A világ egyik első békenagykövete: Pocahontas

Kiskamasz volt, mikor megmentette John Smith életét – már ha egyáltalán történt ilyen. Nem volt hercegnő, bár az tény, hogy apja 30 törzs felett rendelkezett, és ő a kedvenc lánya volt. Valóban hozzáment egy angolhoz, de, hogy ezt szerelemből vagy kötelességből tette, talán már sosem derül ki pontosan.

Még azt sem tudjuk, mi a születési dátuma, csak azt, mikor ment férjhez, és mikor hunyt el a világ első rasszok közötti békenagykövete, Pocahontas.

Az 1595-1596 körül született lánynak neve sem az előbb említett volt, hanem Mataoka, ami annyit tesz legkedvesebb lány. A Pocahontas csak becenév volt, ami egyes források szerint azt jelenti „elkényeztetett gyerek„, vagy” kis ledér„.

Anyja egyike volt a törzsfőnök több tucat feleségének, aki vagy belehalt a szülésbe, vagy Powhatan szokások szerint visszaküldték a falujába. A kislány egyike volt a főnök 26 gyermekének, de nem részesült különleges elbánásban.

Ugyanúgy meg kellett tanulnia mindent, amit egy nőnek tudnia kellett, mint a többi gyereklánynak. Vagyis a vadászaton és a halászaton kívül, mindent.

Körülbelül 11 éves lehetett, mikor egy nap idegenek tették lábukat szülőföldjére, és megalapították Jamestown-t. A felfedezőket nem mindenki fogadta jó szívvel, és mikor az élelemhiány és a szokatlan klíma miatt betegek lettek, csak kevés törzs nyújtott segítő kezet nekik.

A pionírok között volt egy John Smith nevű kapitány is- aki a rangját állítólag nálunk Magyarországon szerezte, mikor zsoldosként harcolt a törökök ellen. Ő és pár társa a vadvidék belsejébe indult, hogy élelmet keressen, de csak dühös indiánokat talált.

Mindenkit lemészároltak, de mikor a kapitány feje került a kőre, Pocahontas – állítólag – rávetette magát. Ha ez nem is igaz, az elképzelhető, hogy apjától kegyelmet kért Smith számára. Valószínűleg megsajnálta és félt is a következményektől. A Disney meséből ismert szerelmi szál azonban egyértelműen fikció, hiszen mindössze 11 éves volt, míg a fehér férfi 27 éves.

Akárhogy is történt, annyi bizonyos: a kapitány és a Powhatanok törzsfőnöke megegyezett, és az angolok felderítője épségben tért vissza a táborba.

Ezek után Pocahontas egyre többször kereste fel az angolok városát. Hajtotta kíváncsisága az ismeretlen felé, és egyébként is szimpatizált a fehér emberekkel. Vitt élelmet, közvetített a két rassz között. Nagy szerepe volt abban, hogy egy ideig béke honolt.

Két évvel később aztán Smith kapitány elment, és nem sokkal ezután újra fellángolt az ellenszenv. 

Időközben Pocahontas 14 évesen férjhez ment, sőt, gyermeket is szült. Nem tudni mi történt férjével, de annyi bizonyos, hogy mikor mészárlás kezdődött a két rassz között, az angolok elrabolták az indián lányt. Azt remélték, így zsarolni tudják apját.

Fogvatartása alatt állítólag jól bántak Pocahontasszal, hiszen a barátjuk volt.
Ekkoriban már Amerika földjére lépett John Rolfe dohánytermesztő is, aki munkát adott az ott élőknek ( meghonosította a földrészen a dohánytermesztést).

Találkozott az indián lánnyal, aki megtanulta az angol nyelvet, és ők egymásba szerettek. Pocahontas apja jóváhagyásával áttért a keresztény vallásra, és felvette a Rebecca nevet.

John Rolfe és Pocahontas


1614. április 15-én oltár elé állt, és ezzel megköttetett az első rasszok közötti házasság. A frigy békét hozott az indiánok és fehér emberek között.

A békenagykövetté előlépett indián lány hajóra szállt férjével, és meg sem állt Angliáig. Ott mindenki látni akarta a messzi világból származó nőt, aki addigra egy fiúnak, Thomasnak is életet adott. I. Jakab is fogadta az indián lányt. Hiába került Pocahontas a legfelső körökbe, mégis úgy bántak vele, mint egy vásári majommal. El is akart indulni vissza szülőhazájába, de a hajóút előtt egy héttel, a húszas évei elején hirtelen meghalt.

Halálát, fekete himlő, vérhas, vagy tuberkulózis éppúgy okozhatta, mint egyik sógornője méregkeveréke. Számtalan teória született arról, hogy mi vetett véget az életének ilyen korán. Annyi bizonyos, hogy halálos ágyán azt mondta: „Mindenki meghal, csak az számít hogy a gyermekem éljen.„- Az pedig élt, és amikor felnőtt elment Virginiába, ahol az amerikaiak megbecsült tagja lett.

Férje Pocahontas elhunyta után visszatért Jamestown-ba, és mikor Powhatan törzsfőnök elhunyt, az ellenségeskedés megint kitört az indiánok és a fehér emberek között….