Érezted már, hogy ez nem a te életed?

Van, hogy kívülállóként, néha szinte bábként éled az életed? Hogy valami gúzsba köt és nem ereszt? Vannak furcsa titkok, tabuk a családban, amelyek akkor is nyomasztanak, ha senki nem beszél róluk?
Ha tapasztaltál már ilyet, és szeretnél utánajárni ezeknek az érzéseknek, a családállítás módszere nagyon sokat segíthet.

A családállítás Bert Hellinger, német pszichoterapeuta, író nevéhez fűződik. Célja, hogy az egyén a sorsában felismerje a lehetőségeit, felszabadítsa magát és teljesebbé tegye az életét.
A családállítás lényege a családi lélekben uralkodó törvények felismerése és elismerése.
Hellinger megfigyelései szerint a közös családi lélekben törvények uralkodnak, melyek, ha megsérülnek, generációkon keresztül hatnak a család tagjaira. A „szeretet rendjeinek” nevezte el ezeket a törvényeket.

Maga a családállítás képzett családállító szakember – aki lehet egyben pszichológus is – vezetésével történik.

Működik egyénileg és csoportban is

Az állítás folyamata egyénileg és csoportban is megvalósítható. Maguk a folyamatok ugyanazok – erről a szakember gondoskodik.
Az állítást általában egy beszélgetés előzi meg, ahol az egyén beszámol a problémáról, arról, ami nehézséget okoz az életében. A szakember a megfelelő kérdésekkel még pontosíthat ezen. Majd, ha tisztán megfogalmazták az állítás tárgyát, elkezdődik egy olyan utazás, ahol a kliens ráláthat azokra a családi pontokra, történésekre, amelyek, anélkül, hogy eddig tudott volna róluk, nagy hatással vannak a mindennapjaira.

Image by pressfoto on Freepik

A csoportos állításkor a csoport tagjai, amellett, hogy a maguk számára is kérnek, vagy nem, segítőként is részt vehetnek mások állításában.
Ezzel megtapasztalják a módszer, az ebben rejlő energia működését, gyógyító, ráébresztő hatását, és maguk is sokat tanulhatnak a másik ember élethelyzetéből. Egy-egy állítás során akkor is többek leszünk és érzelmileg fejlődünk, ha magunknak nem kérünk állítást – a segítő szerep önmagában is nagyon sokat megmutat a saját életünk lehetőségeiről és akár buktatóiról is.

A titok ereje akkor is ott van, ha elrejtjük

A család fekete báránya, a tabuk, a ki nem mondott, bűnösnek hitt családtagok léte, események, amelyeket titokban tartunk – szinte mindenhol találunk ilyet a családi történetek között. Azonban azzal, hogy ezekről nem beszélünk, hogy néhány sokat mondó vagy szánakozó pillantáson kívül soha nem kerül szóba a titokzatos nagybácsi vagy a dédmama története, ezek a személyek jelen vannak a családi energiában. És bármilyen furcsán is hangzik, helyet követelnek maguknak.

Mindez hogyan jelenik meg?

Például úgy, hogy az egyik unoka valamiért olyan szakmát választ, amit nem is szeret, mégis valami késztetés, nyomasztás munkálkodik benne, hogy ezt kell tennie. Vagy a fiatal fiú rendre eljátssza a pénzét, nem tudja beosztani, és ha nagyobb összeghez jut, azonnal irány az kaszinó, a drága üzletek. Miközben nem látott ilyen példát, maga sem érti – de akkor is égeti a zsebét a pénz.
A családállítás során kiderülhet, hogy a dédmama vágya mindig is az volt, hogy ápolónő legyen, hogy másoknak segítsen, de nem volt alkalma rá, mert a szülei más jövőt szántak neki. Most a dédunokája éli az életét, aki nem is tud erről a felmenőjéről, mert a család szégyellte, hogy a fiatal lány anno ellenkezett a szüleivel és kitagadták.

Vagy az életművész nagybácsi, akinek a neve tabu, mert elkártyázta a családi örökséget, a földeket – és végül nincstelenül halt meg. Máig haragszik rá mindenki – de hogy pontosan mi is történt, azt már senki nem tudja. Viszont jelentőségteljes és lemondó pillantásokkal illetik a huszonéves fiút a családban, aki nem tudja, mi ez a furcsa kényszer.

Beszélni kell róla

Mint mindenhol, itt is a legfontosabb az, hogy beszéljünk róla. Kérdezzünk otthon – és ha nem kapunk választ, az sem baj, akkor mondjuk el a családállító szakembernek, mi az, ami nyomaszt, ami zavar. Beszéljünk arról, ami miatt kényszeresek vagyunk, ami félelemmel tölt el, vagy amitől akár megmagyarázhatatlanul rettegünk. Ebből már el tud indulni az a folyamat – akár egyéni, akár csoportos állítás során – ami meghozhatja a felismerést, a helyzetre való rálátást majd annak megértését.

A gyógyulás azzal kezdődik, ha az egyén a múltat tisztelettel elfogadja, nyitottá válik a jövő felé.
Amikor felismeri a valóságot, akkor ez az a pillanat, amikor az új szellemi mozgás elindítható bizonyos gyógyító mondatokkal. Olyan mondatokkal, amelyek szeretettel teljesek, elfogadóak és a mélyben hatnak. Általuk felismerhetjük, hogy mindaz a rossz, ami eddig történt velünk, hozzátartozik ahhoz a jóhoz, ami ezután fog megtörténni. Egyik nincs a másik nélkül.
Az ellentétek a létezés mélyebb szintjén elválaszthatatlanok egymástól.

Miért jó?

Aki úgy érzi, van az életében olyan pont, ami magyarázatra szorul, vannak olyan cselekedetei, érzései, amelyeket szeretne mélyebben megérteni, vagy megismerni, annak a számára jó módszer lehet a családállítás.
Aki bizonytalan és először inkább megnézné, hogyan zajlik egy ilyen alkalom, egyéni állítás nélkül is jelentkezhet, például segítőnek a családállító szakemberhez. Az interneten több pszichológus is található, akik családállítók is – így lehetőségünk van kiválasztani a számunkra szimpatikus, bizalmat keltő szakembert.

A családi minták, az akár több generációs traumák, lenyomatok, a családtagok energiája – ha már nincsenek is köztünk – jelen vannak egy család életében, akár beszélnek róla, akár nem. Ezekben a nem kért, de sokszor kényszerként és korlátozó akadályként megjelenő energiák feloldásában, megértésében segít a családállítás módszere. Általa megkönnyebbülhetünk, és ha megismertük, megértettük a családi történeteket majd megbékéltünk a felmenőinkkel, az ő tetteikkel, onnantól újra szabadon élhetjük, immár a saját életünket.

Image by jcomp on Freepik

„A családfelállítás egy segítő, támogató, problémák eredetét kutató és tisztázó, valamint  azok megoldását elindító, gyakran azonnal megoldó módszer. Az egyénre fókuszálásból, az őt érintő nehézségekből kiindulva figyelembe veszi személye, családi, szociális környezetét, olyankor ennél tágabb rendszereket is. Így keresi és hozza a pozitív változást a kliens számára.”
Bajka Zsuzsa: Lélek, Élek, Szemelvények a családfelállítás és saját magam tükrén keresztül

Nyitókép: Image by jcomp on Freepik
Forrás: hellingerintezet.hu
Fotók: pexels.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.