Hat sunyi „mikro” elmejáték, amit a nárcisztikusok gyakran használnak

Mindent tudunk a fő nárcisztikus manipulációs taktikákról, hogyan befolyásolnak, hogyan játszanak az ember lelkével, miért jönnek vissza, ha egyszer már elmentek, hogyan akarnak újra és újra hatalmat gyakorolni.

A fő manipulációs taktikákat tehát ismerjük, talán fel is ismerjük, de mi a helyzet az alattomos mikroszokásokkal, amelyeket sokkal nehezebb azonosítani vagy amelyekről soha nem esik szó?

Igen, számtalan szinte már abszurd „mikromanipuláció” létezik, amiket a nárcisztikusok bevetnek. Amik csak csipkelődésnek, talán még viccnek is tűnnek, ám tudatos, romboló hatású elmejátékok, amik a nárcisztikus hatalmát hivatottak erősíteni.

A kiejtés, a szóválasztás és a nyelvtan túlzott kritizálása

„Észrevetted már, hogy milyen gyakran használod a … szót? Csak fel akartam hívni rá a figyelmed, mert nem akarom, hogy hülyének tűnj. Nem vagy hülye, de ettől a gyakori szóhasználattól olyan, mintha az lennél.”

Az egyik gyakori mikroszokás a kiejtés, szóválasztás bírálása. A nárcisztikusok előszeretettel tesznek megjegyzéseket a beszédmódra, javítanak ki kiejtést (akkor is, ha nem helytelen), mindezt teszik látszólag jó szándékúan. A lényeg a lekezelő kötekedés, a saját fontosságuk erősítése.

A szoba elhagyása beszélgetés közben

„A nárcisztikus exem osztatlan figyelmemet követelte, amikor beszélt, a vele folytatott „beszélgetések” valójában az ő monológjai voltak. Ha nekem volt valami mondanivalóm, egyszerűen kiment a szobából.” 

Ki ne érezné magát semminek, ha beszélgetés közben egyszerűen faképnél hagyják? Ha a véleménye nem számít? A nárcisztikusok felsőbbrendűségük teljes tudatában gyakran állnak fel, és lépnek ki egy beszélgetésből, ha az már nem róluk szól.

Séta közben elől

„A nárcisztikus exem gyakran megtette, hogy közös sétáink során 7-10 lépéssel előttem sétált. Ha próbáltam lépést tartani, gyorsított. Így én sok esetben csak kullogtam utána, mint egy kiskutya.”

Kövess, hisz én vagyok a fontos. A lábam nyomába sem érsz. Akár ezt is mondhatná a nárcisztikus ezzel a viselkedéssel, ami egyértelműen az önfényezés kifejezése.

Könnyű beszélgetések megnehezítése

„Beszélgetés alatt odaszúrt, hogy rosszul tartom a villát, hogy butaságokat beszélek. Megjegyezte, hogy túl sokat eszem, és ettől holdvilágképem van, majd letorkollt, hogy túl érzékeny vagyok, és mindenen megsértődöm, velem még viccelni sem lehet.”

„Elkezdtem elmesélni, hogy hová megy a kisfiam osztálykirándulni, mire a mondat közepén közbevágott, hogy amikor ő osztálykirándult, hogyan veszett el, és kereste mindenki 3 órán keresztül. Egyáltalán nem érdekelte az én mondanivalóm, csak róla kellett beszélni.”

Egy látszólag kötetlen csevegés is élet-halál helyzetté válhat egy nárcisztikussal. Vagy mindenbe beleköt, kritizál, fölényeskedik, vagy a legkisebb élethelyzet megbeszélése közben is képes úgy kanyarítani a fonalat, hogy végül a történet róla szóljon.

A partner be nem mutatása

„Meglátott valakit, akit ismert, odaléptünk beszélgetni, és szándékosan nem mutatott be (főleg, ha nőről volt szó). Szóval csak álltam, kínosan és jelentéktelennek éreztem magam, pedig a FELESÉGE voltam.”

A nárcisztikusok egyik fő szokása, ha a párjukat hamis színben tüntetik fel. Ennél kevésbé nyilvánvaló, de nagyon megalázó mikroszokás az, mikor szándékosan elmarad a bemutatás.

Alvásmegvonás

„Nem engedett aludni vagy pihenni, még akkor sem, amikor a kislányunk újszülött volt. Megpróbáltam aludni, amikor a baba is aludt, és körülbelül 20 percenként felébresztett, hogy megmutasson nekem eladó termékeket a Marketplace-en, vagy rámugrott és nevetett rajtam… azt mondta, hogy azért teszi, mert hiányozok, túl sokat vagyok a babával.”

Egy fáradt ember sokkal könnyebben irányítható, az alvásmegvonás pedig igazi kegyetlenség egy fáradt emberrel szemben. Természetesen ezzel a nárcisztikusok is tökéletesen tisztában vannak. Nem véletlenül hasznos számukra ez a manipuláció.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.