A nárcisztikus nem egyedül támad – tudod ki az a repülő majom?

Sok cikk foglalkozik a nárcisztikus zavarról, a nárcisztikusok ártó, személyiségromboló, birtokló viselkedéséről. De arról is beszélni kell, hogy sokszor vannak „segítőik” is abban, hogy a párjukat, családtagjaikat, a környezetüket a markukban tartsák.

Kik ők?

Egy hasonlattal élve, repülő majmoknak is hívják azokat, akik egyfajta segítőként, vagy, nevezzük úgy, hű csatlósként segédkeznek a nárcisztikus személynek. Az elnevezés alapja az Óz, a nagy varázsló című meséből származik, amelyben a Gonosz Boszorkány segítői voltak a repülő majmok, akik bármit megtettek, amit a boszorkány kért tőlük, és mindig mellette álltak.
Nagyjából így lehet elképzeli a nárcisztikus személy „támogatóit”.

Valamit valamiért

Ezek az emberek a barátai, a családtagjai vagy a munkatársai is lehetnek a nárcisztikusnak. Általában valamilyen szinten jó kapcsolatot ápolnak egymással, mert mindkét félnek fontos a másik. A nárcisztikus amolyan polip karként használja ezeket az embereket – akik erről nem is tudnak. Ők sokszor csak a szenvedő felet látják benne, számukra a nárcisztikus az aranyos srác vagy nő, akinek támogatásra van szüksége, mert úgy tudják, rendre a másik a hibás. Így, míg tévesen a támogató, a segítő szerepében hiszik magukat és elkönyvelik, hogy milyen jó emberek, nem veszik észre, hogy csúnyán kihasználja őket a „szegény áldozat”.

Image by Freepik


Miért lesz valaki „repülő majom”?

Fontos megemlíteni, hogy aki ilyen módon részt vesz a nárcisztikus játszmáiban, nem okvetlenül rossz ember. A legtöbbször nem veszi észre, hogy manipulálják, és mivel ott van benne a megfelelési vágy, sajnos partner lesz a piszkos játszmában.
De miért is lehet kihasználni ezeket az embereket?

1. Azt hiszik, hogy megmentenek valakit
Teljesen abban a hitben élnek, hogy a nárcisztikus az, aki szenved és a másik (házastárs, barát, barátnő, szülők, stb.) a probléma. És mivel a nárcisztikus folyamatosan hazugságokat terjeszt az adott helyzetről, mindenkinek azt mondja, hogy a másik az aljas és sértő, a „jóakarók” ezt elhiszik, és azonnal segíteni akarnak. Csak nem annak, aki valóban rászorulna.

2. Nincs önálló álláspontjuk
Ezért aztán szinte mindent megtesznek, amit a domináns személy mond. Anélkül, hogy utánajárnának az állításoknak, anélkül, hogy beszélnének a másik féllel. A nárcisztikus nagyon sokszor ügyesen megvezeti ezeket az embereket, elhiteti velük, hogy az ő állításai teljesen megalapozottak. A „követők” pedig nem látják át a terveit és bedőlnek a trükknek.

3. Az önigazolás miatt teszik
Általában ezeket a „segítőket” szintén bántalmazza a nárcisztikus. Például azzal manipulálja őket, hogy ha nem partnerek bizonyos dolgokban, akkor valami rossz fog történni velük.
Van, aki ilyenkor már látja, hogy amit csinál, rossz. Kezdi felismerni, hogy nem a másik a minden elrontója, és hogy nem szabad elviselni mindent. Önigazolásból azonban nem tesz semmit a bántalmazás ellen, mert akkor be kéne vallania magának, hogy nagyon nagyot hibázott – illetve, fél a nárcisztikus bosszújától.

4. Nincs önbizalmuk
A nárcisztikus nagyon jól felismeri az önbizalomhiányos embereket. Könnyű irányítani valakit, ha az illető azt hiszi, hogy végre valaki megbecsüli, ha úgy érzi, ér valamit. A nárcisztikus célt ad nekik, ami még akkor is többet ér, mint az igazság, amikor már a tudatában vannak annak, hogy ez a fajta viselkedés nincs rendben.

5. Sakkban tartja őket
Amint a „támogató” dacolni akar vagy nemet mondana, a nárcisztikus zsarolásba kezd. Hiszen tudatában van annak, hogy a másik, ha kitálal, az a bukását is jelentheti. Viszont a nárcisztikus is sokat tud őróla és ezt, ha kell, fel is használja ellene. Így, sokszor a félelem a visszatartó erő abban, hogy valaki felfedje a tisztességtelen játszmát.

