Csodahelyre vágysz? Fedezd fel Szentendrét!

A Dunakanyar egyik gyöngyszeme Szentendre. A hangulatos macskaköves belvárosi utcácskák egy hintésnyi mediterrán hangulattal csak úgy csalogatják a látogatókat. Egy kis ékszerdoboz sajátos és elbűvölő stílussal.

Színes polgárházak és romantikus, szűk sikátorok pókhálója, harangszóval fűszerezve. A művészek és művészetek városának is nevezik, hiszen az országban itt él a legtöbb aktív alkotó és művész: keramikusok, festők, szobrászok. Minden hely az egyediséget, a művészi mivoltot és a csomagkapcsolt szolgáltatást nyújtja. A kávézás élményét szívesen összekapcsolják egy kiállítás, egy könyvtár adta élménnyel. A kutyatulajdonosok is kedvükre válogathatnak a kutyabarát helyek között.

A város látszólag későn ébredő, mert csak délutánra telnek meg az utcák, kávézók teraszai. Ez azonban inkább azért lehet, mert sokan csak egy napra látogatnak ide. Ha valaki mégis pacsirta típus, akkor egy napfelkelte a Duna parton igazán jó napindító.

A városban rengeteg a látnivaló a múzeumoktól kezdve a galériákon át a templomokig. Én most egy olyan összeállítást hoztam, ami átadja a város hangulatát azoknak, akik szeretnek sétálni, felfedezni, kikapcsolódni és élményeket szerezni.

Karácsony Múzeum

A karácsonyimádóknak kötelező látnivaló a központtól néhány lépésnyire található Karácsony Múzeum. A jó hír, hogy a múzeum egész évben látogatható. Talán a nyári forróságban nem a karácsonyi hangulat az első gondolatunk, de mégis érdemes betérni és bármikor az év folyamán hagyni, hogy beszippantson minket ez a varázslatos világ.

Különleges ünnepi hangulat fogad minket a múzeumba belépve.

A kiállítás az 1830-as évektől kezdve mutat be fenyődíszeket, dekorációkat és képeslapokat. Erre az időre vezethető ugyanis vissza, amikor nagy mennyiségben kezdték el gyártani a karácsonyfadíszeket. Itt sétálva elbűvölő időutazásban lehet részünk.

A hagyományos karácsonyi motívumok mellett igazán egyedi és már-már giccses darabokra is lelhetünk. Ilyen például a táskából előbújó csivava, a csillámporba mártott rája vagy a mikulássapkát viselő süni. Az biztos, hogy mindenki talál kedvére valót.

Templomdomb

A belváros közepén emelkedik a Templomdomb, ahova könnyűszerrel feljuthatunk egy néhány lépcsős sikátoron keresztül. Az ódon templomot körbejárva megleshetjük Szentendre terrakotta színű háztetőit. A látkép mutat egy kis szeletet a Főtérből és a Dunából is. A naplemente különös sárga és narancs színekre festi a házakat, amelyek így festői látványt nyújtanak a bámészkodóknak.

Duna Korzó

A part menti hosszú sétány nemcsak a turisták által kedvelt hely. A helyiek is szívesen járnak ide sétálni és kikapcsolódni. Biciklisek, babakocsisok, kutyasétáltatók. A parton elfogyaszthatunk egy kürtőskalácsot vagy egy lángost, miközben gyönyörködünk a panorámában.

Japán kert

Szentendre belvárosától a Duna Korzón felsétálva a Japán Kerthez érkezünk. A szentendrei kert még úgymond babakert, mert körülbelül 20 év szükséges ahhoz, hogy elérje a tervezett képet. Az ilyen kertek jellegzetessége a teaház, aminek az elhelyezkedését úgy határozzák meg, hogy onnan a kilátás, a panoráma a legszebb legyen, a kert a legszebb arcát mutassa. Jelenleg most még csak egy pavilon található a kertben, de a cél a kertbővítés, hogy megvalósítsák a teaházat is. Egy könnyed séta igazi feltöltődés itt.

Macskaköves hangolódás

A Főtéri lampionok mellett talán az egyik leghíresebb látnivaló a színes esernyők utcája. A színkavalkád és a hangulat azonnal vidámságot lop az ember napjába. Fantasztikus látvány, nyáron pedig tökéletes napellenző. A Bercsényi utcában a látvány mellett az illatok is csalogatóak.

Szentendre tipikusan az a város, ahol csakis nyitott szemmel és emelt fővel érdemes járni. A házak és üzletek falai, kialakítása és környezete megannyi egyedi apróság felfedezését teszi lehetővé. Az Alkotmány utcában az Aranysárkány Vendéglő előtt például a színes esernyőkhöz hasonlóan fakanalak lógnak az utca felett.

Összeszámolni is nehéz a cégértáblákat, amelyek mai vagy régi mesterek foglalkozását hirdetik szerte a belvárosban. Az üvegfújó cégér és az ablakból megleshető ecsetek mind-mind Szentendre művészi mivoltát erősítik.

A bolyongásunk alkalmával bárhol előbukkanhat egy eldugott, ám annál hangulatosabb sikátor. Művészet vagy csak intő tájékoztatás, ki tudja, de ilyen humoros táblákkal is találkozhatunk.

Végezetül zárnám a sort egy hellyel, ami összefoglalja mindazt, amit Szentendre képes nyújtani: alkotás, művészet, kávé, hangulat, és kikapcsolódás.

A Főtértől néhány percnyi sétára található a Parti Medve. Nem kávézó, mégis elfogyaszthatunk itt egy kávét vagy teát egy sütemény társaságában. A Parti Medve nem könyvtár, mégis kicsik és nagyok válogathatnak az itt található könyvespolcokon, hogy olvassanak valamit. Az alsó szinten gyermekkönyvektől, a felső szinten felnőtt olvasmányoktól roskadoznak a polcok.

A Parti Medve nem szuvenír bolt, mégis helyi tervezők portékáiból válogathatunk és vásárolhatunk. Mem játszótér, mégis gyerekprogramokkal várják a tipegőktől a kamaszokig terjedő korosztályt. A kisgyerekek játékok közül is válogathatnak, illetve játszhatnak a helyszínen. A helyszínen gyerekzsúrok tarthatók, kiállítás tekinthető meg és társasjáték klub üzemel.

Minőségi időtöltés, ahol a család bármelyik tagja megtalálja a kikapcsolódás élményét.

Remélem kedvet kaptatok egy szentendrei kiránduláshoz! Mindenképpen ott a helye a bakancslistákon!

Az élményeim vlog formájában is megtekinthetők ITT.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.