Mutasd, hogy költesz és megmondom, hogy csinálja majd a lányod

Mi nők nehezebben beszélünk a piszkos anyagiakról. Olyan ambivalens a nők kapcsolata a pénzhez, mintha egy harmadik fél lenne, egy bűnös szerető. Olykor takargatják, titkolják, nem vesznek róla tudomást. Mintha bűn lenne vele együtt élni. Főképp a COVID óta, amikor mindenki megtanulta, hogy a készpénz egy fertő. Pedig nem is a COVID tehet róla, hogy hányadán állunk a pénzzel.

Te tudod, hogy mi az oka, amiért a nők gyakran ódzkodnak a pénz megérintésétől? Miért bűnös, ellentmondásos a pénz és a nők viszonya? Felismered, hogy mit kaptál és adsz tovább a lányodnak?

Hányadán állunk a pénzzel?

A pénz és a nők sok családban viccelődés témája. Sok férfi vicc szól arról, hogy mi nők hogyan nem tudunk bánni a pénzzel. Vagy vannak olyan családok, ahol tényként állapítják meg – általában a férfi tagok – hogy „nem szeretik a pénzköltő nőket” vagy a „nők az Isten pénzét is elköltenék” vagy „aki fizet az az úr és nem a hölgy”.

Pedig a másik oldalon épp a nők, az anyák, akik összetartják a családi kasszát, ők osszák be a havi jövedelmet, hogy jusson mindenre és mindenkire. Legyen étel az asztalon, ruha és cipő a gyerekeken, sör a hűtőben. Azonban pont önmagukra gyakran már nem, vagy csak csekély összeg jut és azt is bűntudattal, lelkiismeret furdalással költik.

Már megint a gyerekkor

Egy ismerősöm egyszer azt mondta nekem, hogy ha 40 éves elmúltál és még nem tetted rendbe a gyerekkorodat, akkor jobb, ha elengeded, mert már úgysem tudsz rajta változtatni. Ezzel nem értettem akkor, és most sem egyet. Ha magamból indulok ki, igaz, hogy még van 1 évem a 40-ig, de amióta gyerekeim vannak, azóta jobban észreveszem magamon, hogy mit is hozok a gyerekkoromból. Mondatok, amiket anyám mondott nekem, és valószínű az ő anyja is neki. Idegtépő helyzetek, amiket pont úgy csapok le, mint, ahogy tette annak idején az anyám.

Ezek engem arra tanítanak, hogy bármikor vissza tudunk észrevétlenül zuhanni a gyerekkori énünkbe, és előhozni az akkori berögződéseinket, energiáinkat, mintáinkat. Miért lenne ez másképp a pénzzel való kapcsolatunkban?

(Ne) add tovább

Már kisgyermekkorunktól megérzünk olyan energiákat, amik a pénz világát lengik körül. Például, ha gyerekkorban tabu volt a családon belül a „piszkos anyagiakról” beszélni, mert a szocializmusban mindent titokban kellett tartani, hiszen még a falnak is füle volt, akkor ez tovább gyűrűzhet és megjelenhet titkolt költekezésként.

Az ilyen típusú nők félnek megfogni a pénzt. Nem akarnak tudomást venni a költekezéseikről, mintha nem is ők vásároltak volna. Már a legkisebb összeget is elvásárolják, mert az mozgatja belülről, hogy jobb túladni rajta.

Vannak olyan családok, ahol gyakran elhangzott, hogy „inkább irigyeljenek, mint hogy szégyelljenek” a családi vagyon miatt. Ez lecsapódhat felnőttként úgy is, hogy titokban kell tartani a fizetést. Az ilyen típusú nők láthatatlanul is úgy alakítják az életüket, hogy külön kasszán lesznek a párjuktól, nehogy a másik fél szemet vessen rá, vagy irigykedjen.

Vannak olyan családok, ahol gyanakvóan figyelték a gazdagabb szomszédot, kibeszélték, mert ő vagyonosabb volt, a „pénz nem boldogít” mondogatták. Az ilyen családban felnövekedett nők pénzkerülővé válhatnak, akik a tudást, a szabadságot, a kreativitást magasabbra értékelhetik, mint a pénzteremtő képességeiket. Inkább ingyen vállalják a munkát, nem kérnek el annyit, amennyit valójában ér a munkájuk.

Ezek a mondatok nem csak a mi gyerekkorunkat és a mi viszonyunkat határozták meg, hanem a gyerekeinkét is.

Hiszen, a gyerekeink láthatatlanul monitoroznak minket a radarjaikkal. Még azt sem tudják, hogy mi az a pénz, mert nem tudnak különbséget tenni egy aranyóra és egy Barbi baba között, de azt már érzik, hogy anya hogyan változik meg, ha szóba kerül a PÉNZ. Ez az energia a gyermekeinkbe is beépül és meghatározza az ő jövőjüket is, hiszen ahogy mi költünk, úgy költöttek az anyáink is, és úgy fognak a lányaink is.

Dániel Erika

A cikk szerzőjéről:
Dániel Erika vagyok, feleség, 2 gyermek édesanyja, intuitív coach és karrierváltó.
Én már végigjártam az utat és most szeretnék minél több nőnek, anyának, vállalkozónak segíteni, hogy olyan életük legyen, amelyben ők is igazán boldogok. Támogatlak, hogy te is bátrabban, magabiztosabban tudj élni és ismét többet tudj mosolyogni. Segítek, hogy úgy szeresd önmagad, ahogy vagy, nem úgy, ahogy kellene, hogy légy.

Anyaként hiszem, hogy minden pillanatban, amikor a gyerekeinkkel vagyunk tanítjuk őket az életre. Ezért számomra fontos, hogy jobb példával járjak. Elfogadom, hogy nem tudok mindent tökéletesen csinálni, de gyakran még elég jól sem. Viszont a célom az, hogy egy jobbat adjak, mint amit én kaptam.

Elérhetőségeim:
Dániel Erika hősnő coach
Weboldal: www.hosnocoaching.hu
Mail: erika@hosnocoaching.hu
Tel: 06-30-820-2788
FB: https://www.facebook.com/hosnocoaching
IG: https://www.instagram.com/hosno_coaching/

Woman photo created by freepik – www.freepik.com
Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.