6. Ők is nárcisztikusak
Ritka, de megeshet, hogy ebben a „kapcsolatban” két nárcisztikus van. Általában az egyikük az alázatos, míg a másik a domináns. Tény, hogy nagyon veszélyes játék, amit a két fél játszik, de meg tudják érteni egymást, és úgy ügyködnek, hogy ez mindkettőjük számára előnyös legyen.

Mit lehet tenni, ha úgy érzed, veled játszmáznak?

Az alábbiakban 6 lehetőséget mutatunk arra, hogy hogyan szabadulhatsz meg a nárcisztikus személytől és hű árnyékától.

Ne vond kétségbe a saját érzéseidet, emlékeidet
A nárcisztikus egyik alap technikája, hogy elhiteti, a valóságod nem más, mint hazugság. Azt sulykolja, hogy mindent rosszul látsz, nem jól emlékszel, tévesen gondolkodsz. Amikor pedig ezért dühös leszel, azt mondja, túlreagálod, nem érted a viccet, el vagy tévedve. Ilyenkor nem számít, ha a saját érzelmeidről beszélsz, akkor is azt fogja mondani, hogy egyik sem érvényes. Ide tartoznak azok a tényleges helyzetek is, amelyeket kiforgat, hogy illeszkedjenek ahhoz, amit ő állít. Ebben is támogatják a manipulált segítők – azonban nekik se higgy. Csak magadnak.

Gyűjts bizonyítékot, írj le mindent
A legjobb módja annak, hogy elkerüld a nárcisztikus és a társai manipulációját, ha mindig van bizonyítékod a viselkedésükről, a tetteikről. És ne hidd, hogy nem nyúlnak bele a telefonodba, vagy nem tüntetnek el jegyzeteket. Éppen ezért, ha úgy érzed, valami nem stimmel, légy óvatos, hogy kinek mit mondasz – és legyen akár egy olyan titkos hely, ahol ezeket gyűjtöd, olyan, amiről csak te tudsz.

Szakítsd meg a kapcsolatot velük
Sokszor a behálózott személy már nem lát tisztán, ezért hiába győzködöd, hogy ő is a nárcisztikus áldozata. Tehát, az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy csak magadra gondolsz, és teljesen elszakadsz ezektől a mérgező emberektől. Ami, persze nehéz, főleg, ha számodra kedves személyek is vannak köztük. De próbáld meg legalább. Biztosan akad, akár a távolabbi kapcsolatokban, olyan, aki tényleg segít, és valóban téged támogat – de ehhez az első lépés az, hogy kilépj a negatív spirálból.

Te se akarj megmentő lenni
Úgy gondolod, őket is behálózta a nárcisztikus, ők is áldozatok. Valahol így van – de nem a te dolgod megmenteni egyiküket sem. Persze, leülhetsz beszélni velük – csak ne csodálkozz, ha néhány mondat után újra azt veszed észre, hogy te vagy a rossz, az, aki nem érti meg „szegény” másikat. És máris ugyanott találod magad, ahonnan elindultál. Éppen ezért, ha már segíteni akarsz, először magadra gondolj.

Keress egy jó szakembert
Ha úgy érzed, elég volt, ne várj, keress egy jó terapeutát. Nincs szükség újabb „barátra”, aki elbizonytalaníthat, szakember kell, aki ismeri ezeket a helyzeteket, ezt a viselkedést. Nem baj, ha még benne vagy a mérgező kapcsolatban, közben is járhatsz terápiára.

Image by Freepik

Meglátod, a terapeuta segíteni fog abban, hogy újra meglásd önmagad, hogy ráláss arra, hogyan és miben élsz. Külső szemlélőként és a szakmai tudásával megmutathatja, hogy az, ami körülötted van káros, és hogy van kivezető út.
Ami még fontos: ne foglalkozz azzal, hogy ki mit mond – és nem is kell okvetlenül bárkinek tudnia, hogy terápiára jársz.

Nyitókép: Image by Freepik

Forrás

EZ IS ÉRDEKELHET:

2 hozzászólás
  1. Nekem volt olyan barátnőm, aki még a pszichológusát is simán megvezette.

  2. Na, mit mondtam..?Na, hát nem megmondtam…?Neveket is, tetteket is tudok, hármunk tönkretételére…Meg is fenyegetett annóóóó..”ki foglak csinálni benneteket, megvannak rá a megfelelő módszereim(és aztán kiderült:emberei is..), figyeld csak ki, majd én azt tudom, lassú víz partot mos..”!!!
    Plussz több szinteken zajló, érdekaberrált kicsináló folyamatok tudása…igaz, rokonok..?Igaz, államiak, igaz, …stb..!MEGMINDENKIZTETÉÉÉÉÉS…!!!

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.