Elképesztő tények, amikről talán még te sem hallottál

A „tudtad-e” tények mindenhol körülöttünk vannak. Minden egyes dolog mögött, ami eszünkbe jut, lehet egy érdekes történet. A gitár húrjaival, a fűzfa kérgével, az oroszlán bajuszmintájával kapcsolatban is léteznek lenyűgöző érdekességek, mesék vagy mítoszok.

Összeszedtünk most néhányat:

Tudtad, hogy ha nincs aszpirined, a fájdalmat fűzfakéreggel is csillapíthatod?

Valójában a fűzfa kérgét évszázadok óta használják alternatív fájdalomcsillapító anyagként. Ennek oka, hogy a kéreg szalicil hatóanyagot tartalmaz, ami szalicilsavvá alakul. Tulajdonképpen kíméletesebb a gyomorhoz, mint egy közönséges aszpirin.

Tudtad, hogy a fáknak titkos nyelvük van?

Bizony, a fák beszélnek! Természetesen az ő kommunikációjuk eltér a miénktől. Egy föld alatti gombahálózatot használnak, ami lehetővé teszi számukra az erőforrások cseréjét, sőt, még figyelmeztetik is egymást a lehetséges veszélyekre.

Tudtad, hogy az oroszlánokat bajuszmintájukról lehet azonosítani?

Míg az embereknek egyedi ujjlenyomatai vannak, az oroszlánoknak eltérő a bajuszmintázata. A bajuszfoltok, amik az arc mindkét oldalán találhatók, az egyetlen olyan dolog az oroszlán testében, ami az állat élete során változatlan marad.

Tudtad, hogy régen lehetett gyerekeket postán küldeni?

Régen a postaköltség sokkal olcsóbb volt, mint a vonatjegy. Így hát egyes szülők, akik nem engedhették meg maguknak a jegyet, postán küldték a gyerekeiket a nagyszüleik házához. A gyerekek „szállításának” ez a módja igen népszerűvé vált.
A jelenségről mi is írtunk, elolvashatod itt.

Tudtad, hogy a pislogás pihentet?

Sokan úgy gondoljuk, hogy a pislogás lényege, hogy kevésbé tud a szemünk kiszáradni, ha pislogunk. Kiderült azonban, hogy a pislogás valójában megnyugtatja az agyunkat. Ezek a hihetetlenül rövid szünetek az elménk feltöltődését szolgálják.

Tudtad, hogy az ujjak hossza előre jelezheti, mennyire vagy vonzó?

Az ujjak hossza és aránya előrevetíti az arc vonzerejét a férfiaknál. Például, ha egy srác gyűrűsujja hosszabb, mint a mutatóujja, akkor valószínűleg vonzóbb az arca.

Happy smile photo created by cookie_studio – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET: