Aki méltósággal tudott megöregedni – Meryl Streep

A magabiztosság, a szépség és a profizmus megtestesítője.

Bárkit el tud játszani úgy, hogy abban mindig ott van személyiségének egy darabkája is. Tehetségét jól tükrözi, hogy pályafutása során már hússzor jelölték Oscarra, ebből háromszor meg is kapta azt.

Bezsebelte már az Arany Glóbuszt, az Emmy-, és a BAFTA-díjat is.

Korunk egyik legzseniálisabb színésznője, Meryl Streep legyőzte Hollywood kliséit, s több mint 70 évesen is kelendő művész.

Ez is érdekelhet: Mindenki Scarlett-je Vivien Leigh

Az 1949. június 22-én született amerikai színésznő azt vallja, minden szerepében keres valamit, ami benne is megvan. Így tud hitelesen játszani és ez az, amivel a képernyő és a mozivászon elé szegezi a nézőt. Volt már anya, aki elhagyta gyermekét, Holokauszt-túlélő, Margaret Thatcher, Karen Blixen írónő, és Forest Jenkins megformálója. Minden szerepéhez komolyan felkészül; annyira, hogy az angol vagy francia akcentust is megtanulja ha kell sőt, egy filmje kedvéért még a vadvízi evezést is elsajátította.

meryl_young.jpg
Meryl Streep

Családja multikulturális szálakból tevődik össze, talán ezért is tud annyiféle arcot mutatni. Kötődik is hozzájuk rendesen: annyira, hogy anyja és nagyanyja a két példaképe. Nagymamája 93 évig élt és mindig tett-vett. Anyja megtanította arra: ,,Bármit megtehetsz, ha igazán elhatározod magad! Ha lusta vagy, akkor elbuksz. De ha tényleg elhatározod és megküzdesz érte, akkor bármit elérhetsz.”

Meryl meg is tett mindent, 16 évesen már játszott. Aztán a Yale drámatagozatán tanult, ahol Sigourney Weaver osztálytársa volt. Mire kilépett az iskolából, New York már ismerte. A Broadway színpadán kezdte pályafutását, majd 1978-ban feltűnt egy mellékszerepben a ma már kultuszfilmnek számító, A szarvasvadász című filmben.

Ugyanebben az évben kötött házasságot Don Gummer szobrásszal. A következő évben a Kramer kontra Kramerben Dustin Hoffman oldalán játszva megnyerte az első Oscar-díját is. Aztán megszülte fiát és csak két év múlva kezdett újra dolgozni. 1982-ben a Sophie választásában egy Holokausztot túlélő nőt játszott el, amiért megkapta a Golden Globe és az Oscar-díjat is.

A következő évben megszülte első lányát, majd eljátszotta a Zuhanás a szerelembe női főszerepét Robert de Niro mellett. 1985-ben Robert Redforddal ejtette a nézőket rabul, a Karen Blixen könyvéből készült Távol Afrikától című filmben. 1986-ban megszülte harmadik gyermekét, második lányát és egy időre visszavonult. 1990-ben aztán jó barátnője, Carrie Fisher (Leia hercegnő) forgatókönyvéből eljátszotta a Képeslapok a szakadékból című filmben Shirley Maclaine lányát.

Bár a filmvásznon eljátszik bármit, valójában példás, rendezett és a körülményekhez képest normális családi életet él. Egyszer azt mondta: „Az egyszerű dolgok tesznek igazán boldoggá: a szeretet, a szex, az étel. Minden más – hatalom, befolyás, erő – csak arra jók, hogy elnyomják a valóban fontos dolgokat.

Férjével jól sikerült a házassága, aminek bizonyítéka, hogy 1991-ben még egy lányt szült. Igaz, még előtte eljátszotta a Tranzit a mindenhatóhoz című film női főszerepét is várandósan, mely számomra az első filmje volt kislányként, amiben megragadott. 1994-ben a Veszélyes vizeken című film kedvéért megtanult evezni is, ami jól tükrözi mottóját, miszerint: „A félelem serkentőleg hat.”

Az hogy semmitől nem riad meg, egyértelmű. Nem elég, hogy legyőzte azt az általános előítéletet, hogy egy nő 40 felett már ne szüljön, még azt is kiharcolta, hogy ne vegyenek tudomást koráról és ne kerüljön bele az öregedő és felejthető színésznők süllyesztőjébe. Talán halk, de határozott fellépése miatt is, de a 2000-es években még foglalkoztatottabb volt, mint azelőtt. 2002-ben az Órák című filmben brillírozott, aztán eljátszotta Anna Wintourt Az ördög Pradát visel című filmben, majd az Estében már saját lányával játszott együtt.

meryl_with_daughters_1.jpg
Meryl a lányaival

2008-ban megcsillogtatta énektudását a Mamma Mia musicalfilmben, majd 2012-ben Margaret Thactherré változott, angol akcentussal együtt, amiért megkapta a harmadik Oscar-díját is. Az Egyszerűen bonyolult című filmben Alec Baldwinnal nevettetett meg minket, aztán feltűnt A szüfrazsett című filmben egy rövid, de tekintélyes szerepben. Hamisan is énekelt, hogy megmutassa, milyen volt egy multimilliomos szifiliszes nő élete, aki azt hitte, tud énekelni. A Pentagon titkai című filmben szintén remekelt, és most is dolgozik.

Van benne valami, ami az embert megfogja. Egy olyan kisugárzás birtokosa, amely miatt nőt és férfit egyaránt megragad.

Soha sem feküdt kés alá, azt vallja: „Tudni kell méltósággal megöregedni.” Neki sikerült és egyáltalán nem is látjuk őt öregnek, inkább érettnek mint egy nemes bort, amelyet az idő csak még jobbá tesz.

Elmúlt hetven éves, de már mindent elért. A hírességek utcájában külön csillaga van, de ő azt mondja „A színészet is csak egy olyan szakma, mint bármi más.” Talán pont ez a szerény, de mégis határozott magatartás az, amiért az egész világ a lába előtt hever. Ehhez már csak hab a tortán, hogy mindig kiáll a jó és fontos ügyekért is, ami csak növeli az emberek szemében nagyságát.

merly_mostanaban.jpg
6 hozzászólás
  1. A Szarvasvadászban „epizód szerep”(???) azért ez egy kicsit furcsa! Majdnem hogy ővé volt a női főszerep!!

  2. A szív hídjaiban alakított szerepe volt ami igazán megfogott. Ő nem sztár lett a három Oszkár ellenére sem, hanem igazi EMBER, akit lehet szeretni, tisztelni és akár imádni is. Nekem ő a number one.

  3. Nézték már meg mit írnak le a cikkben!49-ben született és kelendő 70 évesen is… honnét tudjak.? Van idogep?62 éves

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.