A siker pszichológiája: Miért érnek el mások sikert, amikor én csak stagnálok?

Az egyik legfájdalmasabb gondolat, ami legtöbbünket időről-időre kínoz, az a felismerés, hogy látszólag stagnál az életünk, nem jutunk sehová, megrekedtünk, miközben mások sikert sikerre halmoznak és folyamatosan fejlődnek, változnak. 

Mások sikerét figyelve felvetődik a kérdés: ők miért haladnak, amikor mi nem?

Az ilyen gondolatok gyakran a csalódottá, frusztrálttá tesznek minket, néha még saját képességeinkben is kételkedni kezdünk. Pedig tudnunk kéne, hogy a kulcsszó ezekben az esetekben a látszólag, aminek soha nem szabad bedölni.

Nézzük meg, pszichológiai szempontból mi okozza a stagnálás érzését:

Image by lookstudio on Freepik

Összehasonlítás

Az egyik fő tényező, ami miatt azt érezzük, egy helyben állunk, az összehasonlítás.

Emberként gyakran hajlamosak vagyunk saját sikereinket mások sikerének lencséjén keresztül mérni. Amikor azt látjuk, hogy valaki más sorban eléri a céljait, automatikusan ahhoz a személyhez hasonlítjuk magunkat, ennek tükrében pedig sok esetben saját haladásunkat észre sem vesszük, lebecsüljük.

Fontos azonban észben tartani, hogy mindenki a saját, egyedi útját járja, és semmi értelme önmagunkat másokhoz hasonlítani. Pozitív hozadéka soha nincs, csak negatív érzelmekhez vezethet.

Belső hit

Érdemes odafigyelni belső hitünkre is. A legtöbb esetben gondolataink és hitünk kulcsfontosságúak lehetnek a siker eléréséhez. Ha nem hiszünk saját képességeinkben, az egyértelműen a stagnálás érzéséhez vezethet.

A siker pszichológiája szerint a pozitív hit, az önfegyelem és a nehézségek leküzdésének képessége mind a siker kulcsfontosságú összetevői.

Célok és motiváció

Egy másik tényező, ami hatással van sikerünkre vagy sikertelenségünkre, az célunk és motivációnk. Meg kell értenünk, hogy mindannyiunknak egyedi céljai, motivációi lehetnek, amik a siker utáni vágyat táplálják. Az, ha egy ideig megrekedünk és egy helyben állunk, nem mindig jelent kudarcot. Gyakran csak egy átmeneti állomás ahhoz, hogy újragondoljuk a célokat és prioritásokat.

Fejlődés és önfejlesztés

A sikerhez fontos az állandó fejlődés és önfejlesztés. Az, ha úgy érezzük, egy helyben állunk, jelzés lehet, hogy figyeljünk oda sokkal jobban saját fejlődésünkre. Ilyenkor nem versenytársként, hanem tanárként és inspirálóként érdemes másokra tekinteni, akik segíthetnek abban, hogy jobbak legyünk.

Nem szabad elfelejteni, mindenki egyedi úton halad, egyedi célok felé. Éppen ezért próbáljuk meg saját eredményeink prizmáján keresztül értékelni a fejlődésünket. Figyeljünk céljainkra és motivációinkra, és ne feledjük, a stagnálás csak átmeneti állomás a sikerhez vezető úton.

nyitókép: Image by lookstudio on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.