Büntetésből lett színész, a siker 50 felett érte utol, zaklatással pedig 80 felett vádolták meg – Morgan Freeman

Emblematikus figura Hollywoodban, pedig igazán sikeres színész csak az 50. születésnapja után lett. Ki ne emlékezne A remény rabjaira vagy a Bakancslistára? Túl 85. évén is aktív, igaz az utóbbi pár évben nem csak színészi teljesítménye miatt beszélnek róla. 

Van meglepő és vitatható epizód is az 1937. június 1-én született Morgan Freeman életében. 

Büntetésből kezdett el színészkedni 

Tennessee államban született, anyja tanárnő volt, a pénz nem vetette fel őket. Azért, hogy moziba tudjon menni és meg tudja nézni egyik nagy kedvence Gary Cooper filmjeit, guberált az utcán, konzervdobozokat és üvegeket váltott vissza.

Kilenc évesen már a lányok is megmozgatták fantáziáját. Azért, hogy felkeltse egy tizenkét éves társnője figyelmét, kihúzta alóla a széket, mire a tanárnő büntetésből átvitte a szomszéd terembe, ahol épp színjátszó szakkört tartottak. Morgannek rögtön be kellett állnia játszani. A dolog olyan jól sikerült, hogy megnyertek egy megyei versenyt is, és Morgant választották a legjobb színésznek


Négy évet szolgált a légierőnél

Hiába voltak azonban a kezdeti sikerek, a mozi iránti rajongás, Morgan pilóta szeretett volna lenni. A műszaki osztályon kezdett, és a negyedik évben végre elkezdhette a pilótáknak való képzést. Ott hamar kiderült számára, hogy ő csak álmodozni akart erről, nem ténylegesen repülős pilótává válni, így leszerelt. Beiratkozott az egyetemre dráma szakra, és megtanult folyékonyan franciául is. 

Hosszú útja volt a sikerig

Bár 1966-ban, még a 30. születésnapja előtt már olyan nagy sztárok mellett játszhatott, mint Sammy Davis Jr., a következő évben pedig a Broadway-n is debütált és alakításáért díjat is kapott, az áttörésre mégsem került sor. Mivel meg kellett élnie valamiből, sokat szerepelt a tévében. Egészen pontosan 10 éven keresztül hétről-hétre egy gyermekműsorban lépett fel. 

Csak a 80-as évek második felében jött el az áttörés számára.

1987-ben A hamis riport című filmben játszott, amiért Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. Két évvel később már Miss Daisy sofőrjét játszotta, amely szerepre nem csak ő, hanem Eddie Murphy is pályázott.

A 90-es években aztán Stephen King korai filmadaptációjainak egyik rendkívül jól sikerült darabjában, A remény rabjaiban megkapta Red szerepét. Innen új magasságokba került, mondhatni szupersztár lett. 

A Red című filmben nagy sikert aratott Bruce Willis, Helen Mirren és John Malkovich mellett

Freeman a 90-es évek közepén saját produkciós irodát is alapított. 

Clint Eastwooddal régóta barátok

A millió dolláros bébi című film mindkét sztár számára fordulópont volt. Eastwood a rendezésért, Morgan Freeman pedig az edző szerepéért vehette át végre az Oscar-díjat. Talán ennek is köszönhető, hogy a színész visszatért gyermekkori álmához is. 

65 évesen szerzett jogosítványt, hogy magánrepülőket vezethessen

Három magán gépe van:  egy Cessna 414,  egy Cessna Citation 501 és egy Emivest SJ30. Persze azóta számtalan típusú géppel repült már.

Baleset után, egykezes golfrekordot döntött

2008-ban vezetés közben elvesztette uralmát a gépjármű felett, és fiatal barátnőjével balesetet szenvedett. A balkezes Morgan eltörte bal vállát és könyökét. Műtéttel próbálták az idegvégződéseit korrigálni, de a keze nem gyógyult meg. Ma kompressziós kesztyűt visel, ennek ellenére egy évvel később egy kézzel golfrekordot döntött, és ő lett az első színes bőrű, aki 19 lyukból 19-be betalált. 

Lelkes méhész 

77 éves korában méhészkedni kezdett a farmján. Mint tudjuk, sok természetfilmhez adta hangját, s ezek után úgy gondolta, a természet e remekbe szabott állatai fontosak. Állítólag nem visel védőruhát sem, mégsem bántják a méhek.

Mindaddig, amig áldozatnak érzed magad, az is vagy.

Házasságai és zaklatási ügyei

30 évesen nősült meg először, házassága 10 évig tartott. Az ingadozó karrier, a kilátástalan jövő miatt azonban Morgan ekkoriban inni kezdett. Házassága tönkrement, kezeltette magát. 1984-ben újra megnősült, 26 évig tartó házasságából négy gyermeke született.  

2018-ban 8 nő vádolta meg zaklatással, míg másik 8 nő tanúként szólalt fel ellene. A Vén rókák című film forgatása alatt a produkcióban dolgozó nők közül többel illetlenül viselkedett. 

Egyikük arról számolt be, hogy napi szinten megjegyzéseket tett az alakjára, ruházatára, derekát tapogatta, sőt egy alkalommal a szoknyáját is felhúzta, hogy megnézze van e fehérnemű rajta. Mások szerint dekoltázsukat nézte. Az egészből óriási botrány lett, a színész reagált is a vádakra: 

Beismerem, hogy olyasvalaki vagyok, aki szükségesnek érzi, hogy megpróbálja a nőket – és a férfiakat – megbecsültté és nyugodttá tenni önmaga körül. Ennek egy részeként, gyakran próbálok viccelődni és bókolni a nőknek olyasféle módon, amiről úgy gondoltam, hogy könnyed és humoros. Nyilvánvaló, hogy nem mindig azt a hatást értem el, amely a célom volt. Ugyanakkor szeretném tisztázni: én nem teremtek kellemetlen és veszélyes munkakörnyezeteket. Nem molesztálok nőket. Nem ajánlok fel munkát vagy előmenetelt szexért cserébe. Minden olyan feltételezés, amely szerint ilyesmiket tettem, teljesen hamis.

Akármi is az igazság, a zaklatási ügy után mindenki, akivel éppen munkaszerződése volt, megszakította vele a kapcsolatot. Abban az évben kapott életmű díjat is, amit vissza akartak tőle venni. Sokáig tartott, míg tisztázta magát, de azóta aktív az életben és a filmvásznon is.

EZ IS ÉRDEKELHET: