A világ leghosszabb életű emberei minden nap fogyasztanak ebből az 5 gyógynövényből

Alacsony stresszszint, egészséges életmód, rendszeres mozgás – ezek az alappillérei a hosszú életnek. A hosszú élettartammal kapcsolatos kutatások jelentős része azonban arra is rámutat, hogy az étkezés, az elfogyasztott ételek összetétele is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy meddig élünk.

A kék zónák azok a földrajzi területek, ahol különösen magas az akár száz évet is megélő, egészséges emberek aránya. A kék zónákban hosszú életet élőkre általánosságban jellemző, hogy sokkal kevesebb feldolgozott élelmiszert és hozzáadott cukrot fogyasztanak, előtérbe helyezik a teljes értékű élelmiszereket, a növényi étrendet, és rendszeresen fogyasztanak gyógynövényeket is, amelyek csökkenthetik a betegségek kockázatát és elősegítik a hosszú élettartamot.

Íme öt olyan gyógynövény, amely elterjedt a kék zóna régióinak étrendjében. Ha beépítjük őket az ételeinkbe, csak jól járhatunk! A szív számára egészséges, antioxidánsokban gazdag ételeket ehetünk, amik ráadásul még finomak is.

Édeskömény

Image by 8photo on Freepik


Az édeskömény A-, B- és C-vitaminban gazdag, rengeteg rostot tartalmaz, emellett jó vizelethajtó és segít a vérnyomás szabályozásában. Az édeskömény gumója és magja egyaránt tartalmaz mangánt, amely fontos az enzimaktiválás, a sejtvédelem, a csontfejlődés, a vércukorszint szabályozása és a sebgyógyulás szempontjából. Az édeskömény más ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek fontosak a csontok egészsége szempontjából (például kálium, magnézium és kalcium), és több tucat növényi vegyület is megtalálható benne, amik erős antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként hatnak.

Számtalan ételben felhasználható, tésztaételekbe, levesekbe, köretekhez is isteni.

Oregánó

Image by Vectonauta on Freepik


Az oregánót nem kell senkinek bemutatni, ám azt nem mindenki tudja, hogy gazdag antioxidánsokban és olyan vegyületekben, amelyek bizonyítottan segítik a baktériumok elleni küzdelmet. Az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást azáltal, hogy semlegesítik a betegséget okozó szabad gyököket a szervezetben, és csökkentik a gyulladást.

Amellett, hogy egészséges, az oregánó feldobja más tápanyagban gazdag ételek ízét is, és még hívogatóbbá teszi a növényi alapú ételeket, például a zöldségeket. Minden paradicsom alapú étel, vegetáriánus chili, hal vagy bab ízét fokozza. Az oregánó gazdag íze tökéletesen passzol a tenger gyümölcseihez, görög salátákhoz, vagy levesekhez, tésztákhoz is.

Rozmaring


A rozmaring nemcsak ízletes, de kiváló vas-, kalcium- és B6-vitamin-forrás is. A gyógynövényről kimutatták, hogy javítja a kognitív egészséget, a memóriát, és segíti az immunrendszer működését. Ennek az az oka, hogy a rozmaring tartalmaz egy karnozinsav nevű összetevőt, amely képes leküzdeni az agyban a szabad gyökök által okozott károkat. Egy kutatás kimutatta, hogy a rozmaring illata javíthatja a koncentrációt, a teljesítményt, a sebességet és a pontosságot, és kisebb mértékben a hangulatot is.

A rozmaring gazdag antioxidánsforrás is, amely szintén segíthet az öregedés elleni küzdelemben, és erősítheti az immunrendszert. Érdemes gyakran inni rozmaringteát, vagy rozmaringot szórni a grillezett zöldségekre, húsokra.

Koriander


A koriandert gyakran használják Costa Rica Nicoya-félszigetén, az öt kék zóna egyik régiójában. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, megküzd a gyulladásokkal és csökkenti bizonyos krónikus betegségek, különösen a szívbetegségek kockázatát. Bizonyos vizsgálatok arra utalnak, hogy a növény alkalmas az Alzheimer-kór kezelésére, de további kutatásokra van szükség.

Emellett a koriander segíti az emésztést, csökkenti a vércukorszintet, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ráadásul elképesztő a salsában, babsalátákban, és még a pestóban is. Finom lehet salátákon, gabonatálakon, tojásos ételekben és még sok másban.

Fokhagyma

Bár technikailag nem gyógynövény, évszázadok óta ismert, hogy a fokhagyma gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik. Erősíti az immunrendszert és küzd a megfázás ellen. Segíthet csökkenteni a vérnyomást és az LDL-koleszterinszintet is, valamint erősíti a szív- és érrendszerünket. Fokhagymát fogyasztva megnő a vérben az antioxidánsok mennyisége, ezek pedig képesek szembeszállni a szabad gyökök károsító hatásával. Ennek köszönhetően lelassul a szervezetünk öregedési folyamata.

Nyilvánvaló tehát, hogy ez az összetevő is elősegítheti a hosszú életet.

Cikkünkben fizetett együttműködés linkjét helyeztük el.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.