Négy önsorsrontó tulajdonság, amit érdemes levetkőzni

Az életünk során mindannyian követünk el hibákat, hiszen tökéletes ember nem létezik. Azonban vannak tulajdonságok, amik gyakran önsorsrontó viselkedésre sarkallnak, ezeken pedig igenis tudunk dolgozni.

Egy rosszkor célzott beszólás, egy nevetséges viselkedés vagy egy rossz reakció maradandó nyomot hagyhat az életünkben. Igyekezzünk elkerülni ezeket a hibákat, ám, ha nem sikerül, legalább tanuljunk belőlük, hogy ne következzenek be újra.

Vajon melyek azok a tulajdonságok, amiket érdemes levetkőznünk?

Önteltség

Az első tulajdonság az önteltség. Ha túl elbizakodottak, már-már pöffeszkedőek vagyunk, akkor hozhatunk oktalan döntéseket. A gőgös tudat a saját, vélt kiválóságunkból adódhat. Fontos, hogy ne ez érződjön a viselkedésünkön. Az egészséges önbizalom és a szerénység sokkal nagyobb erény, mint hogy azt fitogtassuk, hogy mindenki másnál többet tudunk. Ne az állandó szembeszegülést válasszuk, hanem legyünk nyitottak a diplomatikus megoldásokra. Így nem követünk el sem a szakmai, sem a privát életünkben “öngyilkosságot”.

Elszigeteltség

Az elszigetelődés is nagyon rossz irányba sodorhatja a tetteinket és a döntéseinket. Az önállóság és az, ha meg tudunk állni a saját lábunkon az életben egyértelműen erények, de semmiképpen nem szabad túlzásba esnünk, és azt hinnünk, csak a saját véleményünk a jó, csak mi vagyunk a világban.

Akkor kezdődhetnek a bajok, ha csak magunkra akarunk támaszkodni és nem vesszük figyelembe mások tapasztalatait.

Legyünk nyitottak, ne ragaszkodjunk vasakarattal a saját ideológiánkhoz. Ismerjük el, ha szükség van a változtatásra. Sokkal hatékonyabbak tudunk lenni, ha az együttműködést választjuk. Fontos mások visszajelzése is. Ne legyünk türelmetlenek másokkal szemben, ha lassabban haladnak. Rájuk is szenteljünk elég figyelmet.

Óvatlanság

Az óvatlanság abszolút melegágya a vaskos hibáknak. A hirtelen cselekedetek és döntések elsőre ösztönösnek tűnhetnek, és olykor be is jöhetnk, de azért nem árt elgondolkodni, mielőtt teszünk egy lépést előre. Ugyanez igaz a kockázat megszállotjaira is. A hazárdjáték kezdeti apró sikerei bődületes ostobaságokba csaphatnak át. Szóval a megfontoltság és a tervezés szükségszerű, hogy ne csapjanak össze a hullámok a fejünk felett.

Nagyképűség

Az egészséges önbizalommal nincsen semmi baj, ám a túlzott elbizakodottság már eredményezheti, hogy kicsúszik a lábunk alól a talaj. Ha egy területen kiemelkedőek vagyunk, akkor szeretjük azt gondolni, hogy más területekre is igaz ez. Mivel Eez a legtöbb esetben nem borítékolható, jobb, ha megismerjük és elfogadjuk saját korlátainkat.

Akkor nem követünk el hatalmas hibákat.

Woman light photo created by freepik – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.