Az üvöltés démona- Steven Tyler

Összetévesztették Mick Jagerrel, ez segített neki abban, hogy igazán beinduljon karrierje. Nem volt szívbajos, kihasználta a helyzetet, és azt mondta, ő a The Rolling Stones énekesének amerikai öccse. Egy ideig az ikonikus zenekar számait játszotta bandájával, aztán beleunt. Azt akarta, saját zenéjéért és önmagáért szeresse őt a közönség, így megírta a Dream on című dalt, ami ma már egy több mint 50 éves örökzöld Aerosmith dal. 

Steven Tallarico 1948. március 26-án született New Yorkban. 

Nagyapja Olaszországból emigrált az államokban három zenésztársával, hogy híres legyen. Összejött neki. Apja zongoraművész volt, a híres Juliard zeneiskolában tanított. A kicsi Steven a zongora alá bújt, hogy hallgassa a zenét, és közben arról álmodott, hogy egy nap ő is híres zenész lesz. 

Elég hamar reflektorfénybe is került, az iskolai akrobata csapat részeként a diákolimpián találta magát. Közben dobolni tanult, és mikor beindult a rock and roll őrület, elbűvölve hallgatta az angolok két merész zenekarát, a The Rolling Stonest és a Beatlest. Belépett egy zenekarba is, akkor még mint dobos. Édesanyja volt a sofőr, aki biztatta és hitt benne, ő vitte őt és társait a fellépésekre. 

„Ha nincsenek álmaid, nincs módja annak sem, hogy valóra válts közülük egyet.”

1967-ben amikor nagyapja zenetáborában dolgozott, találkozott Joe Perryvel. Mindketten más-más zenekarban játszottak, de meghallgatták egymás zenéjét. Hamarosan megalakult a Chain Reaction, s ők többnyire Stones számokat játszottak. Aztán mikor az angol csapat másodjára turnézott az államokban, Steven és bandája is a koncertre sietett. Ekkor egy tucat rajongó összetévesztette őt Jagerrel, aminek köszönhetően még a híradóban is szerepelt.

Az akkor már Aerosmith néven játszó zenekar ezután telt házas bulikat csinált a klubokban. Steven úgy tett mintha már rocksztár lenne, de egy idő után beleunt abba, hogy mások zenéjét adják elő, így dalokat kezdtek írni.

1969-ben született meg első nagy slágerük a Dream on, ami első lemezükön jelent meg. Hamarosan következett a második, majd a harmadik lemez, amelyen a Walk this way is hallható volt, ami meghozta nekik a világhírnevet.

A hirtelen jött népszerűség még így is sokként hatott Stevenre. Habzsolta az életet, kettesével vitte a nőket ágyba – egy interjúban azt mondta, egy ideig csak az ikreket preferálta-, töménytelen mennyiségű alkoholt és drogot fogyasztott. Tyler, aki már 16 éves korától tudatmodósitókat szedett, rácsúszott az olyan kemény drogokra, mint az acid vagy a heroin. Sokszor annyira kiütötte magát, hogy úgy kellett feltámogatni a színpadra, ahol aztán az adrenalinnak köszönhetően -valamelyest- magához tért és őrületes showt csinált a bandával. 

Húsz millió dollár drogra

Ekkoriban egy 16 éves lány akadt fent a hálóján. Őrülten szerelmesek lettek, és hogy elvihesse magával szerelmét a turnéra, a szülők megtették a lány gyámjává. Három évig voltak együtt, de a történetük csúnya véget ért. A lány terhes lett, Steven pedig ragaszkodott az abortuszhoz, amit a lány sosem hevert ki. Sőt, 2022 év végén beperelte, mondván abuzálta őt.

Amilyen állapotban az Aerosmith énekese volt, nem is csoda, hogy a következő barátnője – a rockzenészek közt jól ismert énekes és modell – Bebe Buell már el sem árulta neki, hogy terhes, és egy másik férfit választott lánya apjának… Egy évvel később Cyrinda Foxe-tól is született egy lánya, Mia. Igaz, az ő anyját el is vette feleségül.

A nyolcvanas évek elejére kétszeres apa lett, de a drogok uralták az életét. Az Aerosmith is ultimátumot adott neki: vagy elvonóra megy, vagy kiteszik a bandából a szűrét. 

Steven rehabra ment, utána Joe Perry is. De a zenekar széthullott, elhallgatott, és mindenki más projektekkel kezdett foglalkozni.

A fordulat 1985-ben jött el, mikor a Run-D.M.C. feldolgozta a Walk this way című Aerosmith dalt. Steven újra összeállt a bandával, és a gördülékeny munka érdekében újra rehabra ment. Ekkoriban találkozott Teresa Barrickkel, akitől két gyermeke is született, Taj és Chelsea Tyler. Miattuk is józan maradt, és új alapokra helyezte az életét, főleg azután, hogy Bebe Buelltől született lánya, Liv, nyolc évesen rájött, ő az apja, nem az, akit az anyja mondott neki. (Liv elmondása szerint egy Aerosmith koncerten látta meg egy évvel fiatalabb húgát, akivel nagyon hasonlítottak egymásra, így nem volt nehéz kitalálnia, hogy ki a valódi apja.)

Azok a 90-es évek

Az Aerosmith Steven józansága alatt 1993-ban jelentkezett legsikerebb albumával. Crazy, Cryin, Love in elevator, csak hogy néhány példát mondjunk. Az előbbiben szerepelt Steven lánya Liv Tyler is, akinek előbb modell, majd színészi karrierje is beindult ezután. Öt évvel később az Armageddon című filmre előbb a lányt majd az Aerosmitht is megkeresték, hogy írják meg a film betétdalát. Ráadásul Liv felhívta apját, hogy nem bánja-e, ha egy populáris filmben szerepel, ahol Bruce Willis lesz az apja.

Ekkoriban történt, hogy egy fellépésen Tyler a szokásos akrobatikus mutatványok végzése közben eltörte a lábát. Műteni kellett, fájdalomcsillapítókat szedett, amikre rá is szokott. Újra rehabra kellett mennie, aztán újra és újra. Egy alkalommal a hangszála is elszakadt, ami után úgy tűnt, már sosem halljuk a démoni üvöltést tőle, de felépült. A banda azonban nem bízott benne, elkezdtek mást keresni a helyére, a tudta nélkül. Pont ekkoriban kérte fel a Led Zeppelin Tylert, hogy énekesük helyébe lépjen. Steven élt az alkalommal, de hamar belátta, ő nem pótolhatja a legendás zenekar énekesét.

Fogta magát, és az Aerosmith elé állt, hogy próbálják meg együtt újra. Miután Joe Perry beadta a derekát, a többiek is rábólintottak. Tyler újra elvonóra ment, elvált második nejétől, aki egy építőmunkásért hagyta ott, akivel házuk felújítása alatt találkozott. Első felesége is kiteregette a családi szennyest, s könyvet írt arról, milyen volt a feleségének lenni. Tyler a hatodik elvonója után kezdte el írni saját könyvét életéről, amiben kendőzetlenül beszél arról, mi mindent tett vagy nem tett. Visszatérése a nyilvánosság elé az American Idol – zenei tehetségkutató műsor- egyik zsűritagjaként történt.

Nem sokkal később lett egy fiatal személyi asszisztense, akivel néhány év után egymásba gabalyodtak. A 41 év korkülönbség ellenére hét éve együtt vannak. 

2022-ben az Aerosmith úgy döntött búcsúturnét tart, de Steven egészsége miatt azt el kellett napolni. Gyógyszerfüggősége miatt újrsa rehabra kellett mennie.

Idén lett 75 éves. Azon kevés még élő rocklegenda egyike, aki ott volt az első Woodstock fesztiválon is. Mindent kipróbált, kettesével vitte a nőket ágyba, olyan drogokat használt , amikről az átlag ember sosem hallott, két végén égette a gyertyát mindvégig, akárcsak kortársai, akik közül sokan a 27-esek klubjában vannak. Tyler azonban nincs köztük, még nagyon is él. Igaz, egy alkalommal azt mondta: „Az élet olyan, mint a WC-papír. Minél kevesebb van belőle, annál gyorsabban pörög….” 

EZ IS ÉRDEKELHET: