, lehangoltságot az alváshiány számlájára írják, és hajtanak tovább. Pedig fontos odafigyelni a jelekre, mert a tünetek idővel egyre komolyabbá válhatnak.

Ha beteg leszel, az senkinek nem jó!

Előfordult már, hogy annyira feszülten és kimerülten dolgoztál, hogy csak testben voltál jelen, de lélekben nem? Természetesen mindannyian elmegyünk dolgozni akkor is, ha nem vagyunk alkalmasak a munkára, mert kell, pedig ez bizonyítottan rosszabb, mintha egyáltalán nem mennénk. Egy puszta termelékenységi számítás alapján sokkal jobb az a munkaerő, aki pihenten, mentálisan feltöltődve dolgozik, mint az, aki kimerülten, stresszesen, lelki betegen.

Tehát a főnököd lesz a legnagyobb nyertes, ha foglalkozol magaddal, és beiktatsz az életedbe mentális egészségnapot. Így képes leszel minőségi munkát letenni az asztalra.

A családod is értékelni fogja a kipihentségedet. Mert legjobb szándék ellenére is tény, hogy az ember hajlamos azokon levezetni a feszültséget, akiket a legjobban szeret. Így az ostor sok esetben otthon csattan. Ha meg tudod egy-egy pihenővel akadályozni, hogy a stressz úrrá legyen rajtad, akkor a családod máris mentesül a bűnbak szerep alól.

És még két fontos dolog, amit nem árt tudni:

A kiégést nehéz orvosolni

A kiégés, ami egyenes eredménye a munkahelyi kimerülésnek, egy elismert egészségügyi állapot. Fizikai és mentális következményei vannak, és évekbe telhet a megoldása. Egyes betegeknek még rehabilitációs programokon is részt kell venniük. Megelőzni sokkal könnyebb a kiégést, mint orvosolni, ha már bekövetkezett. Ha ehhez néhány mentális egészségnapra van szükséged, akkor több mint megéri. Ha szabadságot veszel ki, sok szenvedéstől kíméled meg magad.

Ha lelkileg jobban vagy, testileg is jobban leszel!

A mentális betegségek nemcsak az elmét érintik, hanem a testet is. A depresszióban szenvedőknél 40%-kal nagyobb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri valamint anyagcsere-betegségek, és a mentális egészségi zavarral küzdők 32%-a szenved szerhasználattól. A mentális betegség okozta kimerültség és motiváció hiánya is akadályozza az embereket abban, hogy testmozgással, egészséges táplálkozással, alvással stb. gondoskodjanak testi épségükről. A mentális betegségek feloldása egyértelműen a testi egészség megőrzésének egyik legjobb módja.

Mit gondolsz meggyőztünk arról, hogy pihenni igenis kell? Ne halogasd, ha úgy érzed szükséged van a feltölődésre, vegyél ki egy mentális egészségnapot!

Group therapy photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.