Úgy érzed kívülálló vagy? Különc? Ha ezeket a jeleket veszed észre magadon, a válasz igen

Úgy érzed, nem tartozol sehová? Idegen, nem e világra való vagy? Nem találod helyedet az emberek között? Már gyermekként is kívülállónak érezted magad?

Ha úgy érzed, kipotyogtál az égből, e világ nem ad neked otthont, megtagadták tőled az emberi lét örömeit, talán csak különc vagy. Érzékeny lélek, másként gondolkodó. Nehezen viseled a többség, az átlagember számára (nagyon is) megfelelő körülményeket.

Vajon melyik előnyösebb: átlagosnak lenni, vagy különcnek?

Jellemzően, vagyis az esetek többségében az átlagos előnyt élvez. Kivételes körülmények között azonban a különc aratja le a babért.

A kocsányos tölgy egyedei – figyeld csak meg – nem egy időben virágoznak. Többségük tavaszelőn virít, körülbelül 20 százalékuk pedig valamivel később. A korai virágzás előnyösebb, de a tavaszi fagyok miatt kockázatosabb is. A tölgy túlélése szempontjából a későn virágzó egyedek léte is kívánatos. Ezért is maradhatott fenn e változat mindmáig.

A másság az érintett emberi egyedek számára legtöbbször kedvezőtlen, csüggesztő, az emberi faj számára azonban biztosíték. Adódhatnak olyan helyzetek, ahol a különcök szavatolják a túlélést. Afrikában, például, egy pusztító aszályt követően csak azon gyermekek maradtak életben, akik elkerülő kötődési módjuk okán nem szorultak rá mások gondoskodására.

Mitől érzed magad másnak?

Mert nem tudod, valójában kicsoda vagy te

Nem tudod, mit akarsz sorsodtól. Nem találod helyedet, szerepedet a világban, családod körében, munkahelyeden. Megpróbálsz szüleid, házastársad vagy főnököd kedvére tenni, s nem magad által választott célokért küzdesz.

Mert kicsinyhitű vagy

Mindnyájunknak van elképzelése, mintaképe, milyen a „normális” ember. Átlag József negyvenéves, házas és 1,07 gyermek apja; népszerű és sikeres.

Ha nem akarod vagy nem tudod követni a mintát – mert, mondjuk, nem felel meg elképzeléseidnek, hajlamaidnak (esetleg nem vagy negyvenéves és 1,07 gyermek apja) –, akkor kívülállónak érezheted magad. Olyannak, aki nem tud beilleszkedni, nem tartozik a közösséghez.

Mert kifejezetten befelé forduló vagy

A befelé forduló emberek túlságosan belső világukra összpontosítanak, a külső ingerek elárasztják, túlterhelik őket. Inkább saját társaságukat részesítik előnyben. Isaac Asimov ezt így fogalmazta meg: „… viszonylag érzéketlen vagyok mindarra, ami a koponyámon kívül megy végbe.”

Ha elzárkózol másoktól, megtartod magadnak gondolataidat és érzéseidet, mert nem akarsz sebezhetőnek mutatkozni, bajosan tudsz szorosabb kapcsolatokat kialakítani másokkal. Ha nincsenek tartalmas, támogató emberi kapcsolataid, barátaid, voltaképpen nem tartozol sehová. Kívülálló vagy, Idegen a cowboyok között, mint Gregory Peck, a nevezett film (The big country) főhőse a történet kezdetén.

Mert kivételesen érzékeny személy vagy

A kivételesen érzékeny emberek hajlamosabbak az elszigeteltség és az elidegenedés megélésére.

Képesek mélyebb szinten is átélni mások érzéseit, és gyakran próbálnak segíteni. Hajlamosak erejüket meghaladó vállalkozásokba is belefogni, például felvállalni a felelősséget a bűnözéssel, háborúkkal, társadalmi igazságtalansággal kapcsolatos kérdésekért.

Hogy visszanyerjék erejüket, időről időre szükségük van elkülönülésre. Ösztönösen megpróbálják korlátozni kapcsolataikat, hogy megvédjék magukat a sérüléstől. Ha erőn felül vállalkoznak, könnyen csalatkoznak, és elveszíthetik hitüket. Visszavonulnak a társas helyzetektől, elidegenednek az emberektől, az emberiségtől.

Mert hiányoznak a támogató kapcsolatok

Lehet, hogy vannak barátaid és ismerőseid, ám valami mégis hiányzik. Zsigereid jelzik, hogy környezeted nem igazán törődik veled. Lehet, hogy nem neked megfelelő emberek vesznek körül. Nem találod meg velük a közös hangot, nem vitathatod meg velük személyes bajaidat. Nem mutatnak érdeklődést, amikor gondjaidról beszélsz, és nem állnak rendelkezésre, amikor szükséged lenne támogatásra.

Mert nem rendeltél életedhez tartalmat

Úgy érzed, beleragadtál az időbe, miként Bill Murray az Idétlen időkig (Groundhog Day) című filmben? Nincs miért felkelned reggel, mert mindig ugyanazon nap ismétlődik újra meg újra?

Ha vannak határozott céljaid, könnyebben megtalálod helyedet a világban, a többi ember között. Az alkotás és a felfedezések öröme, álmaid megvalósítása, bonyolult feladatok megoldása, a kedvvel végzett munka, tánc, testedzés, zene, egy-egy tartalmas olvasmány kiemel a hétköznapokból, értelmet ad életednek. Megvédhet az elszigeteltségtől akkor is, ha nincs szorosabb kapcsolatod másokkal.

Mert ragaszkodsz saját szabályaidhoz

Sehova sem tartozol, mert nem akarsz részese lenni a nyájnak? Nem becsülöd azon értékeket és nézeteket, melyeket társadalmunk követendő példaként állít eléd? Kiábrándító számodra az átlagember anyagiassága, felületessége, hiúsága, igénytelensége, kapzsisága, közönségessége, nagyzásossága, önteltsége és a többi?

Úgy érzed magad, mint egy megfigyelő, aki bepillanthatott a földlakók életébe; elvegyült a forgatagban, tanúja lett egy sor furcsa, zavarba ejtő jelenetnek, s most törheti fejét, hogyan adhatna számot élményeiről?

Nem vagy egyedül, ha ez vigasztal. Kiemelkedő személyiségek, alkotók és független gondolkodók osztoznak sorsodban. Ez az ára – számkivetettség –, ha a magad útját járod, nem igazodsz a többség törekvéseihez.

Ádám László

Isolation photo created by freepik – www.freepik.com

EZ IS ÉEDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.