Hogyan viselkedjünk egy nárcisztikussal? 8 tipp, ami végre nem bullshit

Minden nap találkozol vele. Mindenhol ott van. Lehet, hogy ő a főnököd, a társkeresőről a partnered, vagy akár egy családtagod. Önközpontú, akinek csakis saját maga számít. Ő a nárcisztikus.

Hogyan lehet elkerülni? Hogyan védheted meg saját érzelmi egészségedet tőle? Vegyük át:

1. Bocsáss meg magadnak: Sok áldozat számára az első válasz, amikor megtudja és elfogadja, hogy manipulatív és kizsákmányoló kapcsolatba került egy nárcisztikussal, a szégyen és az öngyűlölet. Ne legyen! Az első lépés az, hogy megbocsáss magadnak, ha véletlenül egy időre egy nárcisztikus hatása alá kerültél. Ismételd: pozitív, kedves és önfeláldozó személyiségem van, ezek pedig mind pozitív tulajdonságok.

EZ IS ÉRDEKELHET: A NÁRCISZTIKUS NŐ NEM TUD SZERETNI

2. Ne próbálj segíteni – Miután megállapítottad, hogy egy személy nárcisztikus, azt hiszed, hogy pozitív megerősítéssel, bátorítással és más jó viselkedéssel rá tudod kényszeríteni a változásra? Sajnos nem így van. Egy nárcisztikus csakis akkor változik meg, ha a célját szolgálja. Ha van rá lehetőséged, egyáltalán ne foglalkozz vele. Vágd ki az életedből, amíg még tudod. Ne akard megmenteni, megváltoztatni, ne akarj segíteni. Csak kerüld ki, ne légy kapcsolatban vele.

3. Jutalmazd a viselkedését, ne az ígéreteit – A nárcisztikus számára mindig minden a hatalomról és a hazugságról szól. Tudja, mennyire fontosak a manipulatív játékok. Mester is bennük. Mutasd meg neki, hogy nem vagy az, akit üres ígéretekkel manipulálhat. Mutasd, hogy nem hiszed el a hazugságokat, üres ígéreteket és hamis mosolyokat.

Ne higgy az ígérgetésnek,  és tisztelni fog.

4. Mindenkinek mutasd meg, milyen is valójában– A nárcisztikus nem fél az egyén csalódásától, de a tömeg csalódása valami más. Ha azt akarod, hogy megváltozzon, ne mentegesd, ne védd. Üsd meg őt ott, ahol a legjobban fáj neki: mutasd meg másoknak, milyen is ő valójában. A nárcisztikus nem tud bűntudatot érezni. De szégyenkezni igen. Szüksége van arra, hogy mindenkinek jó véleménye legyen róla a környezetében.

5. Irányítsd más irányba az energiáit – Néha egyszerűen nem lehet megváltoztatni egy nárcisztikust. Ezért csak irányítsd át az energiáját. Tanítsd meg neki, hogyan használja nárcizmusát a nagyobb javak érdekében, olyan módon, hogy önzetlen okokból pozitívan járulhasson hozzá a társadalomhoz. Önző és rövidlátó magatartását tereld pozitív irányba a közösség felé. A közösségi médiában például még soha nem volt ilyen egyszerű egy nárcisztikusnak felhívni magára a figyelmet.

EZ IS ÉRDEKELHET: 7 TRÜKK, AMIVEL A NÁRCISZTIKUS SZEMÉLYEK KÖNNYEDÉN MANIPULÁLNAK

6. Légy láthatatlan: Ha nem tudod teljesen kivágni őt az életedből, próbáld meg minél jobban elválasztani magad tőle. Vegyülj, keveredj, így nem szolgálhatsz célként a nárcisztikus számára. Ha ugyanabban a szobában kell lenned vele, telefonozz. Ne legyél aktív a beszélgetésekben. Válaszolj röviden, és ne folytass beszélgetést. Eleinte csalódást fog okozni neki a tétlenséged, de ha látja, hogy nem tud mit kezdeni veled, odébb áll.

7. Szeresd önmagad: A nárcisztikus azt akarja, hogy áldozatai bizonytalanok maradjanak és kételkedjenek önmagukban. Biztos, hogy nem becsül meg annak, aki vagy. Csak akkor bókol és értékel, amikor az neki megfelel. Te ne bizonytalanodj el magadban. Csak szeresd önmagad.

8. Szakítsd meg a traumakötést: Bármilyen típusú nárcisztikus kapcsolaton belül általában traumakötés létezik – a kapcsolat a bántalmazó és az áldozat között intenzív. Annak érdekében, hogy ne tudjon a nárcisztikus érzelmileg befolyásolni, meg kell szakítanod ezt a köteléket. Amikor végre távozol, és a gyászolási folyamat során elkezded átgondolni a történéseket, rájössz, hogy bántalmazó kapcsolatban éltél, és akkor elindul a gyógyulás.

A nárcisztikusok veszélyesek lehetnek, és bárki beleeshet a csapdájukba anélkül, hogy felismerné.

A nárcizmus tombol mai világunkban. Lehetetlen megmondani, hogy hány embernek lehetnek túlnyomórészt nárcisztikus tulajdonságai.

Számos tanulmány megállapította, hogy a nárcizmus növekszik. Legyen az a partnered, barátod, vagy akár a főnököd, lehet, hogy észre sem vetted, és egy nárcisztikus befolyásolja a mindennapjaidat. Légy résen!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.