5 mérgező dolog, amit a nárcisztikusok mondanak az exeikről, és amit valójában jelentenek

A nárcisztikusok saját érdekükben variálják a valóságot – például a valóságtól eltérően, eltorzítva ábrázolják exeiket, hogy manipulálják új célpontjaikat. Leértékelhetik vagy idealizálhatják őket, attól függően, mit kívánnak az érdekeik.

Íme öt gyakori kijelentés, amit a nárcisztikusok exeikről tesznek, és az is, amit ezek valójában jelentenek:

Az exem teljesen mániákus volt, egyszerűen nem értette meg, hogy vége

És amit jelent: Többször próbált megszökni a velem való kapcsolatból, és amikor végül elvesztettem az uralmat felette, őrültnek tituláltam őt mások előtt, hogy senki ne higgyen el semmit abból, amit rólam állít. A múltbeli partnerem megszállottja vagyok, és tulajdonképpen én vagyok az, aki a kapcsolat megszűnése után üldözi és provokálja. Sőt, gyakran felkeresem, visszatérek az életébe, csak azért, hogy megbizonyosodjak róla, soha nem felejt el. 

Image by svetlanasokolova on Freepik

Az exem megcsalt és elárult

És amit jelent: Szokás szerint én voltam az, aki megtévesztő vagy sértő magatartást tanúsítottam, de ezt soha nem vallanám be. Helyette azt híresztelem, az exem elárult. Hamisan ábrázolom és eltorzítom a történteket, hogy eljátsszam az áldozatot, így mindenki együttérez velem. Pedig igazából nemcsak megpróbáltam féltékennyé és bizonytalanná tenni a volt páromat, hanem érzelmileg is elhanyagoltam, és rosszul bántam vele. Nem csoda, hogy ha nem is csalt meg, de máshol keresett támogatást. 

Az exem bizonytalan és irányító volt

És amit jelent: Én voltam a féltékeny és birtokló. A nap 24 órájában ellenőriztem volt partneremet, és megbizonyosodtam arról, hogy csak rám összpontosít, amikor még lángolónak mutattam a szerelmünk. Aztán elkezdtem érzelmileg elzárkózni volt párom elől, szándékosan féltékenységet váltottam ki benne, hogy elbizonytalanodjon és gyanakodjon – mindezt azért, hogy én legyek a domináns a kapcsolatban. Még akkor is, ha az aggodalmai jogosak voltak, és az én manipulációm eredménye volt, én kezdtem el dühöngeni és őrült vitákat szítani. Valahányszor jogos kérdést kaptam, kihallgatással vádoltam, és megtagadtam a választ. Végül mindig elértem, hogy még ő érezze hibásnak magát.

Image by Freepik

Ő volt életem szerelme. Nem tudok túllépni rajta, annyira összetörtem

És amit jelent: Nem vagyok képes egészséges szeretetre vagy empátiára, de amikor idealizálom (bármelyik) korábbi partneremet, gondoskodom arról, hogy úgy tűnjön, el vagyok ragadtatva tőle, noha a kapcsolat során rosszul bántam vele. Így te, kedves új kiszemeltem, mindig úgy érzed majd, hogy van valaki, akivel versenyezni kell, hogy elnyerd a szeretetemet. Az igazság az, hogy hosszú távon soha nem értékeltem vagy bántam jól egyik partneremmel sem. Azoknak az exeimnek vagyok igazán megszállottja, akik mertek szembe szállni velem, megetették velem a saját gyógyszerem, vagy előbb mertek dobni engem, mint ahogy azt én akartam. Őket akarom visszakapni, hogy megbüntessem őket. A többiek nem számítanak nekem.

Barátok vagyunk. Csak a legjobbat akarom neki

És amit jelent: Amikor az exemről beszélek, akit még mindig figyelek, úgy teszek, mintha örülnék a boldogságának. Örömet színlelek az új kapcsolata és a nélkülem virágzó élete miatt. Az igazság az, hogy minden volt partnerem élete fölött ott lebegek, állandóan figyelem őket, hogy megbizonyosodjanak arról, nem vált túlságosan elégedetté az életük. Hamarosan, kedves új kiszemeltem, ha ex leszel, mindenképpen beugrom, hogy újratraumatáljalak, amikor kedvem szottyan rá. Végül is nem szeretném, hogy egy exem igazán továbblépjen. Én sem lépek tovább soha.

nyitókép: Image by gpointstudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.