Okos, magabiztos, sikeres – az ilyen emberre vadásznak leginkább a nárcisztikusok

Azt gondolod, egy nárcisztikus hálójába csak gyenge ember kerülhet?

Nos, él egy olyan általános vélemény közöttünk, hogy a bántalmazó gyenge, bizonytalan emberek közül választja ki áldozatait, akik könnyen befolyásolhatók, a közvélemény azonban nem jól gondolja. A bántalmazó hálójába kerülők legtöbbször a sikeres, derűs, érdekes és erős emberek közül kerülnek ki.

A pszichológusok szerint egy bántalmazónak nem érdeke, hogy egy nyilvánvalóan gyengébb partnerrel kezdjen kapcsolatot. Sokkal vonzóbb számára egy erős személy leigázása, megfélemlítése és megtörése, aki gyakran épp a karrierje csúcsán van. A siker és az erő vonzza. Úgy repül a sikeres ember fényébe, mint a szúnyogok a lámpásba, mert először valami pozitívat akar kapni ettől az embertől.

Semmi nem jelzi előre a bajt

Amint a kapcsolat – legyen az személyes vagy munkahelyi – elkezdődik egy bántalmazóval, az éppen azokat a tulajdonságokat és készségeket kezdi megtámadni, amik sikerre vezettek. 

Hogyan jár a nárcisztikus sikerrel, ha az áldozat érzelmileg erős ember? 

Úgy, hogy a bántalmazó áldozata nem csak erős, hanem hihetetlenül empatikus is. Olyan, aki mindig többet ad, mint amennyit kap. És ha az ember adni szokott, nagyon nehezen mond nemet. A bántalmazó pedig lassan, de módszeresen elkezdi manipulálni áldozatát. Olyan ez, mint a lassan adagolt méreg.

Az áldozat észreveszi állapotának romlását, de nem érti, mi a baj. 

Az a személy, aki elvileg szeret, hirtelen sarokba szorít, elszigetel a barátoktól és a családtól, hazugságokkal manipulál, hibásnak, selejtnek állít be.

Az áldozat pedig elhiszi, hogy ő a hibás, és elkezd a másik kedvére tenni. Általánosságban elmondható, hogy ebben a helyzetben az áldozat már elfelejt önmaga lenni, annyira el van foglalva azzal, hogy érzelmileg kielégítse a bántalmazót.

Egy nárcisztikus nagyon jó véleménnyel van magáról, hiszi, hogy neki minden megengedett. És amikor sikerül „kicsavarnia” egy gyönyörű, összetett, erős lényt, az megerősíti őt abban a hitben, hogy „mindenható”. 

Egy nárcisztikus soha nem gondolja hogy valami baj van vele. Ő önmaga számára tökéletes. Mindig a másik a hibás. Arra várni, hogy megváltozik, teljesen hiábavaló. Ő mindig másként tekint a kapcsolatára, mint mások, soha nem veszi észre a pusztítást, amit szerettei életében okozott. A probléma mindig valaki mással van, akit meg kell büntetni. 

Ezért a pszichológusok szerint nem érdemes sem küzdeni érte, sem harcolni vele. A legjobb, ha megtanuljuk felismerni őt, és távol maradunk tőle, mielőtt még ideje lenne megmérgezni az életünket.

Nyitókép: Image by prostooleh on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.