A levendula illata

A nyár egyik gyönyörű és az országban a legtöbb helyen megtalálható virága a levendula.
Szépsége mellett népszerű is, hiszen egyedi, finom illata, valamint illóolaja rendkívül sokféle módon felhasználható.

A levendula (Lavandula) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség 39 fajjal és több hibrid fajjal. Őshonos Európában, de megtalálható az Atlanti-óceánban fekvő Zöld-foki Köztársaság szigetcsoportjaitól és a Kanári-szigetektől DK-Európán keresztül Észak- és Kelet-Afrikában, a Mediterráneumban, DNy-Ázsián keresztül DK-Indiáig. A nemzetség sok tagja kerti dísznövényként ültetett a mérsékelt éghajlaton. Felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben.
A nemzetség leggyakrabban használt faja a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit sokszor csak levendulaként említenek. A mára nagy népszerűségnek örvendő növény az 1700-as években került Magyarországra.
(Wikipédia)

Mi készíthető belőle?

Biztos mindannyian kaptunk, vásároltunk vagy láttunk már levendulaszappant-, krémet, illetve apró, illatos kis levendulazsákot, amelybe a szárított virág kerül. Ezen kívül már megkóstolhatjuk a levendulafagyit, van levendulás sütemény, levendulaméz is. Emellett, a nyugtató hatását kihasználva, készül belőle természetes feszültségoldó is.
Maga a virág külleme, mély lila színe sok festőt, képzőművészt is megihletett – a lakás díszei lehetnek az általuk készített, tervezett levendulás képek, hímzett párnák, takarók vagy poharak, csészék, étkészletek. Nagyszüleinknél pedig biztos, hogy találtunk a szekrényben is kis levendulás zsákokat – ezek a ruhák illatosítására, a molyok elriasztására is nagyon jók.

Image by Freepik

Jót tesz a bőrnek

A levendulából kivont illóolaj gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, ezért alkalmazzák különböző készítményekben. Jellegzetes, egyedülálló illata nagyon sok kozmetikai, háztartási termékben megtalálható.
Mint a legtöbb hasznosítható növényből, a levendulából is létezik hibrid faj. Ez könnyebben kezelhető, betakarítható, ugyanakkor vannak, akik szerint ezek mellett az előnyök mellett hátránya, hogy az illóolaja kissé gyengébb minőségű.

Mézként, fűszerként meg is ehető

Franciaországban sokféleképpen hasznosítják, emellett a levendula mára bekerült többfelé a provance fűszerkeverékbe – még akkor is, ha az igazi francia konyha, ebben a keverékben, nem használja. A virágokból jó minőségű, finom méz készül, valamint ehetünk már kandírozott levendulavirágot is.

Image by Freepik

Mint dekoráció is kifejezetten népszerű a különböző süteményeken; a teakedvelők pedig biztos találkoztak már a levendulával, mint teaízesítővel.

Gyógyhatású növény

Az illóolajának nyugtató hatása van, ezért az aromaterápiában, a természetes gyógyászatban szinte mindenhol ott van a levendula. A lila virágokkal töltött párna segít az elalvásban, ellazulásban, és több nyugtató teakeverék egyik alapanyaga. Ezen kívül a levendula illóolaj kapszulában kapható formája hatékony a szorongás, és az ahhoz kapcsolódó alvászavarok kezelésében.

Image by Freepik

Természetesen, a levendula – de bármilyen gyógyhatású készítmény, gyógynövény – használata előtt is mindig győződjünk meg arról, hogy számunkra is alkalmazható-e, és nézzünk utána a kockázatoknak, esetleges mellékhatásoknak!

Programnak is kiváló

Nyár elején nyílnak a levendulakertek, levendulafarmok, ahová sétálni, nézelődni – és szüretelni is mehetünk. És ha ott vagyunk, készülhetnek gyönyörű fényképek, általában vásárolhatunk a termesztő által készített kézműves termékekből, és szedhetünk is a levendulából magunknak.

Image by Freepik

A főváros környékén és szerte az országban találhatók már ilyen levendula mezők – érdemes kihasználni ezt az időszakot, nagyjából július közepéig, ameddig a virág nyílik, és ellátogatni, például ezekre a helyekre.

Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Image by Holiak on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: