Amikor a belső világ és a kifelé mutatott kép szétválik – ismerd meg a szkizoidot

A szkizoid személy – legtöbbször férfi – befelé forduló és érzékeny. Rendszerint gazdag képzeletvilággal bír, és nem ritkán tehetséges.

Nyitottságot előnyben részesítő társadalmunk gyakran különcként kezeli, olykor „őrültnek” minősíti a kóros és a nem kóros szkizoidot egyaránt, és jobbára a lángészt is.

Férfiembernek ajánlott megnézni az Idegen a cowboyok között (The big country) című filmet. A főhős, Gregory Peck szerepe szerint, és a valóságban is, szkizoid alkatú férfiú. A maga útját járja, és nem érzi szükségét, hogy férfiasságát hangsúlyozza:

Mert vannak dolgok, amit egy férfi magának bizonyít, és nem másoknak.

(Ismertebb szkizoidok személyek, az említett filmszínészen kívül, Isaac Asimov, Charles Darwin és Albert Einstein.)

Introvertált, autisztikus vagy szkizoid?

A szkizoidokat a „hétköznapi” befelé fordulóktól megkülönbözteti a szakadás (szkhiszma): belső világuk, és a kifelé mutatott kép különbözik, szétválik.

A szkizoid vonásokkal is felruházott autisztikusok nem képesek felismerni, mit érez a másik ember, mi mozgatja. A szkizoid azonban – olykor látnoki módon – képes ráhangolódni mások érzéseire. Képes másokról gondoskodni, ám szüksége van személyes térre, egyedüllétre, hogy időről időre feltöltődhessen.

Tulajdonságaik

A szkizoidok eredetiek, függetlenek, hozzáértők. Bíznak képességeikben. Mások fölött állónak tartják magukat, de nem akarnak senkit uralni, és mindenkinél különbnek látszani.

Kerülik a képmutatást, és bár nem hagyja őket hidegen a bírálat és a dicséret, igyekeznek magukat mások véleményétől függetleníteni. Meggyőződésüket világosan és megalkuvás nélkül fogalmazzák meg. Megfontoltak és hűvösen tárgyilagosak. Éles megfigyelő- és felfogóképességű független gondolkodók. Arra áhítoznak, hogy megoldhatatlannak látszó kérdésekkel, lehetetlen dolgokkal foglalkozhassanak. Nem tisztelik a hagyományokat; tudatosan vállalják a kívülálló, a különc szerepét.

Hűvösnek, közönyösnek, megközelíthetetlennek, szenvedélymentesnek, szórakozottnak, tartózkodónak látszanak. Belső világukat nem fedik fel, nem osztják meg másokkal érzéseiket.

Szeretnének közel kerülni másokhoz, de félnek, hogy elárasztják őket érzelmekkel, betörnek világukba. A végítéletről álmodoznak, a világ elpusztítására szőnek terveket, viselkedésükben azonban ez nem tükröződik. Rendszerint békeszeretők, türelmesek.

Gyakran gyűrik le őket erős érzelmek – düh, félelem, gyűlölet, szégyen, szomorúság és vágyakozás –, ilyenkor, ha lehet, elvonulnak, illetve visszahúzódnak képzeletük világába. Magányos farkasok; szemlélői, megfigyelői az emberi sorsnak.

Nemigen élnek a valóságot torzító lelki elhárító módszerekkel. („Hogyan bolondíthatják el magukat mások ilyen könnyen, amikor a sors zord tényei tagadhatatlanok?”) Képesek érzelmeiket is elfogulatlan vizsgálat tárgyává tenni. Az elidegenedés, melytől a szkizoidok szenvednek, részben abból fakad, hogy meglátásaikban mások nem osztoznak.

A szkizoidok leginkább figyelemre méltó sajátsága az alkotókészség.

Minden új iránt fogékony elméletalkotók, kutatók, művészek kerülnek ki soraikból. Járatlan utakat keresve fejezik ki magukat, bizonyítják maguknak egyedi mivoltukat, eredetiségüket, sajátos látásmódjukat. Csendben, minden csinnadratta nélkül formálják világunkat.

Bár vágynak rá, hogy teremtő erejükkel hassanak, inkább elviselik a mellőzést, mint hogy hírnevet szerezzenek, ünnepeljék őket.

A személyiségvonások kialakulása

A szkizoid alkat (és viselkedészavar) kialakulását egyebek között érzelmi elhanyagolásnak tulajdonítják. Ha például a szülő közönyösen, elutasítóan viselkedik, gyermeke érzelmileg leválik róla. Elhatározza, hogy többé nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe; maga veszi kezébe sorsának irányítását. Senkihez sem, csupán önmagához ragaszkodik, magában bízik.

A szkizoidok kisgyermekként rendkívül érzékenyek. Érintésre, fényre, hangra összerezzennek, és olvasni tudják mások érzéseit. Olyan lelki folyamatokat is felismernek, melyek mások számára tudattalanok maradnak. Nem csupán arra képesek ráérezni, mit fogad környezetük kedvezően, de azt is egykettőre megtanulják, melyek az ellenségesség, az elutasítás jelei. Fokozott éberségük képessé teszi őket a gyors alkalmazkodásra, a fenyegető helyzetek elkerülésére.

Erősségeik és gyengeségeik

A szkizoidok nagy mértékben önállók és önellátók. Belső erőforrásaikra, készségeikre támaszkodva képesek magukról gondoskodni. Nem várnak, nem kérnek, s nem szívesen fogadnak el gondoskodást, segítséget.

Képesek saját viselkedésükre rálátni; tanulékonyak; együttműködésre, megegyezésre törekednek, s hozzá még elhivatottak, értelmesek, műveltek, sokoldalúak.

Kínosan érinti őket, ha meg kell védeniük érdekeiket, nemet kell mondaniuk. Nem szívesen teszik kockára a magukról kialakított előnyös képet. Igyekeznek megfelelni mások igényeinek, ennélfogva mágnesként vonzzák az élősködőket, a kizsákmányolókat és a rászorulókat.

Ádám László

Brunette photo created by master1305 – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás
  1. Szabadságvágyat miért keverik össze a skizozoid zavarral. Bizonyos jegyei azonosak a mély lelkület kifinomult érzelemvilágával. Férfiasság korán megjelenő határozottsággal jelentkezik, és nem jelentkezik zavar a szerepléseknél, és kellő határozottság, tisztánlátás nem tanulmányok eredménye. Képesség terén kiemelkedő eredmények nem okoznak frusztrációt. Realitás érzékelése, és békeszeretet szokásostól fejlettebb.

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.