Felismersz egy rejtett nárcisztikust? Ezeket a jeleket figyeld!

A rejtett nárcizmus a nárcisztikus személyiségzavar egy altípusa. Jellemzője, hogy az egyénnek szüksége van mások csodálatára, figyelemére és elismerésére, ami keveredik azzal, hogy nem hajlandó felfedni valódi énjét. A nyílt nárcizmussal ellentétben, amit a grandiózus viselkedés és a figyelemfelkeltés jellemez, a rejtett nárcizmus alattomosabb és nehezebben észrevehető. 

Különbségek a nyílt és a rejtett nárcizmus között:

A nyílt nárcizmust nagyképűség, figyelemfelkeltés és felfújt ego jellemzi. A rejtett nárcizmusra ezzel szemben a hatalomszerzés egy finomabb formája jellemző, amikor a nárcisztikus igyekszik megtartani a kontroll pozícióját mások felett, de közben látszólagos alázatosságot mutat. A rejtett nárcisztikus gyakran félénknek, alázatosnak vagy introvertáltnak tűnik, pedig a felszín alatt hasonlóan nagyképű és erőszakos, mint a nyíltan nárcisztikus. Viselkedését a manipuláció, a megtévesztés és az irányítás igénye jellemzi.

Mindkét nárcisztikus típusban jellemző az, hogy a nárcisztikus úgy érzi, mindenhez joga van. Ugyanúgy mindkét típusra jellemző az empátia hiánya és a manipulatív viselkedést is.

Image by Freepik


A rejtett nárcizmus jeleinek felismerése:

Nehéz lehet azonosítani egy rejtett nárcisztikust, mivel ügyes valódi természete elrejtésében, és kedvesnek, empatikusnak, figyelmesnek tűnik. Vannak azonban bizonyos viselkedési formák, amelyek rejtett nárcizmusra utalhatnak.

Érzelmi manipulációs taktikák

A rejtett nárcisztikus gyakran érzelmi manipulációs taktikákat alkalmaz a körülötte lévő emberek irányítására. Cselekedhet passzív-agresszíven, büntethet némasággal, vagy bűntudatot, esetleg szánalmat kelthet, hogy megszerezze, amit akar. Használhatja a gázvilágítást is, a pszichológiai manipuláció egyik formáját, amivel kétségbe vonja áldozata saját valóságérzékelését.

A rejtett nárcisztikus bántalmazás áldozatai zavartnak, szorongónak és érzelmileg kimerültnek érezhetik magukat. Nehezen bízhatnak saját ösztöneikben, és úgy érezhetik, tojáshéjon táncolnak a nárcisztikus körül.

Passzív-agresszív viselkedés

A rejtett nárcisztikus passzív-agresszív viselkedést is alkalmazhat mások feletti irányításra. Előfordulhat, hogy finoman áskálódik, szarkasztikus, vagy aggodalmat színlel, miközben a helyzetet a maga javára manipulálja. Emellett a rejtett nárcisztikus gyakran terjeszt pletykákat és hazugságokat is másokról, hogy aláássa hírnevüket.

A passzív-agresszív viselkedést nehéz lehet észlelni, mivel a nárcisztikus gyakran aggodalomnak vagy segítőkészségnek álcázza. Idővel azonban az áldozatok úgy érezhetik, hogy a nárcisztikus manipulálja vagy irányítja őket.

Az empátia hiánya és az érzelmi hidegség

A rejtett nárcisztikus gyakran küzd azért, hogy érzelmi szinten kapcsolódjon másokhoz, ami megnehezíti számára az együttérzést. Hidegnek és érzéketlennek tűnhet, hiányzik belőle az egészséges kapcsolatokra jellemző együttérzés és melegség.

Jellemzően hisz abban, hogy különleges bánásmódot és figyelmet érdemel mások részéről. Ez oda vezethet, hogy nem veszi figyelembe mások szükségleteit és érzéseit, mivel a rejtett nárcisztikus elsősorban saját vágyaira és céljaira összpontosít.

Állandó megerősítési igény

A rejtett nárcisztikusnak kielégíthetetlen szüksége van mások megerősítésére és figyelmére. Gyakran akar kicsikarni bókokat, dicséretet és csodálatot, hogy táplálja önnön fontosságának érzését. Nagyon érzékeny a kritikára vagy az elutasításra, ilyenkor haraggal vagy védekezően reagál.

Összefoglalva, a rejtett nárcizmus jeleinek felismerése nehéz, de fontos, hogy tisztában legyünk velük, hogy megvédhessük magunkat az érzelmi bántalmazástól. 

nyitókép: Image by shurkin_son on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.