Miért keresik a nárcisztikusok az exüket?

Az átlag emberek számára a kapcsolat vége valóban a közös idő végét jelenti. A nárcisztikusok viszont másképp gondolkodnak, nem tudnak és nem is akarnak az igazsággal szemébe nézni. Nekik mindig és mindenhol irányítaniuk kell, irányítást akarnak a párkapcsolat utáni kapcsolatban is.

Lassan és szisztematikusan közelítenek. Eleinte apró dolgokat próbálnak megtenni: telefonálnak, üzeneteket küldenek, de ezeknek nem szabad bedőlni. Semmi jó nem sülhet ki a nárcisztikussal felmelegített kapcsolatból. Nekik mindig okuk van arra, hogy kapcsolatba lépjenek az ex-szel, de ezek az okok soha nem másról, csakis róluk szólnak.

De mit akarnak valójában?

Könnyen kapható szexet
Szex a volt partnerrel? Ezt a nárcisztikus emberek gyakran el akarják érni. Ezzel akarják bebizonyítani, hogy még mindig irányíthatják korábbi partnerüket, és hatalommal bírnak az élete felett. Fel akarják tölteni a saját energiájukat, és hatalmasra növelni az önbizalmukat. Szükségük van az exre és arra, hogy tőle újra megerősítést kapjanak arról, hogy a kisujjuk köré tudják csavarni bármikor. A volt partner érzései egyáltalán nem érdeklik őket.

Bosszúra vágynak
A szakítás után a nárcisztikusok még rosszabbá, még gonoszabbá, még önzőbbé válnak. Gyakran akarnak bosszút állni. Mindenért az exet okolják, hiszen amúgy is szeretnek mást hibáztatni. Ha az ex gyenge akaratú, a nárcisztikus könnyedén meg is győzi arról, hogy mindenért ő a hibás. Elhiszi, hogy ő tehet arról, hogy nem tudott normális kapcsolatot kialakítani.
A nárcisztikus ebben az esetben azért veti be a csábítás trükkjét, mert be akarja bizonyítani magának, hogy képes rá. Megerősítést keres arra, hogy bármit megtehet – még az ex-szel is.

Ki akarnak használni
A „hülye” ex mindig elérhető – ezt gondolja a nárcisztikus. Csak néhány szép szó, és minden el van intézve. Annak ellenére, hogy neki lehet már új párja, ez nem akadálya annak, hogy kapcsolatba lépjen exével. Sőt, főleg akkor keresi a kapcsolatot az ex-szel, amikor az új partnert megunta. Ilyenkor megpróbálja megkörnyékezni a múltat, mert úgy gondolja, hogy az még mindig ott van, és rá vár.

A nárcisztikus át akarja élni a régi szokásokat. A szétválás után is jó kapcsolatot akar ápolni az ex-szel, mert vészhelyzetben szüksége van a hozzá hasonló emberekre, egyszerre akár több exre is. Ha egyikük nincs, a másikhoz fordul. Az egyik jó beszélgetni, a másik pedig a forró éjszakákra. 

Úgy gondolja, nem érdemes új nőkhöz közeledni, mert az több munkát igényel, drágább és nem száz százalékig biztos, hogy összejön. A könnyebb változat természetesen az ex. Mindig elérhető. És gyakran igaza is lesz. Az ex újra reménykedik, míg ő csak magával foglalkozik, és kihasználja a másikat.

Nem tudják elengedni az irányítást
A nárcisztikusok mindig túl sok figyelmet akarnak, ezt érdemes tudni. Ezek a mérgező emberek csak egy dologra, csodálatra vágynak. Azt akarják, hogy minden figyelem rájuk irányuljon még a kapcsolat vége után is. Pontos tervük van arra, hogyan tudnak kontrollálni és manipulálni. Folyamatosan keresik a kapcsolatot az ex-szel, mert félnek az irányítás elvesztésétől. Nem tudják elviselni, ha a partner új életet akar kezdeni, ezért megnehezítik számára. 

A nárcisztikusok hazugságai nem ismernek határt, készek mindent megtenni a figyelemért. Egyesek még a legdurvább trükköket is bevetik, egyre és egyre profibbá válnak más emberek manipulálásában, új módszereket tanulnak meg, amelyeket könyörtelenül kipróbálnak. 

Az egyetlen út: menekülni kell! Mert mindenkinek jár a legjobb. És egy nárcisztikus nem az. Soha nem az.

EZ IS ÉRDEKELHET:


3 hozzászólás
  1. Azok a „forró éjszakák” legfeljebb csak langyosak. Az önimádók érzékisége gátolt. El tudják játszani a tökéletes szeretőt, érzelmeiket azonban megtagadják. Érzékiségüket a másik ember fölötti hatalom megszerzésére használják. A beteljesülést, a meghittséget nem engedhetik meg maguknak. Nem kötődhetnek érzelmileg senkihez, mert kiszolgáltatottá válnának. A függőség felidézné gyermekkorukat. Érzelmileg elhanyagolták, kizsákmányolták őket, s ezt többé sohasem akarják átélni.

    „Te vagy a legcsodálatosabb szerető”, mondják hódításuk tárgyának. S amint véget érnek a forró éjszakának nevezett langyos percek, önimádóink öltöznek, s hazamennek. Némelykor másik haszonállatukhoz. S a taxit is valamelyik szolgájukkal fizettetik.

    Fogalmuk sincs, hogyan hat viselkedésük másokra, s persze nem is érdekli őket. Hitük szerint, ha egyszer valakit megszereztek maguknak, annak mindörökké szolgálnia kell őket.

  2. Kedves szerző! A cikk végére csakk kibukott a szög a zsákból, nyilván egy nárcisztikus személyiség csak FÉRFI lehet, igaz? Ha egy férfi írna hasonlö cikket a NŐKRŐL, gondolom egészen ki tetszene fordulni önmagából, nem? UNDORÍTÓ NŐI SOVINISZTA VISELKEDÉS!!!!

    1. Kedves Gábor!
      Írtunk már cikket női nárcisztikusról, drámakirálynőről stb. is. Nem tetszenénk kifordulni magunkból, ha férfi írna ilyesmit, tudatában vagyunk, hogy mindkét nemre jellemző. De köszönjük az észrevételt.

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.