A nő, aki mindenét odaadta, hogy szeressék – Marilyn Monroe

Ő volt a legelső a Playboy címlapján, igaz nem önszántából.

A mai napig sokan csak a „szexbombát” látják benne, akinek fellebben a szoknyája. Annyian loholtak utána, hogy összeszámolni is nehéz lenne. Állítják, hogy Amerika két legbefolyásosabb férfija sem tudott neki ellenállni. Talán ez volt végül a veszte – meg az, hogy nem bírta a hírnevével járó lesifotósokat, újságírókat, férfiakat lerázni. A nő, akinek halála a mai napig nem tisztázott, 14 évig élt reflektorfényben.

Norma Jeane Mortenson 1926. június 1-én született.

Ismertebb nevén Marilyn Monroe nem volt Oscar-díjas színésznő, erotikus kisugárzása mégis elég volt ahhoz, hogy a férfiak beüljenek a moziba. Igaz, átesett két plasztikai műtéten, barna haját átfestette platinaszőkére és fehérítőkrémmel kente magát, hogy fehérebb legyen az arcbőre, és szőke az arcszőrzete.

Ez is érdekelhet: Aki méltósággal tudott megöregedni – Meryl Streep

Nehéz gyermekkorából azt szűrte le, hogy testét kell odaadnia ahhoz, hogy valaki szeresse. Mégsem bírta ezt elfogadni – bár próbált a sorsa ellen küzdeni, de sajnos sikertelenül.

marilyn-monroe-pixabay.jpg
Norma Jeane

Anyja gyenge idegállapota miatt sokszor volt elmegyógyintézetben. Apját sosem ismerte, az anyjáról sem tudta, hogy ki is lehetett. A kis Norma így aztán családtól családig, árvaháztól árvaházig vándorolt, egészen 16 éves koráig. Egy ideig nevelték őt anyja barátai is, de mikor ők elköltöztek egy másik államba, őt már nem vitték magukkal.

Normának két választása volt ekkor. Vagy férjhez megy, vagy megy vissza az árvaházba. Ő az előbbit választotta, így hozzáment a szomszéd fiúhoz, James Doughertyhez. Aztán jött a háború, a fiú bevonult, miközben Norma a South Pacific nevű hadieszközöket gyártó cégnél kezdett dolgozni.

Itt fedezte fel egy fotós, aki modell munkát ajánlott a fotogén lánynak. A háború után Norma egyre több reklámban szerepelt, amit már nem tudott összeegyeztetni házasságával. Elvált és megkapta a 20th Century Fox-tól élete első filmes szerződését. Marilyn Monroe-ra változtatta nevét és befestette haját, de mindez nem hozta el számára az áttörést.

Így aztán 1949-ben újra modell munkákat vállalt. Elkészítettek vele egy erotikus naptárat, ami közönségsiker lett.

Erre már a Fox is felfigyelt és új filmszerződést ajánlott neki. Innentől kezdve bármilyen apró szerepre is rakták be, a férfiak látni akarták őt a filmvásznon is.


1953-ban aztán hozzáment Joe DiMaggióhoz, a legendás hoki játékoshoz. Ekkoriban játszotta el a Niagara, a Szőkék előnyben és a Hétévi vágyakozás női szerepeit, mely utóbbihoz kapcsolódik az ikonikus fehér szoknya és az a bizonyos lebbenés…
Házasságuk mindössze 8 hónapig tartott, mert a férj nehezen viselte a felesége körülötti őrületet. Ekkor került a Playboy címlapjára is, az 1949-ben készített felvételeket ugyanis megvette Hugh Hefner. Ezt viszont DiMaggio már nem bírta elviselni; elváltak, de Marilyn élete végéig barátok maradtak.

A csapból is a „buta szőke” folyt, akiben az asszonyok azt a bizonyos harmadikat látták, míg a férfiak vágyaik tárgyát. Marilyn megunta ezt a szerepet, beiratkozott a legendás New York-i színészképzőbe. Itt találkozott Arthur Miller íróval, akihez 1956-ban hozzáment.

A beszéd és táncórák javítottak a színészi játékán, így készen állt, hogy végre drámai szerepkörben is kipróbálja magát. Eljátszotta a Buszmegállóban Cheri, a számító nő szerepét, mégsem tudott kitörni a ráerőltetett szőke ciklon szerepéből.

Állapotos lett majd elvetélt, házassága megromlott, aztán inni kezdett, miközben nyugtatókon élt. 1959-re teljesen kikészült. Pucéran járt a forgatásokon a sminkesek és a kollégái között. Testét hol imádta, hol gyűlölte. Az egyik film forgatásának ideje alatt annyit hízott, hogy különböző méretű ruhákat kellett készíteni számára.

Arthur Millerrel

Élete legnehezebb korszakában játszotta el a Van, aki forrón szereti című filmben Sugar Kane (a magyar változatban Vadvirág) énekesnő szerepét, melyben Tony Curtis és Jack Lemon is partnere volt.

A film nagy siker lett, bár Monroe mindenkinek idegeire ment a forgatás alatt. Olyan dezorientált volt, hogy képtelen volt a szövegét megjegyezni, ezért a végén már a díszletbe rögzítették a szöveget, hogy úgy mondja el. Tony Curtis azt mondta róla, hogy elviselhetetlen. Aztán kiderült, hogy ők ketten közben szeretők lettek (ekkor mindketten házasok voltak) és állítólag Marilyn állapotos is lett tőle, de elvetélt.

Akárhogy történt, 1961-ben véget ért Marilyn harmadik házassága is. Pedig a férje még megírta számára a Kallódó emberek című film forgatókönyvét, amelyben Yves Montanddal játszott. A forgatás után mindenki kedvenc szőkéje súlyos depresszióba zuhant. Visszahúzódott a rivaldafénytől, később énekesi karrierrel is próbálkozott, sikertelenül.

van_aki_forron_szereti_filmben.jpg


Karrierje leszálló ágában hívták meg 1962-ben Kennedy elnök születésnapjára énekelni.

Ekkorra datálják kettejük viszonyát is, amiről senki sem tudja biztosan, hogy valaha megtörtént-e. Az bizonyos, hogy ez időben Frank Sinatra is megfordult Marilyn ágyában. Aztán augusztusban holtan találták őt.
Az orvosi szakvélemény alapján öngyilkos lett: rengeteg altatót szedett be és többé nem ébredt fel álmából.

Sokakat nem győzött meg a közhiedelem és azt állítják, Marilynt megölték, mert nem csak John, hanem Bob Kennedy is a szeretője volt ekkoriban, s meg kellett halnia, hogy ne teregesse ki a családi szennyest.

Nem tudni mi az igazság, de egy bizonyos: 36 évesen meghalt minden idők egyik legismertebb szexbálványa, kinek második férje rendezte el a temetését. Joe DiMaggio 30 éven keresztül – amíg meg nem halt – heti háromszor küldött vörös rózsákat volt felesége sírjára.

Monroe egyszer azt mondta:

De, hogy ő kit akart így büntetni, azt talán már sosem tudjuk meg…

EZ IS ÉRDEKELHET: