A Gyíkkirály – Jim Morrison

Költő, énekes, rocksztár. Egy igazi legenda. Ötven év alatt sem kopott meg hírneve, s nem csökkent rajongóinak száma. Idősek és fiatalok egyaránt kedvelik zenéjét, de legalábbis hallották már énekét. Pedig a lázadás megtestesítője mindössze 27 évet élt.

James Douglas Morrison 1943. december 8-án született.

Nietzsche kötetét kérte annak örömére, hogy elvégezte a középiskolát. Rajongott Baudlaire, Rimbaud és Blake költészetéért. Irodalom szakra jelentkezett először az egyetemen, de később meggondolta magát és a UCLA akkor induló filmszakjára jelentkezett. Mégsem lett belőle filmes.

Ennek ellenére rövid földi pályafutása során sokra vitte, akaraterejének köszönhetően. Na meg azért is, mert tudatosan dolgozott azon, hogy kultikus figura legyen belőle. Elég csak arra a történetre gondolni, miszerint egy egész nyarat töltött Kaliforniában, Santa Monica partján és babkonzerven és LSD-n élt. Közben sorra írta a verseket, amelyekből később dalszövegek lettek.

Ez is érdekelhet: Ha más akarsz lenni, mint aki vagy, elpazarlod önmagad – Kurt Kobain

Így futott össze volt iskolatársával Ray Manzarekkel, és a találkozásnak köszönhetően megalakult a The Doors nevű együttes. Jim saját bevallása szerint minderre tudatosan készült, mégis nehezen szedte össze a bátorságot ahhoz, hogy egy klubban színpadra lépjen. Komoly mennyiségű alkoholra volt szüksége ehhez .

The Doors

A koordinációján ez meg is látszott, de a különféle tudatmódosító szereket fogyasztó közönség ezt valamilyen különleges performansznak tudta be. A földön fetrengését is, pedig egyes teóriák szerint az nem volt más, mint epilepsziaroham. Na persze, Morrison testi vonzereje és Elvis Presley jellegzetes mozdulatainak továbbfejlesztett változata is hipnotizálta a közönséget.

Csoda hát, hogy a fiatal lányok mind bezsongtak tőle, s hamarosan sorban álltak, hogy egy pár óra erejére kitüntesse őket figyelmével?

Először egy Pamela Courson nevű lányra volt nagy hatással. Vonzalom volt közöttük első látásra. A lány nem mozdult mellőle, pedig egyre több vetélytársa akadt. Igaz, mikor besokallt, ő is más férfiaknál kereste a boldogságot.

Közben a The Doors csillaga egyre magasabbra emelkedett. Olyannyira, hogy az akkor népszerű Ed Sullivan Show-ba is meghívták őket. Abból azonban óriási botrány lett, hogy Jim az első slágerlistás daluk, a Light my fire eredeti szövegét énekelte zavarában, ami a drogozásról szólt. Bár ezt is, mint sok mindent szándékosnak tudták be tőle, ezért is kezdtek elhíresülni lázító zenekarként.

Jim és Pamela

Akárhogy is, még ez is jól jött nekik. A klubok zsúfolásig megteltek, s hamarosan telt házas stadionos koncerteket is rendeztek. Morrison elérte a szupersztár státuszt, amit nehezen dolgozott fel. Egyre több alkoholt fogyasztott, mert úgy hitte, anélkül nem lenne képes elég jó dalszöveget írni és a közönség számára lenyűgöző műsort adni.

Persze magánéletén is meglátszott ennek hatása. Habár Pamela volt állandó barátnője, minden fellépés után más nő volt az oldalán. Egyszer még egy újságírónőt, Patricia Kenneally-t is elvett kelta szokások szerint, majd szétváltak útjaik. Mert végül mindig visszatért Pamelához; talán azért, mert ő még az ismeretlen korszakában szeretett belé, s a vele való kapcsolat a valósághoz volt köthető.

Ez is érdekelhet: Az ezerarcú férfi – David Bowie

Igaz, erre aligha gondolt. Például akkor sem, mikor egy koncerten a backstage-ben egy fiatal lányt az öltözőbe tessékelt. Egy rendőr ezt észrevette és le is fújta paprikaspray-jel, amitől Jim fél órára megvakult. Aztán felment a színpadra, ahonnan a rendőrök vitték el őt, majd az őrszobán éjszakázott.

A sorsodat a szerelem sem másíthatja meg.

Ekkor már az FBI is figyelte őt. Mint rendbontó elemet – aki ellene van a vietnami háborúnak – gyanús egyedként tartották számon. Pedig az apja egyébként hivatásos tengernagy volt, aki a vietnami háborúban is részt vett. Igaz, Morrison minderről nem beszélt senkinek, hiszen egy interjúban egyenesen azt állította, nem élnek a szülei…

Akárhogy is, a The Doors nem volt ott minden idők legismertebb fesztiválján Woodstockban. Jim körül egyre több volt a balhé, ami nemsokára hat hónapos elzárást is takart volna. Ez elől aztán elmenekült, s egyúttal úgy döntött, a versek írásának fog élni. Ezért Pamelával Párizsba költözött. Egy verseskötete is megjelent, sikeres lett, s már a második kötetén dolgozott, mikor hirtelen elhunyt.

A hivatalos közlemény szerint szívinfarktus érte egy párizsi hotelszobában, fürdés közben. Aztán pár nappal később kiderült, hogy heroin túladagolásban halt meg, ami azért is érdekes, mert nem ő, hanem főként Pamela használta ezt a szert. Persze egy ilyen kvalitású sztár értelmetlen halála sokak képzeletét beindította. S bár eltemették a párizsi Pére-Lachaise temetőben, egyesek úgy vélik, nem halt meg, még ma is él, valahol. Akár Elvis…