A láthatatlan ember és a szerelem – Gárdonyi Géza története

Nem értett a nőkhöz, nem tudta, hogyan kell a szépet tenni. Írásain ennek szerencsére nyoma sincs, de tény, Gárdonyi túlérzékeny volt, aki egész életében az (idilli) igaz szerelmet kereste. Hiába találta meg azonban élete delén, nem volt mersze felvállalni érzéseit. Talán mert félt, hogy az általa elképzelt szerelem, amely a fejében élt, eltűnik, és átveszi helyét a kiábrándító valóság, ami után már sohasem tudott volna olyan szépen írni a szerelemről, lélekről, emberségről. 

Gárdonyi Géza született Ziegler Géza 1863. augusztus 3-án látta meg a napvilágot Agárdon.  

Édesapja lakatosmester volt, aki a szabadságharc idején fegyvergyárat szervezett. A forradalom bukása után csődbe ment, és uradalomról uradalomra vándorolt. Nem találta helyét, és azt sem tűrte, hogy valaki nagyobb úr legyen nála. Hét gyermeke közül tehetségesnek bizonyuló fiát azért taníttatta, ameddig pénze engedte. Az más kérdés, hogy Gézát megviselte apja jelleme, miatta is lett túlérzékeny, mind testileg, mind lelkileg. 


Anyja óvta, szerette és ápolta a gyenge fizikumú, hipochonder fiát. Persze mindenkor nem állhatott rendelkezésére, így akkor sem, mikor Géza segédtanítóként kezdett dolgozni, és egy házasság fejében vagyont és fényes karriert ajánlottak neki. Egy pap törvénytelen lányát, Csányi Máriát kellett elvennie. A 16 éves lánnyal azonban csak gondot vett a nyakába, a fényes jövő lehetősége hamar szertefoszlott. 

Ez még nem is lett volna baj, de alig egy hónappal a menyegző után az ifjú ara már másik férfi karjaiba omlott. Géza csalódott, de mikor Mária visszatért hozzá, ha nem is kitörő lelkesedéssel, de visszafogadta. Kapcsolatuk hét éve alatt négy gyermekük született, de ez nem akadályozta meg a kikapós arát, hogy még néhányszor magára ne hagyja hites urát egy másik férfiért. 

Ez a se veled se nélküled kapcsolat megviselte az idilli szerelemről álmodozó író lelkét. 

Tíz év után végül elváltak, és Gárdonyi magához vette édesanyját, hogy vezesse a háztartást. Egerbe hirtelen elhatározás után költözött és ott igazi, hamisítatlan agglegény életet folytatott. Egyre másra születtek regényei, az ország megszerette írásait. Ő azonban egyre távolabbra került az emberektől, mert csak a maga teremtette világban érezte jól magát, és a valóság csak megzavarta e különös idillt. 

Válásával a szerelemmel is örökre leszámolt, inkább regényeiben, hősei által élte meg e nemes érzést. Aztán egy napon a vasútállomáson megpillantott egy alig 20 éves tanítónőt. Milát-ahogyan barátai hívták- nem tudta kiverni fejéből, és kiderítette hol láthatja újra a tüneményt. A mindig, mindenkitől elhúzódó író szüretre ment, hogy ismét megcsodálja a nőt, majd Mila rokonainak kocsmájába, ahol a lány besegített. 

Kapcsolatuk természete akkor pecsételődött meg, mikor Gárdonyi ajándékba azt a regényt adta, amelyben házassága bukását vetette papírra

Sokszor eltűnődtem, hogy mi is van azon az arcon, amely engem így elbűvölt? Részekre szedtem gondolatban: hát hús, bőr, bőr - semmi. Aki először tekint rá, nem marad rajta a tekintete. Hanem ha a szavát hallja, azt a különös zenés hangot, az már megfogja. Abban a pillanatban széppé válik az az arc s női teremtés. S azontúl ha hallgat is, szép marad, a szépségnek csodája marad. (...) Aztán ha nem is jártas a tudományokban, lám a galamb sem ismeri az ábécét, mégis kedves. Galambot ha fogunk, meg nem állhatjuk, hogy meg ne csókoljuk.


Ugyan Mila beköltözött hozzá, házvezetője és titkárnője lett, mégsem lettek egymáséi. Pedig az író friss írásait munka után mindig a nővel osztotta meg először. Azokban szerelmi vallomások voltak elbújtatva, de Mila vagy nem vette a lapot, vagy nem értette miért nem vall nyíltan színt a férfi. Egy idő után aztán feladta romantikus reményeit, és férjhez ment máshoz.

Igaz, ugyanúgy járt Gárdonyihoz minden nap, annak haláláig. Sőt, egy idő után férje javította és szerkesztette az Egri csillagok alkotójának kéziratait. 

Utolsó 20 évében az író e plátói szerelem bűvöletében élt és alkotott. Mila alakja ihlette például az Ida regényét is. Ők ketten azonban csak lelki rokonságba kerültek, szívüket nem adták egymásnak. Még Gárdonyi halálos ágyánál sem, pedig a nő fogta a kezét a nagybeteg írónak, aki még Pestre sem volt hajlandó elmenni, hogy kezeljék, csak hogy a szeretett nő közelében maradhasson.

Végül a beteljesületlen szerelem biztos tudatában halt meg mindössze 59 éves korában. Október 30-án elköszönt szerelmétől, majd éjjel még felébredt és elköszönt anyjától és fiaitól. Talán, ha felvállalja érzelmeit, tovább élt volna…

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.