Jodie Foster, a született tehetség

Három évesen már egy napfényvédő krém reklámjában szerepelt. Egyedülálló anyja és testvérei számára ő biztosította a megélhetést. A szemünk előtt nőtt fel.

Igaz, az 1962. november 19-én született Alicia Christain Foster a saját korosztályánál mindig érettebb volt.

Hét évesen már egy Disney filmben játszott, majd egy musicalben szerepelt, amit Martin Scorsese is látott. Alakitásával elnyerte a rendező tetszését és őt választotta a Taxisofőr cimű filmbe a gyermek prostituált szerepére, miután átment egy négy órás pszichológiai teszten. Ezért az alakításért jelölték is 1976-ban a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar- díjra.

Ez is érdekelhet: A NŐ, AKI MINDENÉT ADTA, HOGY SZERESSÉK – MARILYN MONROE

A gyermektestben lévő kis felnőtt óriási önfegyelemmel és intelligenciával volt megáldva. Los Angelesben francia nyelvű iskolában tanult, s onnan a Yale egyetemre ment angol irodalom szakra.

1981-ben kezdte zaklatni egy rajongója, John Hinckley Jr., aki végül megkísérelte Ronald Reagen megölését is, hogy a lány figyelmét felkeltse. Az elnök életben maradt, de óriási botrány kerekedett a történtekből, s Jodie-nak még egy nyilatkozatot is kellett adnia arról, hogy a férfihoz nem volt soha semmilyen formában köze.

A Taxisofőr című filmben

Akkor egyszer beszélt a nyilvánosság előtt a történtekről, azóta se. Pedig Hinckley után még egy megszállott férfi, Edward Richardson is elkezdte üldözni az egyetemen. A férfi meg is akarta őt ölni, de aztán túl szépnek találta ahhoz, hogy meghaljon.

A történtek ellenére Jodie nem hagyta ott az egyetemet, hanem kiváló dicsérettel lediplomázott. Aztán tett egy kis kitérőt egy francia filmben, majd visszatért Los Angelesbe. 1988-ban a Vádlottak című filmben egy olyan lányt játszott el, akit csoportosan megerőszakoltak, amiért megkapta az Oscar-díjat és Golden Globe díjat is.

Filmes karaktereivel párhuzamosan erősödött személyisége. Mindenből, így a zaklatási ügyekből is erőt gyűjtött.

Megpróbálkozott a rendezéssel is, s nem is ment neki rosszul. A Más, mint a többiek félig-meddig valós életéből merített film. Egy erős egyedülálló szülő és gyermeke kapcsolatát mutatja be, ahol Jodie eljátszotta a főszereplő kisfiú anyukáját is, s ezért ismét díjat kapott.

Ha el is bukom, akkor azt a magam módján teszem.

1991 elhozta számára a Bárányok hallgatnak című kultikus filmben Clarice Starling szerepét is. A film óriási siker lett, s Jodie beírta magát a filmtörténelembe, mert megkapta a második Oscar-díját is. Ezzel ő lett az első olyan színésznő, aki 30 éves kora előtt kettő aranyszobrocskát is bezsebelhetett. A második részben a szerepet már nem vállalta el, túl erőszakosnak ítélte a filmet.

Két évre el is tűnt, hogy aztán egy újabb komoly és mély drámai történetben a Nell-ben játsszon.

Aztán vígjátékra váltott, s a Maverickben Mel Gibson oldalán szerepelt. Majd terhes lett, s 1998 július 20-án megszülte Charles Fostert, majd három évvel később, 2001 szeptember 29-én Kit Fostert. A fiúk apjának kiléte a mai napig kérdéses. Egyesek szerint Mel Gibson az apa, mások szerint letagadhatatlan a hasonlóság az idősebb fiú és James Woods között. De mivel Jodie a magánéletét mindig jól védte, így ez a titok talán örökre titok marad, bár sok év után az is kiderült, hogy nem egyedülálló anyaként lépett anyja nyomdokaiba, hanem társsal nevelte gyermekeit.

Az biztos, hogy mióta fiai megszülettek csak évi egy filmet vállal. Az Anna és a királyban így is olyat nyújtott, amivel ismét a nézők szívében zárta magát. A következő években thrillereket forgatott, köztük a Pánikszobát– amivel megint díjat kapott- s néhány sci-fi-t, amelyek közül a Kapcsolat az, amit a szakma ismét csak nagyra tartott.

Aztán végre 2013-ban a Golden-Globe díjátadón elárulta a nyilvánosság előtt, hogy a saját neméhez vonzódik.

Elismerte kapcsolatát Cydney Bernarddal, akivel a Sommersby forgatásán találkozott, s 15 évig élt együtt és nevelte fiait. 2014 óta egy másik nővel Alexandra Hedisonnal él, akivel össze is házasodott. A coming out után 5 évre visszavonult, s csak 2018-ban tűnt fel újra a mozikban a Hotel Artemis című cyperpunk thrillerben. Élete során számtalanszor bebizonyította, hogy ő egy erős, határozott nő, aki mindig tudja, mikor kell a reflektorfényben állni vagy éppen otthagyni azt.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.