3 mecseki panorámatáj, ahol kötelező előkapnunk a szelfibotot!

Akármilyen is az idő, huzamosabb ideig senki nem szeret a négy fal között ücsörögni. Hívogat a természet egy kis kirándulásra, lelki feltöltődésre és talán egy kis menekülésre is a dolgos hétköznapokból.

Ebben a válogatásban a mediterrán hangulatú Pécset választottuk panorámának és a Mecsek apróbb, ám annál látványosabb ékkövei között szemezgettünk.

Legendák keringte, homály fedte tájak és a kincskeresési lehetőség mellett garantáltan mesés élményeket tartogatnak a számunkra! A szelfibotot senki ne felejtse otthon!

Pécs hintája a Flóra-pihenőnél

Györkő Zsombor

Egy apró pihenőhely, mégis kihagyhatatlan úticél! Akár egy festmény, ahol egy fáról lógó hinta előtt pazar kilátás tárul elénk. Elő a szelfibottal és már készülhetnek is a romantikus összebújós páros képek, a távolba merengős egyedi beállítások vagy éppen a baráti társasággal láblógatós bohóckodások.

Mindezt hol?

Györkő Zsombor

Pécs egykori vidámparkjának bejáratától egy rövid séta vezet a kilátóhoz, azaz a Flóra-pihenőhöz. Mellette található a panorámahinta. A csodahely létét, vagyis, hogy a hinta hogyan és ki által került oda, homály fedi. Nincs varázslatos legenda és tündérmese. Egyszerűen az eredete nem ismert, mégis roppant népszerű kirándulóhely lett.

Máré-vára és a háromfejű sárkány

A vadregényes rengetegben áll egy lovagvár, ami legenda szőtte ködbe burkolózik és amit háromfejű sárkány őriz. Akár egy izgalmas mese kezdete. Valóban egy kalandos kirándulás lehet gyerekekkel is Máré-várának a felfedezése. A Kelet-Mecsek északi részén egy hegycsúcson magasodik, csodás panorámával a lombkoronákkal tarkított völgyre.

Györkő Zsombor

2020. novembere óta háromfejű sárkány őrzi a várat, holott a vár meséjében semmilyen sárkányos motívumra nincs utalás.

Akkor mégis hogy került ide ez a fenevad?

A válasz nem a legendában keresendő, hanem a környék monda- és mesevilágát összefoglaló kiállításban, ami a várban megtekinthető. Tehát a Kelet-Mecseki Legendáriumhoz kapcsolódik a használt gumiabroncsokból készült alkotás, ami Baráth Gábor munkája. A közelben lévő Mecseknádasd legzamatosabb szőlője a Sárkányjárás nevű helyen terem. Nevét az alakjáról kapta, ami fekvő sárkányra emlékeztet. Innen jött az ihlet a szobor megalkotására.

Györkő Zsombor

A bátrak felmászhatnak a sárkány hátára, vagy fejüket a sárkányfejek szorításába helyezhetik és készülhetnek a vicces vagy éppen hátborzongató fotók és szelfik. A gyerekek imádni fogják!

A Rotáry körsétány

A Mecsek kihagyhatatlan sétaútja a Rotáry körsétány, ahol meseszép látkép tárul a lefelé tekintő bakancsos kalandorok és kirándulók elé. Sőt, az 550 méter tengerszint feletti sétány a futóknak is kedvező, hiszen tökéletes szintút. Az útvonal megkerüli a Kis-Tubes és a Tubes csúcsait, láthatjuk a János-kilátót,  illetve az ikonikus TV-torony is már csak egy karnyújtásnyira lesz innen. Csak a sárga jelzést kell követnünk.

Györkő Zsombor

Akik a természetjárásaik során érdeklődnek a növény- és állatvilág után, tökéletes helyen vannak. Ismertetőtáblák sokasága, na meg a változó környezet csodái kísérnek végig az ösvényen. A déli ágon karsztbokrok rengetege integet, északon egy jóval idősebb bükkös és tölgyes erdőben sétálhatunk, míg a keleti és a nyugati oldalt tölgyesek uralják.

Fotózkodáshoz is páratlan és változatos hely, amely minden évszakban más arcát mutatja. Tavasszal csalogat a medvehagyma jellegzetes illata, kora nyáron az értékes vadvirágok színpompáját választhatjuk háttérnek. A molyhos tölgy árnyékában egy családi kép vagy az ezüsthárssal egy természet szelfi.

Györkő Zsombor

A kalandvágyókat pedig kincskeresésre is hívja a tanösvény, ugyanis 4 ponton is rejtvény van elrejtve.

A teljes megfejtést a 4 jelszó sorrendbe rakása adja ki. A kincskeresést GPS koordináták segítik. Három esetben táblát kell keresni, az utolsó pontnál pedig geoláda várja a kalandorokat. Kalandra fel!

GCROTA-1 N46 06,110 E18 12,552 Emlékmű, régebbi évszám (4 számjegy)
GCROTA-2 N46 06,314 E18 12,493 Tábla, fa latin nevének első szava (5 betű)
GCROTA-3 N46 06,663 E18 12,278 Tábla, fa becsült életkorának felső határa (3 számjegy)
GCROTA-4 N46 06,400 E18 12,172 Geoláda, sziklahasadékban (9 karakter)

Szemgyönyörködtető látványról, aktív pihenésről, mendemondákról és kincsvadászatról szólt ez az ajánló. Válogassatok kedvetekre a szuper kirándulások között!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.