Pécs, a csodás

Pécsett voltam diák. Szerettem a város minden zegét és zugát. Minden utcáját, terét. A fákat, az épületeket. Kedvenc sétaútvonalam is volt, röpke egy óra alatt végigsétáltam rajta, ha ki akartam szellőztetni a fejem. A történelmi belvároson át a Mecsek pereméig.

Volt, hogy a gondolataimba merültem, máskor megcsodáltam a számtalan nevezetességet, ami az úton rám várt.

Hadd mutassam meg ezeket neked is!

Utunkat a Vásárcsarnoknál kezdjük, ahol a helyi és környékbeli őstermelők portékájából tudunk válogatni. Vásároljunk legalább egy mosolygós almát a zsebbe, hogy valóban átjárjon minket a kirándulás hangulata. És ki tudja, jól eshet elmajszolni majd egy padon.

A Bajcsy-Zsilinszky utcán felfelé indulva, észak felé vezet az utunk. Feltekintve a Mecsekre, kirajzolódik előttünk az ikonikus TV-torony és ránk kacsint. Az utca Pécs központja felé kalauzol minket. Utunkat szaküzletek és gyorséttermek tarkítják. Az útkereszteződést elhagyva az Irgalmasok utcájába jutunk. A város csendesedik és átadja a teret a gyalogosoknak. Boltok tömkelege között legeltethetjük a szemünket: pékségek, szuvenír boltok, szaküzletek és kávézók sora. A felfüggesztett színes árnyékoló vásznak vidám hangulatot keltenek.

Györkő Zsombor

Az utca végén egy híres köztéri műalkotás vár minket: a Zsolnay-kút. A díszes emlékkutat a jellegzetes eozinnal bevont ökörfejekről lehet felismerni. A kút Zsolnay Vilmos emlékére készült.

Ezt követően meg is érkezünk a Széchenyi térre, ahol a Dzsámi épülete fogad minket. Hivatalos nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, de többen csak Gázi Kászim pasa dzsámijaként ismerik. Ez a pécsi jelkép a török-iszlám építészetet csempészi a térre, mégis napjainkban római katolikus templomként működik.

Györkő Zsombor

Két sétálóutcába is tehetünk kitérőt. Az egyik a Király utca, ahol a legkülönbözőbb vendéglátóipari egységek várják a megéhezett vendégeket. Megleshetjük a Pécsi Nemzeti Színház impozáns épületét is. A másik irányban a Ferencesek utcája a híres Elefántos udvarral kecsegtet hasonló kulináris élményekkel.

Utunkat folytatjuk továbbra is észak felé. A Hunyadi-lovasszobor nyitja a Hunyadi János utcát. Itt található a Boldogság háza, amely Pécs legendás esküvő helyszíne. Elhaladunk az Eszperantó Park mellett. Az Európa Kulturális Fővárosa-projektben Pécs az eszperantó nyelv népszerűsítésén is dolgozott. A parkkal szemben áll az Aranyos kút, ami Keresztelő Szent János tiszteletére emelt díszkút.

A Kálvária utcai kereszteződéshez érve, a középkori városfal mentén lépcsősor vezet felfelé. Megéri az alagút tetejére is felmászni és az Aradi vértanúk útjának pezsgő forgalmát nézni. A fények este még hangulatosabbak.

Györkő Zsombor

A történelmi belváros ezen részén emelkedik a Kálvária-domb a maga szakrális jellegével és Kálvária kápolnával. Nevét onnan kapta, hogy a dobra felmászva megelevenedik Jézus keresztre feszítésének története, az ő szenvedését ábrázoló stációk sora. Érdekesség, hogy a megszokottól eltérő sorrendben vannak a domborművek. Nem alulról felfelé átlósan követik egymást, hanem nyugatról felfelé a kápolnáig, majd folytatódnak kelet felé lefelé.

2012-ben alakították ki a domb tetején a Nyolc Boldogság Kilátóteraszt. Nevét onnan kapta, hogy azokra a látnivalókra nyújt kilátást, ami a nyolc boldogság Pécs városában: a Széchenyi tér, a Cella Septichora Látogatóközpont, a Havi hegyi kápolna, a TV torony, a Kodályközpont, a Jakabhegy, a Pécsi Nemzeti Színház és végül maga a kilátóterasz, illetve a Kálvária-domb.

Györkő Zsombor

Ezután Pécs hangulatos sikátorain kapaszkodhatunk fel. Megállhatunk pihenni a Tettye utcában csordogáló Tettye-pataknál, ahol egy malomkerékre is bukkanhatunk. Ez a vízkerék a pécsi ipar jelentőségének állít emléket, ugyanis volt olyan időszak, amikor 23 malom működött a patak mentén: papírgyár, tímárok, szűcsök, cserzővargák, gabonaőrlők és fűrész- és lőpormalom.

Tovább haladva elérjük a Tettye-forrást is, aminek a vize még nyáron is remek hűsítő. A 20. század elején szénsavval dúsítva, palackozva is árulták boltokban, igencsak csábító névvel: Tettyei Kristálytiszta Üdítő és Borvíz.

A Tettye a város és a természet határa. A pécsiek gyakran járnak ki ide feltöltődni egy kicsit otthagyva a város zaját. Természetközelség és gyönyörű kilátás, mégis közel a városhoz, így akár munka után is érdemes itt szusszani egyet. A Tettye Park játszótere pedig csalogatja a családokat is.

Országalbum

A kalandvágyók megtekinthetik a Tettyei Mésztufabarlangot. A hely eltéveszthetetlen, ugyanis a Tettyére vezető szűk utak itt keresztezik egymást és a Tettye-patak is itt tör fel a felszínre. 2018-ban elnyerte az év digitális ökoturisztikai élménye címet. Szóval az élményfaktor garantált. A barlangi hőmérséklet 14 fok körül mozog, így ennek megfelelően készüljünk ruhával.

A Tettyei romok a reneszánsz stílusjegyeket hordozza. Szatmáry György pécsi püspök nyári palotája volt. Gyakran adnak otthont kulturális eseményeknek. Főleg nyáron népszerű, ilyenkor ugyanis szabadtéri színpad várja az érdeklődőket. Mai arculatát a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-projekt keretében nyerte el.

Györkő Zsombor

A Havihegyi kápolna felé vezető út első látványossága a Jézus-szobor. Furcsa, mégis ikonikus feszület a mészkősziklán. A sziklamászók által is kedvelt célpont. A napjainkban látható vasbeton kereszt és a bronzból készült Jézus nem az eredeti alkotás, ugyanis a barokk kőkeresztet részeg fiatalok lelökték a hegyről, hogy nőnemű kísérőjüknek imponáljanak. Ezután került a jelenleg is látható feszület a helyére.

A kirándulás végét megkoronázza a Havi-hegyi út Panoráma sétánya és új kilátóterasza. A pécsi 30Y zenekar egyik zeneszámának sora jut mindig eszembe itt: a csikket a városra pöccintjük.

Györkő Zsombor

A Havas Boldogasszony-templom pazar fekvésű templom. Az 1960-61-es pestisjárvány elmúlta után a pécsi polgárok emelték hálából. A mai napig zarándokhely. Itt él Pécs híres mandulafája, amely életkorát tekintve már bőven meghaladta a 100 évet és 2019-ben az Év Fájának választották.

Itt leülhetünk a fa tövébe és elmajszolhatjuk azt a bizonyos vásárcsarnoki almát. Ugye milyen jó, hogy megvettük az út elején?

Györkő Zsombor

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.