Érdekességek a 30 éves Forrest Gump forgatásáról

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: az ember nem tudhatja mit vesz belőle. Így lehettek a film alkotói is, mikor elkezdték a színészeket válogatni. Nem tudhatták biztosan robbanni fog e akkorát az alkotás, mint szeretnék, jó választás lesz-e egy-egy színész. Hiába készült a Forest Gump egy 1986-os sikerkönyv alapján, az adaptációkkal az alkotók mindig kockáztatnak.

Ma, 30 évvel később már elmondhatjuk, jó lóra tettek. A film sikeres lett, pedig eredetileg nem is Tom Hanks lett volna a főszereplő…

A könyv írója John Goodmant akarta

Az alkotás több helyen is eltér a könyvtől. Kezdve mindjárt a főhőssel, aki eredetileg egy nagydarab ember volt. A rendező egy másik színészt akart, akinek viszont nem volt akkora húzóneve, így a stúdió visszautasította. Ezután még felmerült Bill Murray, Chevy Chase és John Travolta neve is, akik visszaadták a forgatókönyvet, így végül Tom Hanks lett a befutó.

Forrest nagy szerelme se Robin Wright lett volna eredetileg

Jodie Foster, Demi Moore, Nicole Kidman neve is felvetődött. Aztán végül mégis Robin kapta meg a szerepet. A színésznő egy interjúban elmondta, élete egyik legjobb döntése volt elvállalni a szerepet.

Tom Hanks két családtagja is szerepelt a filmben

Jim Hanks, Tom bátyja maga is a filmszakmában dolgozik. A filmben Forrest dublőre volt, mikor az körbe futotta a Földet. Lett volna erre más dublőr is, de Tom futását nem tudta leutánozni. A színész azt nyilatkozta erről: ,,Ez olyan Hanks dolog. Más nem tud úgy futni.”

A filmben van egy jelenet, amiben az ifjú Forrest az iskolabuszra felszáll, és le akar ülni egy vörös hajú kislány mellé, de az nem engedni. Nos, az undok kislány Tom lánya, Elizabeth volt. Aztán egy kisfiú mellé akar leülni, aki meg a rendező fia volt. Csak ezután ült le Jenny mellé a buszban.

A futó jelenetet egy igaz történet inspirálta

1982-ben Louise Michael Figuero, egy 16 éves fiú futni indult. Tette azért, mert megígérte egy 10 éves rákos kisfiúnak, aki szenvedett attól, hogy hamarosan véget ér az élete. Figuero megígérte a fiúnak, hogy körbe futja az egész országot, hogy pénzt gyűjtsön az Amerikai Rák Egyesületnek, és egyúttal rájuk irányítsa a reflektorfényt. A futó rekord gyorsasággal körbe futotta az Államokat, ezzel ő lett Amerika leggyorsabb és legfiatalabb futója. 14 évvel később sétálva tette meg ugyanezt a távot, mikor testvére AIDS-es lett. Figuero, aki maga is leukémiából gyógyult fel, akkor más útvonalon haladt, egy szál hátizsákkal, amibe AIDS-ben szenvedőknek gyűjtött pénzt. Utoljára 2005-ben indult útnak Arizónából Tucsonba, amikor a gyermekmolesztálás ellen protestált.

Én nem tudom, (...) hogy van-e mindegyikünknek rendeltetése, vagy csak úgy ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de én azt hiszem, mind a kettő igaz. Talán mind a kettő megtörténik velünk egyszerre.

Bubba rák biznisze igazi

A filmben Forrest összebarátkozik a Vietnami háborúban Bubbával, aki egy rák üzletről álmodik. Bubba meghal, de Forrest megvalósítja az álmát. 1995-ben aztán egy cég megvásárolta a név jogait, és ma az államokban 22 Bubba Gump Rák Co. étterem működik.

Vietnám helyett csak Dél-Karolináig ment a stáb egy golfpályára

A háborús jelenetekért a stáb nem utazott át Vietnámba. Csak a Fripp szigetre mentek, és odavittek néhány egzotikus fát. A nagy háborús jeleneteket egy golfpályán vették fel CGI segítségével. Ugye nem gondoltad volna, hogy gazdag emberek játszanak ott az év nagy részében?

Mindig kék kockás ing

A filmben Forrest életét a kezdetektől végigkísérhetjük. Minden korszakának első jelenetében kék kockás inget visel. Mikor a végén kisfiával találkozik, ő is ilyen inget visel. Szemfüles rajongók kifigyelték, valószínűleg ugyanazt, mint amit az ifjú Forrest viselt az első snittben.

Eláruljuk, mit mondott Forrest a háború ellenes tüntetésen

Sok különleges pillanat feleleveníthető a filmből. De van egy, amire sokan keresték már a választ. Mit mond Forrest annyi embernek Washingtonban? Nos ezt:
,,Néha az emberek, akik elmennek Vietnámba harcolni, láb nélkül térnek vissza az anyukájukhoz. Néha soha többé nem térnek haza. Ez rossz dolog. Ez minden amit mondani tudok erről.