Így harcolj egy nárcisztikus ellen

Sokunknak meggyőződése, hogy a nárcisztikus személy rosszindulatú: fő törekvése, hogy áldozatait bántalmazza, kizsákmányolja. Mindez azonban csak látszat.

Hiszen ő nem akar mást, csak megkapni, ami szerinte jogosan jár neki. Más szempontok egyáltalán nem érdeklik. Erkölcsi megfontolások, mások érdekei, érzései, méltósága számára nem léteznek. Törvény szerint felnőttnek számít, felelős cselekedeteiért, erkölcsi és érzelmi színvonala azonban 2–5 éves gyermekének felel meg.

Saját valóságában él, érzelmeit tekinti az igazság bizonyítékának. Neki csakis az számít, ahogyan adott pillanatban érez. Ha érzései megváltoznak, az igazság is változik.

Csodálatosnak lát és nevez, ha gyapotföldjén görnyedsz hajnaltól napestig; akasztófavirágnak címez, ha elégedetlen veled, illetve szolgálataiddal. S meggondolás nélkül – gyakorta megalázó módon – eldob, ha már nem tudod vagy nem akarod őt ellátni.

Ha megfenyegeted, hogy faképnél hagyod, megvonod tőle szolgálataidat, nárcisztikus szülőd varázsütésre mintaanyává, illetve mintaapává változik. Párod tündérkirálynővé, illetve álomlovaggá (hófehér paripán, csengő aranyakkal tarsolyában).

Mindez azonban szemfényvesztés csupán.

Önimádónk elbolondítja önmagát is, hiszi, hogy képes (segítség nélkül) megváltozni.

Amint újra biztonságban érzi magát, nyomban visszatér nagyzásos, kizsákmányoló munkamódjához.

Ellen lehet állni az önimádó befolyásolási törekvéseinek?

Ha szereted őt, fogva tartanak érzéseid és vágyaid, akkor nemigen segít más – legyen bármilyen fájdalmas is – meg kell szakítanod vele minden kapcsolatot.

Ne hidd azonban, hogy könnyen szabadulhatsz tőle. Bizonyos idő eltelte után – néhány nap, hét, hónap, esetleg év – vélhetően újra megpróbál elcsábítani. Ne becsüld le elszántságát! Hason csúszni nem fog, egyébként azonban mindent el fog követni, végletekig elmegy, hogy visszaszerezzen. Azt fogja mondani, amit leginkább hallani szeretnél. Erőszakoskodik, lejárat mások előtt, rád szabadítja a hatóságokat (mert „aggódik” biztonságod miatt), „nagylelkűen” kínál neked még egy esélyt.

Bármilyen hazugságra képes, hogy újra iga alá hajtson. Fel-feltűnik, mintha kapcsolatotok még mindig működne.

Ha ama ritka madarak közé tartozol, akik nem rabszolgái érzéseiknek és vágyaiknak, más módon is legyőzheted. Ne add meg neki érdemtelenül, amire vágyik, ne játssz az ő szabályai szerint, ragaszkodj saját céljaidhoz és életedhez, s ő maga szabadul meg tőled. Ha a kölcsönösség igényével lépsz fel, ha nem tud irányítani, akkor nem vagy hozzá illő, neki megfelelő társ.

Ádám László

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.