Tavaszköszöntő kirándulástippek, avagy hova menjünk tavaszi viráglesre?

Tavaszra fel! Fedezzük fel együtt Magyarország tavaszi köntösbe bújtatott helyeit!

Olyan kirándulóhelyeket gyűjtöttünk össze, amik ilyenkor virágba borulnak, így csalogatva a kirándulni vágyókat. Ismert és kevésbé ismert helyszíneket hoztunk, mégis páratlan élményeket garantálunk. Feltöltődést testnek és léleknek egyaránt.

Alcsúti Arborétum és a Hóvirágmezők

Alcsúti Arborétum/Facebook

Mi más is lehetne a tavasz első hírnöke, mint a hóvirág. És mindjárt két és fél hektáron elterülve, havas tájat megidéző jelleggel. Hol található ez az egyedülálló látvány az országban? A Csaplári-erdőben, egy mesés angolpark jellegű kertben, ahol a hóvirágok hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában nyújtanak szemkápráztató élményt. Senki se hagyja otthon a fényképezőgépét!

Alcsúti Arborétum/Facebook

A Székesfehérvár és Tata között elhelyezkedő több, mint 40 hektáros Alcsúti Arborétum egész évben változtatja az arcát, mindig valami újat mutatva az arra túrázóknak. A természet szerelmeseinek érdemes minden évszakban visszatérni ide.

Kőröshegy és a tulipánszüret

Kőröshegyi Levendulás/ Facebook

Szeretnél az otthonodba egy szelet Hollandiát? A végtelen tulipánmezők színes kavalkádjáért nem kell ilyen messzire utazni. Hazánkban Kőröshegyen várják a tulipánok szerelmeseit. Friss és tiszta levegő, balatoni panoráma és tulipánok tengere fogadja a tulipánszüretre érkezőket.

A terület két fő részre oszlik. Az aratható terület lesz az, ahol mindenki kedvére szedheti kosárba a virágokat. Itt a cél az aratás, hogy hazavihesd és az otthonodban gyönyörködhess a tulipánokban. Fontos, hogy metszőollóval vagy éles eszközzel arass. Tépni tilos a növényeket. A másik a fotós terület, ahol a színes és látványos tulipánsorok gondoskodnak arról, hogy maradandó emléked legyen a tavasz ezen hírnökeiről.

Kőröshegyi Levendulás/ Facebook

Ha pedig elraktároztad magadban az élményt, akkor nyáron várnak vissza a Levendulaszüretre, amikor a színes virágokat lila virágszőnyeg váltja fel.

Pécs, Havihegy és a mandulafa virágzás

Nem láttál még virágzó mandulafát? Akkor idén tavasszal ne hagyd ki ezt az élményt! Látogass el Pécs panoráma sétányára és kilátó teraszára a Havi-hegyi úton. Az út végén, a Havas Boldogasszony-templom lábánál áll a híres mandulafa, amely életkorát tekintve már bőven meghaladta a 100 évet, és 2019-ben az Év Fájának is választották.

Pihenj meg a mandulafa árnyékában, élvezd a tavasz első napsugarait, csodáld meg a lábad előtt elterülő Pécs városát és töltődj fel a mandulavirágzás élményével.

Ha Pécs messze van, de imádod a mandulavirágzást, a Balaton-felvidék is tartogat számodra csodákat.

Nagykörű és Magyarország Cseresznyéskertje

Van egy apró település, Nagykörű, ahol az élet a cseresznye körül forog. Ez a zsákfalu ad otthont Magyarország Cseresznyéskertjének. Méltán nyerte el ezt a címet, hiszen 200 hektáron, több mint száz fajtát felsorakoztató cseresznyegyűjteményt tudhat magáénak. 

Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület/Facebook

Az apró, fehér virágokkal tarkított fák tengerében sétálva bizonyosan átjár téged is a tavasz szelleme. Emellett a hely egy kis legendát és misztikumot is tartogat. A cseresznye termékenységszimbólum, amelyhez a cseresznyefa-ölelés hagyománya kapcsolódik a kertben. Ha egy pár babát szeretne, akkor nincs más dolguk, mint a virágzó cseresznyefákat átölelni és imádkozni, majd este összebújva várni a gyermekáldást.

Bár tavasszal a Cseresznyevirágzással indul a “szezon”, de érdemes ellátogatni a Cseresznyevásárra, a hagyományőrző Cseresznyefesztiválra, és a Nagy Befőzés napjára is.

Kozárd és az almafavirágzás

Kétszázezer virágzó almafa? Meghökkentő? Hihetetlen? Pedig ez a tavaszi élmény vár téged is a cserhátalji Kozárdon. Méltán rendezik meg a virágbaborult fák tiszteletére az Almavirág Fesztivált. Az Almavölgyben rendezett vidám tavaszköszöntő lehetőséget ad a palóc kultúra megismerésére. Az almafák árnyékában kézműves termékek és tájjellegű ételek is várják a kirándulókat.

Tájturizmus – a természet megérint/Facebook

Reméljük, mindenki kedvet kapott egy tavaszi viráglesre! Jó kirándulást és tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

EZ IS ÉRDEKELHET: